Audi A3 8L 1996. – 2003. – POLOVNJAK, MOTOR, KVAROVI

Audi A3 8L

Audi A3 8L

1996. Nemačka kompanija Audi radi hrabar marketinški potez, predstavlja kompakt, pozicioniran u klasu neobičnu za kompaniju. Model nazvan Audi A3 8L izgrađen na platformi VW Golf 4 i brzo je osvojio fanove sa svojim modernim i sportskim izgledom. Iako je identičan sa četvrtom generacijom Golf-a, Audi A3 8L kompakt donosi prestiž svojstven četiri isprepletana prstena, koji naravno direktno korespondira sa značajnim cenama koje drži auto i na sekundarnom tržištu. I danas, prva generacija Audi A3 8L je čest na tržištu polovnih automobila, kao jedna od najboljih alternativa za svog „brata blizanca“ VW Golf IV, sa kojim deli mnoge komponente kao što su motori i šasije. Audi A3 je pozicioniran kao sportska alternativa golfa, koji se ogleda u znatno čvrstom vešanju.

Audi A3 izgleda poslovno, dok unutrašnjost sa sportskim paketom ima sportski izgled. Audi A3 8L je kompaktni automobil, ali udobnost i oprema su na znatno višem nivou.

Audi A3 (ili Tip 8L) obeležava Audijev povratak u proizvodnju manjih automobila nakon propasti Audi 50. Ovo je bio prvi model Volkswagen grupa da koristi „PK34“ ili „A4“ platformu, i tako ima sličnosti sa Volkswagen Golf-om mk4. Audi A3 8L je bio u početku dostupan samo sa troje vrata, kako bi predstavljao više sportski imidž nego Golf, sa pogonom na prednjim ili sva četiri točka. Svi motori su bili redni četvoro cilindrični i poprečno montirani. Nakon A4, Audi A3 je drugi model Audija koji koristi pet ventila po cilindru. Danas, ova poznata platforma se koristi od strane jednog broja drugih proizvođača u Volkswagen Group za svoje modele.

Audi nije jeftin, to se uklapa sa karakterom brenda. Novi Audi A3 8L je bio skuplji od identičnih konkurenta. To dalje uticalo na prodajnu cenu. Audi A3 takođe je u starosti ima malo višu cenu, drži nešto veću vrednost, pa amortizacija ostaje u razumnim granicama. Podrazumeva se da je dizel motor ovog modela gotovo bez izuzetka i ako imaju ogromnu kilometražu, ali ako su dobro održavani TDI motori traju dosta dugo.

Glavna prednost kompaktnog Audija A3 je veoma dobra zaštita od korozije.

Oni koji traže mali gradski automobile sa dozom luksuza će morati da budu zainteresovani za Audi A3, koji nije veliki kao audi A4, ali je više nego atraktivniji i dinamičniji od malog nespretnog Audi A2. Kompanija je proširio svoju klijentelu, želela je mlade dobrostojeće, koji za velike i skupe limuzine nisu bili zainteresovani zbog funkcionalnih ili ekonomskih razloga. U poređenju sa drugim kompaktnim automobilima je opcija za osobe sa debljim novčanikom.

Audi A3 verzija sa troja vrata može da igra ulogu dinamičnog automobila sa malo sportskog karaktera, sa petoro vrata je mali porodični automobil, veoma dobro opremljen. Model Audi A3 ima mnogo osobina limuzine Audi – kvalitet, završna obrada enterijera, besprekorna izrada, udobna sedišta, nizak nivo buke od motora i šasije, udobnost, dinamične motore, pogon 4×4 (Quattro) i naravno prestiž nemačke marke. U isto vreme, oni nude dobre performanse i upravljanje, odlični telesni integritet i atraktivnu vrednost.

Iako je kvalitet Audi A3 znatno poboljšana u drugom delu proizvodnje, u početku proizvodnje nije bio na nivou standarda BMW-a i Mercedesa, pa pažljivo pregledati Audi A3 iz prvih godina proizvodnje.

Iako je prva generacija Audi A3 je zamenjena u Evropi u 2003., prva generacija modela se i dalje prodavala na nekim tržištima. Proizvodnja prve generacije modela u Brazilu je bila do 2006.


Redizajnom iz 2000. godine, Audi je dobio moderniji sklop prednjih i zadnjih svetala. Takođe, 1,8-litarski turbobenzinac i 1,9-litarski TDI su osnaženi sa 150 KS na 180 KS, odnosno sa 110 KS na 130 KS.


KOMFOR – Audi A3

Audi A3

Audi A3

Čak i kada se zanemare performanse, Audi A3 privlači publiku svojim elegantnim izgledom, koji je danas i dalje podjednako privlačan. Auto ima individualni izgled i neskrivenom sportsku figuru, što ga čini omiljenim izborom i pre svog „blizanca“ VW Golf IV. Činjenica je da se modeli odlikuju elegantnom linijom i funkcionalnošću, čak i u varijanti sa 3 vrata.

Što se tiče unutrašnjosti, mali Audi A3 je predstavljen kao pravi Audi, demonstrirajući odličan kvalitet materijala. Međutim, pri kupovini izbegavati modele iz prve dve godine proizvodnje (posle 1998.), kada je uklonjena većina malih i iritirajućih problema u kabini automobila. Međutim, kao kvalitet unutrašnjosti, Audi A3 je klasa iznad Golf IV , Golf IV je možda nešto lošiji samo u smislu funkcionalnosti i dizajna. Inače audi A3 ima prostranu kabinu, nudeći prostor i bolju vidljivost za vozača i suvozača. Čak je i verzija sa 3 vrata ima dovoljno mesta na zadnjim sedištima i prtljažnik zadovoljava, ali ako ste u braku dobro je pravo razmislite o modelu sa 5 vrata.

Audi A3 ima prednja sedišta podesiva po visini i volan podesiv po visini i dubini, vozač može da izabere optimalan položaj za sedenje. Prednja sedišta imaju sportski karakter. Instrument tabla je jednostavna. Dominira veliki brzinomer i jednako veliki obrtomer.

Audi A3 8L – Motori

Od početka do kraja proizvodnje Audija A3, ponuda se sastojala samo od četvoro-cilindričnih motora, koji nude više nego dovoljno snage ili onih sa izuzetno niskom potrošnjom goriva.

Kao i većina Audi modela postoji širok spektar motora na raspolaganju od ekonomičan dizel motora do benzinaca visokih performansi.

Osnovni motor je 1,6 litarski sa 101 KS koji treba da naporno radi, a ne odgovara slici Audija A3. Konzervativan motor je pouzdana opcija, koja nema sjajne parametre ili svojstva, ali za svakodnevno putovanje u potpunosti zadovoljiti potrebe većine vozača. Vlasnici u ovoj verziji se često žale na povećanje buke, prosečna potrošnja goriva između 7 i 8 l / 100 km i malo volje da ubrza do velike brzine.

1.8 – litarski motor sa pet ventila po cilindru, je bolji, ali ako želite bolje performanse turbo varijanta 1.8T je dragulj i pokazao se kao najpopularniji benzinski motor. Naravno, pravi sport fanovi će želeti da pronađu neki S3 quattro, koji uspeva da proturi 210 KS iz istog 1,8. S3 modela iz 2001. je unapređen na 222 KS. Dizel opseg je suviše jaka – mada 1.9 – litarski TDI motor nije najtiši. Postoje četiri motora na raspolaganju, 90 KS, 100 KS, 110 KS i 130 KS. 90 KS verzija je adekvatna, ali se oseća usporen, ali 110 i 130 verzije su odlične.

Pošto je nivo cena kao zahtev, benzinski motor može da bude jeftinija alternativa. Ipak preporuka je TDI model, zato što dizeli izazivaju manje probleme za dalju prodaju.

Dizeli pružaju savršen balans koji kombinuje performanse i vrednost i to ih čini tradicionalno traženiji od benzinskih motora. Najslabija verzija 1.9 TDI motora, koja ima 90 KS i maksimalni obrtni moment od 202 Nm na raspolaganju pri 1900 obr / min. Ova jedinica se pokazala relativno najjeftinija za održavanje od svih dizela u Audi A3. Potrošnja goriva je 6.5 l / 100 km po gradu i 4,2 van grada, dok jedinica ima dovoljno snage (ne očekujte sportske rezultate). Druga uobičajena varijanta 1.9TDI, motor se zove AFN sa 110 KS. Njegova potrošnja goriva je oko 7.5 – 8 l /100 km u gradu, dok pri van gradskoj vožnji može pasti na 5.2 – 5.5 l / 100 km. Ovaj motor ima turbinu promenljive geometrije, koji se preporučuje da se čisti s vremena na vreme, naročito ako uglavnom vozite gradom. Slaba tačka je kvačilo i menja se zajedno sa zamajca. Ukupno gledano 110 KS motor je veoma pouzdan.
Za sve turbo motore važi samo jedno pravilo – kvalitetno ulje i njegove pravovremena promene su od suštinskog značaja za nesmetan rad. Čini se ovde i najveći nepoznanica prilikom kupovine polovnih dizela, odnos prethodnog vlasnika i kako je održava automobil. Preporučuje se na nekih 25000 – 30000 km očistiti liniju podmazivanja turbine kako bi se sprečilo oštećenje usled nedovoljnog podmazivanja.
Generalno oštećenja turbina nisu tako rasprostranjena kao što se često tvrdi, ali da su problemi vezani za senzore, merač protoka vazduha (protokomer), slaba tačka svih TDI motora. 1.9 TDI dizeli tipično imaju neravnomeran i glasan rad.
Legendarni skraćenica TDI u modelu A3 pokazao sa varijantama 1.9 TDI (66 KW) i 1.9 TDI (81 KW), kasnije dodao modernu varijantu 1.9 TDI PD (96 KW) sistem ubrizgavanja goriva pumpa dizne, koji je radio sa maksimalnim pritiskom ubrizgavanja od 2.050 bara.
Oni koji žele uštedeti treba da kupe Audi A3 sa 90 konjskih snaga 1.9 TDI motor. Ova jedinica ne generiše tako visoke troškove održavanja kao njegove snažnije varijante, jer nema plivajući zamajac i turbinu sa varijabilnom geometrijom krilaca.

Audi A3 8L je takođe postao prvi luksuzni automobil niže srednje klase, koji može da uz dodatne troškove imati pogona na svim točkovima, Quattro. Audi A3 8L ima prednji pogon, kao i neke varijante sa četiri točka – Quattro. Quattro se odlikuje odličnim držanjem puta u svim uslovima. Haldex sistem većinu vremena prenosi obrtni moment na prednju osovinu, ako je potrebno može da prenosi i više od 50% na zadnjoj osovini. To se radi u deliću sekunde, neprimetno za vozača. Opremljen sa quattro sistemom automobil podignute potrošnju za oko 1 litar goriva, posebno u urbanim sredinama. Njihov doprinos za bezbednost u vožnji se prepoznaju najverovatnije samo zimi ili pri mokrom putu. Quattro sistemom su snabdeveni samo turbo benzinski motori 1.8 T.

Audi A3 je imao izbor četvoro-brzinski automatski menjač ili sportski petostepeni manuelni.

Istorija modela – Audi A3:

1996.: Premijera Audija A3 sa troja vrata, sa motorima 1.6, 1.8 / 1.8T i 1.9 TDI.
1998.: Quattro verziju ( 4×4 ) 1.8 20V motor sa 150 KS , novi 1.8 20V motorom (180 KS) 1999.: S3 stiže u salone, 1.8T Quattro Sport pridružuje se ponudi, verzija sa pet vrata sada je dostupna.
2000.: restailing donosi novu masku, revidirana prednja i zadnja svetla. ESP je sada standardan za sve modele.
2001.: TDI od 100 KS zamenjuje TDI od 90 KS, pojavljuje se i TDI od 130 KS, S3 dobija 225 KS,koji menja motor od 210 KS.
2003.: počinje proizvodnja druge generacije A3, na platformi VW Golf V.

Audi A3 8L problemi i kvarovi

Zbog tehničke saradnje Audi A3 je veoma dobar i pouzdan kao Golf ili bilo koji drugi proizvod iz grupe Volkswagen.

Kod benzinskih motora u početku čest problem su bili pumpa za gorivo i glave motora. U kasnijim periodima bilo je znatno manje takvih slučajeva. Slaba tačka je alternator.

Benzinski motori 1.6, 1.8 i 1.8 T. Za modele proizvedene u periodu od januara 2001. do januara 2003., česta pojava kvara bobine.

1.6 motor. Modeli napravljeni do 2002., su imali nekoliko problema sa pojavom buke prilikom ubrzanja. Buka se ponekad javljala i u praznom hodu. To je zbog nedostatka u samom ECU.

1.6 motora. U prvim godinama proizvodnje, često nestabilan rad u praznom hodu i pravi probleme sa nedovoljnim odzivom gasa.

Zupčasti kaiš na 1.8 20V treba zameniti na svakih 60 000 km ili će pući i uništiti motor.

Postoje problemi sa bobinama na 1.8T motorima.

1.8 T 150 KS. Na nekim modelima, bilo je problema sa turbinom nakon pređenih 100 000 kilometara.

Pumpa za vodu. Na 1.8 T modelima 150 i 180 KS, imali su nekoliko greške na pumpi za vodu, curela je.

Svi 1.8 20V turbo napravljeni od avgusta 2001. do oktobra 2002. može da ima problem sa otkazom jedne ili više do četiri bobine, što je dovelo do spora između VAG i dobavljača.

Motor 210 KS 1.8 T (S3). Kod S3 prilikom usporavanja vibracije na oko 1600 i 2800 obr / min.

Pumpa za vodu. Na 1.8 T 150 i 180 KS, može doći do curenja pumpu za vodu od 70 000 do 80 000 km.

TDI 90 i 110 modeli mogu da trpe gubitke snage, zbog pucanja creva između turbine i ECU.

1.9 TDI motor. Jedinice su veoma izdržljive, ali posle 300 000 km mogu imati problema sa turbo kompresorom i sistemom za ubrizgavanje.

Najveći problem kod TDI motora je zupčasti kaiš koji izaziva najviše oštećenja motora. Audi je zbog toga smanjio interval promene sa nekadašnjih 90 000 na 60 000 kilometara.

TDI modeli imaju problema sa katalizatorom.

TDI modeli imaju problema sa plivajućim zamajcem.

TDI 130 Na nekim modelima moguće pucanje ventila.

TDI 110 kod modela proizvedenih do septembra 1999., došlo je do greške u ECU motora.

Katalizator. TDI 110 modeli su imali problema sa katalizatorom, koja se moraju zameniti nakon 45 000 kilometara.

TDI motori. Na svim TDI motorima od 1998., progresivni gubitak performansi usled zaprljanosti na meraču protoka vazduha, zahteva zamenu protokomera ( čišćenje ne daje rezultate, brzo opet se vrati). Usvojen novi merača protoka od kraja 2004.

TDI motor 110 . Na modelima proizvedenim do septembra 1999. , prazan hod ponekad haotično , može da uspori kada se vraćaju u neutralan , zbog defekta u elektronskom upravljanju motora .

Kočioni diskovi se troše brzo, oseća se trešenje i čuje se buka.

Zadnja kočnica cevi mogu korodirati , proveriti zaptivenost.

Rani automobile (1996 / 1997) mogu da trpe prevremeno habanje letvu upravljača.

Elektrika ne pokazuje velike slabosti, ali mnogo malih problema sa neispravnim osvetljenjem instrumenta, neispravnim podizačima prozora ili centralnom bravom.

Bilo je problemima sa podešavanjem visine pojaseva prednjih sedišta u primercima proizvedenim od početka februara do sredine marta 1997.

Audi A3, koji sišao između decembra 1997. i juna 1998., postojala je mogućnost da blokira potenciometar papučice gasa.

Nosači motora. Na nekim modelima, proizvedenim juna 1998., bilo je neprijatnih mehanički vibracije, zbog pogrešno pričvršćenog nosača motora.

Klima uređaj . U nekoliko modela je problema sa klima kompresora.

Moguća pukotina na cevi za kočioni servo, što je dovelo do gubitka pomoći servo kočnice.

Na modelima proizvedenim do jula 1999., zvuči na krajevima instrument table.

Problemi i opozivi – Audi A3

Audi A3 je opozvan devet puta u toku sedam godina proizvodnje.

– Audi A3 je prvi put opozvan u junu 1997. godine, a opoziv je obuhvatao 1.097 primeraka proizvedenih od 01.02.1997. godine do 31.03.1997. godine. Na opozvanim primercima mehanizam za podešavanje visine pojasa za vezanje nije bio ugrađen po predviđenim specifikacijama i u slučaju naglog zaustavljanja postojala je  mogućnost odvajanja celog mehanizma od B stuba. Ugrađen je novi mehanizam za podešavanje visine pojasa, a opoziv je registrovan brojem R/1997/049.

Audi je drugi put opozvao A3 u julu 1998. godine. Na nepredviđenom servisu završila su 2.822 primerka modela A3 proizvedena u januaru 1998. godine, i to zbog problema na mehanizmu za zatezanje sigurnosnog pojasa za putnike na zadnjoj klupi. Opozvani su primerci sa brojevima šasije od WA 000104 do WA 053717, opoziv je registrovan brojem R/1998/047, a na svim primercima je otklonjen kvar.

– Treći opoziv odnosio se na 1.765 primeraka Audija A3 opremljena 1,8-litarskim turbo motorom sa 150 KS. Audiji su opozvani u januaru 1999. godine i to oni primerci koji su proizvedeni od 01.12.1997. godine do 30.06.1998. godine. Problem je bio izražen na mehanizmu pedale gasa koja se zaglavljivala zbog direktnog kontakta sa karoserijom. Ugrađivanjem izolacionog materijala između dva elementa, problem je u potpunosti rešen. Opozvani su primerci sa brojevima šasije od WAU***8L*WA 038264 do WAU***8L*WA 107931.

– A3 je četvrti put opozvan u šestom mesecu 1999. godine, a opozvano je ukupno 11.450 primeraka proizvedenih u toku 1998. godine. Mehanizam za zatezanje zadnjih pojasa prilikom naglog zaustavljanja oslobađao je toplotnu energiju koja je bila dovoljna da zapali presvlake na sedištima. Na opozvanim primercima mehanizam za zatezanje pojasa je obložen zaštitnim materijalom otpornim na visoke temperature. Opozvani su modeli sa brojevima šasije od WAUzzz8LzWA 000001 do 139655 i odWAUzzz8LzXA 000101 do 048069.

– U maju 2000. godine opozvano je 2.855 primeraka Audija A3 proizvedenih od januara 1999. godine do maja 1999. godine. Problem je ponovo bio izražen na prednjim sigurnosnim pojasima, ali su serviseri ovaj put menjali mehanizam za zaključavanje pojasa, koji je u slučaju naglog zaustavljanja mogao otpustiti pojas. Zamenjeni su mehanizmi za zaključavanje pojasa na modelima sa brojem šasije od WAU…8L.XA 051993 do WAU…8L.XA 100836 i od WAU…8L.YA 000101 do WAU…8L.YA 000230.

– A3 je šesti put opozvan u novembru 2001. godine. Opozvano je 4.714 primeraka proizvedenih u periodu od februara 1997. godine do februara 2000. godine. Modeli su opozvani zbog ugrađenih pogrešnih kugli na zadnjem delu vešanja, a servisi su na svim primercima zamenili kugle. Opoziv je registrovan oznakom R/2001/128.

– 99 primeraka Audija A3 opozvano je u junu 2002. godine. Na opozvanim primercima problem je bio na kontrolnoj jedinici ABS-a koja se zbog kratkog električnog spoja mogla zapaliti, te tako oštetiti ostale elektronske elemente. Kontrolne jedinice su zamenjene na opozvanim primercima, a opoziv je registrovan oznakom R/2002/029.

– U oktobru 2002. godine opozvan je 541 primerak Audija A2, A2, A4, A6 i TT, koji su imali problem sa aktiviranjem vazdušnog jastuka iza volana. Vazdušni  jastuci su zamenjeni na svim primercima, a opoziv je registrovan oznakom R/2002/143.

– 21.335 Audija A3 je opozvano u septembru 2003. godine. Ovaj put automobili su opozvani zbog pukotina na vakumskoj pumpi kočionog servouređaja koja je propuštala kočiono ulje. Servisi su na svim primercima zamenili vakumsku pumpu kočionog servouređaja, a opoziv je registrovan oznakom R/2003/128.


Audi A3


Audi A3 cene – pregled polovnjaka


Audi A 3 – motori

Benzinski motor
Tip Kod motora Max. snaga @ obr./min. Max. obrtni moment @ obr./min. Ubrzanje 0–100 km/h Max. snaga Godine
1.6 8v 1,595 cc I4 AEH/AKL/APF 101 KS (74 kW; 100 hp) @5600 145 Nm @3800 11.0 s 188 km/h 1996–2000
1.6 8v 1,595 cc  I4 AVU/BFQ 102 KS (75 kW; 101 hp) @5600 148 Nm @3800 10.9 s 189 km/h 2000–2003
1.8 20v 1,781 cc  I4 AGN/APG 125 KS (92 kW; 123 hp) @6000 170 N⋅m (125 lb⋅ft) @4200 9.6 s 202 km/h 1996–2003
1.8 20vT 1,781 cc I4 turbo AGU/ARZ/ARX/AUM 150 KS (110 kW; 148 hp) @5700 210 Nm @1750–4600 8.2 s 217 km/h 1996–2003
1.8 20vT 1,781 cc I4 turbo AJQ/APP/ARY/AUQ 180 KS (132 kW; 178 hp) @5500 235 Nm @1950–5000 7.5 s 228 km/h 1999–2003
1.8 20vT 1,781 cc I4 turbo APY, AMK 210 KS (154 kW; 207 hp) @5800 270 Nm @2100 6.8 s 238 km/h 1999–2001
1.8 20vT 1,781 cc I4 turbo BAM 225 KS (165 kW; 222 hp) @5900 280 Nm @2200 6.6 s 243 km/h 2001–2003
Dizel motor
Tip Kod motora Max. snaga @ obr./min. ToMax. obrtni moment @ obr./min. Ubrzanje 0–100 km/h Max. snaga Godine
1.9 8v TDI 1,896 cc I4 turbo AGR/ALH 90 KS (66 kW; 89 hp) @4000 210 Nm @1900 12.4 s 181 km/h 1996–2001
1.9 8v TDI 1,896 cc I4 turbo ATD/AXR 100 KS (74 kW; 99 hp) @4000 240 Nm @1800–2400 11.0 s 188 km/h 2001–2003
1.9 8v TDI 1,896 cc I4 turbo AHF/ASV 110 KS (81 kW; 108 hp) @4150 235 Nm @1900 10.5 s 194 km/h 1997–2000
1.9 8v TDI 1,896 cc I4 turbo ASZ 130 KS (96 kW; 128 hp) @4000 310 Nm @1900 9.2 s 205 km/h 2000–2003

Izvor: wikipedia.org – Audi A 3 – Paleta motora


Ostavite odgovor