Citroen C5 2001. – 2008. – polovnjak, iskustva, kvarovi

Citroen C5

Citroen C5

Francuzi su uvek bili dobri u pravljenju udobnih automobila, a Citroen C5 nije izuzetak. Citroen C5 je udoban za vožnju, ali samo za vozače bez sportskih aspiracija. Citroen se može jeftino da se kupi, ali često se kvari.

Citroen ima ogromnu reputaciju kada je u pitanju udobnost, zahvaljujući HIDROPNEUMATIC suspenzije, koji decenijama primenjuju u svojim velikim modelima.

Citroen C5 ostaje veran jedinstvenom hidrauličnom vešanju citroena, najnovijoj inkarnaciji je ‘Hidractive 3’. Jedna od novih pogodnosti jeste automatsko podešavanje visine – vožnja u zavisnosti od brzine vozila i putne površine, tako da na brzinama preko 68 km/h na dobrom putu, auto se spušta 15 mm na prednjem i na zadnjem 11 mm delu Citroen C5. S druge strane, ako se naiđe na lošem putu, Citroen C5 ide brzinom manjom od 44 km/h, visina vozila se automatski podići 13 mm. Dalja prednost verziji Karavan je prekidač u prtljažniku koji omogućava vozaču da spusti zadnji deo Citroen C5 za lakši utovar u gepek.

Konkurentna cene je osnova za uspeh Citroen C5, što je još više slučaj sa polovnim primercima. Tehnički, C5 je u proseku bolji od mnogih drugih francuskih automobila. Nažalost C5 ima mnogo nedostataka koji se uglavnom odnose na kvalitet.

Citroen C5 početku bila kritikovana zbog suviše bezizražajnog izgleda. Prednji deo ima zaobljena svetla. Pozadi se koriste svetla u obliku slova D. Posle toga, ništa ne razlikuje prve generacije modela Citroen C5 iz gomile drugih automobila. Njegova silueta je tanak, ali lišena stilskih dodataka, ona garantuje vlasniku diskreciju. 2004. Citroen na C5 radi facelifting. Prednja i zadnja svetla dobijaju moderniji oblik. Modelovan u formi sličnoj slovu L. U ovom trenutku, bilo je i promena u opremi i motorima.

KOMFOR – Citroen C5

Citroen C5

Citroen C5

Izuzetno prostran i dobro prigušen putnički prostor stvara veoma prijatnu atmosferu, i ako finalna obrada uopšte nije na najvišem nivou. U kabini Citroen C5 ima dovoljno mesta za pet odraslih osoba. Nema problema sa prtljagom, jer tovarni prostor je 455 / 1310 litara kompakt ili 565 / 1660 litara karavan. Prtljažnik je pravilnog oblika sa odličnim tovarnim pragom pa se nećete iskilaviti dok ubacujete stvari.

Citroen C5 je veoma udoban i veliki automobil. Važno je, ako ne znate dobro automobil, da pre kupovine uradite test vožnju, ne voli svako HIDROPNEUMATIC suspenziju, Citroen C5 kreće samo drugačiji od ostalih automobila. Zbog svoje veličine Citroen C5 nije idealna u gradu (parking), ali na autoputu, on je stabilan. Mekan i udoban za sedenje i nizak nivo buke daju osećaj čistog luksuza.

Još jedna drumska krstarica iz Francuske. Citroen C5 krasi je udobnost, a trik je u tome da nema klasične amortizere ni klasično vešanje već gasni sistem vešanja koji čini da se vozite na oblacima. Prosto ćete kliziti po putu obzirom, jer je i izolacija spoljašnjih zvukova odlična. Ovaj sistem vešanja ima i svoje mane pa će vas preplašiti, recimo, kada se automobil naginje u krivinama pri malo žustrijoj vožnji. To ne znači da je nestabilan već je jednostavno to ceh savršene udobnosti koju jedan auto može da pruži.

MOTOR – Citroen C5

Citroen C5

Citroen C5

Raspon motora Citroen C5 je počeo sa 1,8 16V sa 85 kw, dvolitarski takođe nastavio sa šesnaest ventila i snagom od 100 kw, upotpunjena jedinicom istog obima, ali sa oznakom HPI, on ima direktno ubrizgavanje goriva u cilindre i 3 kw više snage. Tu su i veći benzinac trolitarski V-motor sa šest cilindara i 152 kw. Tu su i dizeli, najslabiji dvolitarski HDi common rail daju od 80 kw do 100 kw, veći motor sa kapacitetom od 2,2 litara ima od 98 kw do 130 kw i filter za čestice. Posle restailinga dodat i 1.6 HDI sa 80 kw.

Manuelni menjač imaj pet stepeni prenosa, automatski menjač imao je četiri, ali je takođe imao ručni izbor. Menjač sa šest brzina pojavio se u kombinaciji sa motorom 2.2 HDI od leta 2004.

Citroen C5 sa benzinskim motorima na tržištu ima znatno manje nego dizela. Osnovni model četvorocilindrični 1.8 16V ima dinamiku vožnje prilično ispod proseka, ali za manje zahtevne vozači će biti dovoljan. Motora često pate od povećane potrošnje motornog ulja. Potrošnja goriva u gradskoj vožnji se kreće preko deset litara na autoputu sa mirnom vožnju, padne ispod 8 l / 100 km.

Najviše preporuka kod Citroen C5 u pogledu performansi ima 2.0 16v benzinski motor sa snagom od 136 KS, koja je zamenjen posle restailinga sa 2.0 143 ks. Motori su kombinovani sa ručnim ili automatskim menjačem i obezbedili dobar kompromis između performansi i sagorevanja. 10.8 i 9.1 sekundi za od 0 do 100 km/h maksimalna brzina oko 200 km/h, potrošnja u gradu 11 l , 6-7 litara goriva na autoputu, je prilično dobar rezultat.

Ljubitelji konjskih snaga treba da se opredele za 3-litarski V6 koji proizvodi 207 KS.

Najprodavaniji agregati su dizel HDi common rail. Citroen C5 opremljen sa dvolitarskim sa snagom od 80 kw, slabija varijanta nije u ponudi. Motor nudi dovoljno snage sa niskom potrošnjom. Jači 2.2 HDI ima 98. Vrlo dobro vuče i pri većim brzinama ima dovoljno snage. Međutim, čuvajte se pregorevanje dihtunga glave motora, proverite dno poklopca na poklopcu ventila, da ne postoji emulzija. Slično tome, pogledajte ekspanzijonu posudu, da nije prisutno ulje. Oba motora često imaju problema sa gumom na remenica radilica, plivajućim zamajcom i protokomerom.

Najmanji dizel 1,6 HDI i 110 KS i odlično se bori sa masom Citroen C5 . Prosečna potrošnja je oko 4,5 litre euro dizela.

Preporuka su dizelaši, poznati HDI PSA grupacije koji se odlično pokazao u svim njihovim modelima.

Citroen C5 -Istorija modela:
• jesen 2000. – premijera modela Citroen C5 (limuzina 5d), 2.0 16V motor (136 ks), 2.0 16V HPI (benzin direktno ubrizgavanje, 140 ks), 3.0 V6 (207 KS), 2.0 HDi (turbo common rail, 110 KS), 2.2 HDi (turbo common rail 136 ks);
• proleće 2001. – karavan verzija, novi 1.8 16V motor (116 KS);
• jesen 2002. – novi motor 2.0 HDI (turbo common rail, 90 KS), odustajanje od 2.0 16V HPI;
• jesen 2004. – restailing modela (novi farovi i zadnja svetla, modifikovani rešetkom hladnjaka, dopunjena oprema), novi motor 1.6 HDi (turbo, common rail, 110 KS) i 2.0 HDi (turbo, common rail 136 ks);
• 2006. – novi 2.2 HDI motor (turbo common rail 170 ks), povećana snaga motora 1.8 16V (125 KS).

KVAROVI – Citroen C5

Pogonske jedinice u Citroen C5 nisu naročito brze, ali oni imaju svoje hirova. Benzinski motori moraju računati sa pregoreo dihtung glave motora i curenja iz sistema za hlađenje. Gumene cevi i oko hladnjaka treba pažljivo pregledati. V6 motor nije za dugoročna toplotna opterećenja. Ovo može završiti čak i pucanja jedne od glava. Kada kupite ovu verziju bitno je da se proveri efikasnost motora tokom vožnje.
Turbo diezeli C5 imaju problema sa gumom na remenici, elementi formirani od gume se razdvoje i mora biti zamenjeni. Zahtevaju detaljno ispitivanje. Rad HDI motora može biti problematičan, ne toleriše gorivo lošeg kvaliteta. Verzije sa DPF zahtevaju korišćenje posebne tečnosti u sistemu sagorevanja, što povećava troškove. Takođe je posle nekog perioda potrebna zamena DPF filter.

Citroen C5 nije baš najbolje prošao na ispitivanju pouzdanosti. Čak 50% svih kvarova su elektronske prirode, a stvari crkavaju odjednom i naglo. Najviše pažnje obratite na kontrolnu tablu, radio i klima uređaj. Kada to dobro pregledate, pogledajte i ostatak elektronike na kolima. Samo hidro-pneumatsko vešanje ne zahteva dodatno održavanje, mada se dešavalo da otkaže hidraulična pumpa ili da sistem, sam po sebi reši da podešava visinu automobila. Kvačilo zna brže da strada kod 2,0 dizela, popravka nije jeftina, pa dobro proverite ispravnost ovog dela, pri kupovini.

Težak teret za Citroen C5, čije lansiranje je pratilo mnoštvom problema, posebno elektronskih, ali i završna obrada. Mehanički deo je najviše pošteđen. Automobili iz prve godine proizvodnje su ili pozivani u servis ili im je prilikom redovnih servisa rađene prepravke. Ali broj promena i poboljšanja su značajna. Međutim, svi elektronski problemi ili nespretnosti u prvoj fazi proizvodnje, nisu eliminisani. Za bezbednu kupovinu, idite na C5 od leta 2003.

Slabo radi motora je često uzrokovana zaglavljivanjem EGR ventil od prljavštine.

Motor 1.8 16V neispravna lambda sonda.

Uobičajeni problem sa ranim 2.0 benzinskim motorima, motor radi neravnomerno i ne reaguje tokom umerene vožnje. Problem je rešen reprogramiranjem ECU motora.

2.0 16v motor. Na Citroen C5 proizvedenim do maja 2001., mirnoća rada motora je poremećena. Izazvana problemom cevi sa EGR ventila, trenje cevi o okolne mehaničke delove. Ova stavka je ispravljena u kampanja fabrike sa početka 2002., zamenjena obloga cevi i zamenjena cev.

Benzinski motori kvar bobine posebno kod Citroen C5 3.0 V6.

Problemi sa hidropneumatikom kod Citroen C5 3.0 V6, velika težina motora.

Kod Citroen C5 opremljenih sa dizel motorima i proizvedenih pre restailinga modela, postoje problemi sa čestim začepljenjem DPF filtera, koji zahtevaju potpunu promenu na oko 4 godine.

Na HDI dizel motora, često kvar potisnog ležaja kvačila i plivajućeg zamajaca, što ukazuje veoma nestabilan rad motor u praznom hodu i tokom promena brzine. Javlja se na visokim kilometražama (150 000 + km).

1.6 HDI motor. Citroen C5 proizveden do proleća 2005., bilo je problema sa ubrizgavanjem. Izazvana elektronskim upravljanjem. Rešenje reprogramiranje ECU.

Kod 1.6HDI dizela dolazi do redovnih problema sa turbo punjačem usled nedovoljnog podmazivanja. Za potpune eliminacije grešaka je potrebno promeniti turbo punjača, pumpu za ulje i sve hidraulične veze sa motorom i turbo punjačem.

Zamajac. Na Citroen C5 1.6 HDI 110, zvuci kliktanje, često pogrešno se pripisuju nosaču motora ili prednjoj osovini.

U 1.6 HDi dizel motora proizvedenih do početka 2005., bilo je čestih problema sa nepouzdanim paljenjem, da se reši problem, neophodno je da se reprogramira ECU motora.

Nei Citroen C5 opremljeni 1.6 HDi dizel motorom, imaju problema sa polomljenim plastičnim štapićima od merača nivo ulja u motoru, koji onda završiti u rezervoaru za ulje.

2.0 i 2.2 HDI motori. Na Citroen C5 proizvedenim do septembra 2001., pad snage motora ili automobile neće da upali. Izazvana kvarom pumpe za gorivo (oksidacije bakra unutrašnjeg dela) koja se nalazi u rezervoaru. Ova stavka je ispravljena u kampanja fabrike sa početka 2002., zamenjena pumpa.

Motor 2.0 HPI. Na Citroen C5 proizvedenim do maja 2001., poremećeno funkcionisanje, manju snage i lošije performanse. Uzrokovane kvarom unutrašnjeg zaptivanja pumpe za ubrizgavanje. Ovaj problem je ispravljena u kampanja fabrike sa početka 2002., bila je zamenjena pumpa, ako je bilo potrebno.

2.0 HDI motor. Na Citroen C5 proizvedenim do juna 2001., poremećen prazan hod motora. Izazvana kolom EGR ventila. Trenje izazvano između cevi EGR ventila i poklopca motora. Ova stavka je ispravljena u kampanji fabrike sa početka 2002., novi poklopac motora i nova cev cevi.

Kod Citroen C5 opremljenih sa dizel motorima 2.2 HDi, postoji problem sa zupčastim kaišom, to može biti zbog prodiranja vode u oblasti zupčastog kaiš, kaiš pukne i prouzrokuje štetu motora.

Kod dizela 2.2 HDI dolazi da često upali svetlo upozorenja koja ukazuje na problem sa izduvnim sistemom ili DPF filter, uprkos činjenici da nije bilo nikakvih problema.

Dizel motorom 2,2 HDI ima uobičajene probleme sa senzorom od ulja u motoru i prodorom vode u filteru vazduha i posledičnim problemom sa MAF senzorom.

2.2 HDI motor. Na Citroen C5 proizvedenih do aprila 2001., rizik od loma lanca koji povezuje dve bregaste osovine. Može izazvati kvar motora. Leta 2002. sistematska zamena ovog malog lanca.

2.2 HDI motor. Na Citroen C5 proizvedenim do juna 2001., moguće curenje dizela na crevu na povratnoj liniji goriva. Izazvano trenjem sa okolnim mehaničkim delovima. Ovo je ispravljeno u kampanja sa početka 2002., revidirano oblaganje cevi, cev zamenjena, ako je bilo potrebno.

Uobičajeni problemi sa automatskim menjačima, grub je i teško se pomera ručica. Za taj problem u velikoj meri krivi probleme sa elektronikom. Iz fabrike su naknadno informisali da je neophodno da se preveze 60 000 kilometara pre promene ulja.

Citroen C5 opremljena automatskim menjačima, proizvođena do sredine 2004., problema sa prebacivanje menjača rešen reprogramiranje.

Zbog pogrešnog izbora materijala za montažu zadnjeg kočione čeljusti, potonji često problemi sa korozijom i problemima sa kočenjem.

Ručna kočnica. Na Citroen C5 proizveden do januara 2002., rizik od loma drške ručne kočnice.

Hidro-pneumatska suspenzija. Na Citroen C5 proizvedenim do oktobra 2001., postojao rizik od kvara elektronske kontrolne suspenzije. Izazvan ulaskom vode u kompjuter koji upravlja suspenzijom. Ova stavka je ispravljena u kampanji sa početka 2002.

Hidro-pneumatska suspenzija. Na Citroen C5 proizvedeni do aprila 2001., moguće neznatno curenje na hidrauličnom sistemu, curenje kroz creva „povratka“ od cilindara prednjeg vešanja. Izazvane nepravilnim vezivanjem creva. Ova stavka je ispravljeno u kampanji sa početka 2002. promena stege (metalne umesto plastične) na cevi prednjeg vešanja.

ESP sistem. Restilizovani Citroen C5 proizvedeni do decembra 2004. Rizik od prekida rada ESP sistema. Uzrokovana lošim prenosom signala koji daje ugao volana na ploči elektronike. Problem rešen u akciji marta 2005.

Citroen C5 pre restailinga dolazi do intenzivnog trošenja zadnjih guma.

Citroen C5 proizvedena do sredine 2002., moguća pojava buke i vibracije od ispod zadnjih točkova, posebno na desnoj strani. Da bisti rešili ovaj problem instalirani su dodatni metalni tegovi i dodatni penu ispod sedišta, ali nisu bili dovoljno efikasni. Kompletna eliminacija problema prati revidirane modele, kada su ugrađen novi tip zadnjih amortizera.

Ukoliko vam crkne katalizator verovatno ćete u nekom momentu imati problem sa sajlama menjača posto se zbog pregrevanja katalizatora počinje teže kretati kroz bužir.

Ukoliko primetite koroziju na zadnjem loncu bez brige, nije za zamenu već treba samo da skinete limenu oplatu, ispod je skoro sigurno zdrav lonac.

Ceo električni sistem na Citroen C5 je mreža puna misterija. Problemi sa bočnim vozačevim električnim prozorima, grejanjem sedišta, ventilatorom hladnjaka. Međutim, posebno je hirovita elektronika. Problemi sa putnim računarom, elektronskom kontrolom blokade i centralnim zaključavanjem.

Prve Citroen C5 su imala problem sa bravom imobilajzer paljenja.

Centralno zaključavanje. Na Citroen C5 proizvedenim do oktobra 2001., kvar centralnog zaključavanja. Izazvano elektronskim problemima. Ova stavka je ispravljena u kampanji sa početkom 2002., elektronika reprogramirana.

Zadnja svetla (Break). Pauzama napravljeni do jula 2001., rizik od kvara svetla. Uzrokovana dovodom vode na ležištima, što izaziva oksidaciju električne ploče. Ova stavka je ispravljena u kampanji osveženja poslovanja sa početkom 2002., zameniti električne instalacije, ako je potrebno i bušenje rupa za odvod kišnice.

Većina u nekom momentu ima problem sa dvozonskom automatskom klimom, jer se pojedu zupci na klapni koja zatvara i otvara pa se desi da jedna strana greja, a druga hladi. Serviseri menjaju motorčić klime i stavljaju novi sa dužim zupcima i ako je stari potpuno ispravan. Ljude taj problem su rešili samostalno najobičnijim silikonom, ali problem jeste pristup i treba znati kako doći do tog motorčeta. Neki čak skidaju celu tablu, ali za tim nema potrebe.

Citroen C5 proizvedena pre restailinga mogu da imati problema zbog lošeg kvaliteta metalik boje.

Alu felne zbog korozije je teško skinuti prilikom zamene. Za lakše skidanje preporučuje se preventivna upotreba masti pre svakom skidanju točkova.

Na prvim Citroen C5 dolazi do loše fiksacije prednjih sedišta, tako da je ponekad potrebno da se ponovo pritegnu šine sedišta.

Uobičajeno glasni mehanizmi za spuštanje i podizanje prozora.

Vozačevo sedište. Na Citroen C5 proizvedenim do juna 2002., vozačevo sedište podesivo po visini ne može da zadrži svoju podešenu visinu, vozač mora ponekad podešavati visinu tokom vožnje. Problem pravi pena sedišta koja pada pod teretom tela i dodiruje polugu podešavanje visine. Rešiti manjom ručicom i okrenuta spolja da sprečite slučajan kontakt između ručice i sedišta.

Opozivi Citroena C5:

23.01.2002. Mogući kvar ABS sistema, zbog problema sa prednjim ležajevima točka.
16.08.2002. Problem sa ABS modulom – pregrevanje.
08.16.2002. Zamena poluge ručne kočnice.
03.10.2003. Problem sa kvalitetom aluminijumskih felni, koje mogu da puknu.
07.06.2004. Problemi zbog programa kompjutera motora.
25.04.2005. Curenje goriva na povratnoj liniji kod dizel vozila.
23.02.2006. Moguće ubrizgavanje goriva nepredviđeno u motor, kod dizel modela.
05.02.2008. Za vozila sa 2.0 dizel motorom, instalirana pogrešna pumpa vakuuma kočnice.
06.05.2008. Moguća je pojava tvrde pedale kočnice zbog kvara vakuum pumpe.
15.05.2008. Potencijalni problem sa zaustavljanje motora tokom kočenja.
28.07.2008. Mogućnost curenja goriva u povratku u blizini usisne grane.


5 Comments

 • Nikola Dautovic kaže:

  Trazim savet za C 5 motor dizel 1.6
  Motor normalno ugasen, sutra pri pokusaju paljenja morora start nije uspeo u vise pokusaja. Posle izvesnog vremena upalio, vozio i posle gasenja nije opet hteo da upali. zamenjen senzor na bregastoj palio 5 dana i opet nastaju problemi nece da upali. Elektronicar dva dana pokusavao da nadje kvar i nista pokazivalo mu problem sa papucicom gasa. Bosista uradio reviziju bosch pumpe i palio je nekoliko puta i opet nemozemo da upalimo nikako motor. Posle toga smo pokusali sistemom eliminacije zamenom skoro svih elektro komponenti i nista. Da li kod njega postoji neki banalni kvar koji kompjuter nemoze da registruje.Molim da li postoji resenje za ovu situaciju.

 • Nikola Dautovic kaže:

  Molio bi da mi posaljete misljenje na mail nikola.dautovic@gmail.com Unapred zahvalan.

 • Slavoljub kaže:

  C5 2.0i 2003 godine/Problem prilikom rasterecenja motora (ler gas prilikom zaustavljanja na crveno svetlo semafora) neposredno pre potpunog zaustavljanja motor proradi na tri ili dva cilingta izgibi snagu i trza. Kontakt kljuc nazad za jedan polozaj i odmah napred kojom prilikom i ne cujem verg;anje ali motor jednostavno prorDI NORMANO DO SLEDECE PRILIKE..
  Ako moze emailom. Hvala

 • Goran kaže:

  Sta znaci I cemu sluzi taster TEL u kolima?

Ostavite odgovor