Vw Golf 4 1997 – 2004 – polovnjak, iskustva , motori, problemi

Vw Golf 4

Vw Golf 4

Vw Golf 4 je morao da ispravi sve greške svog prethodnika i da podseti na golfa 2. Mesta na prednjoj klupi ima dovoljno, dok na zadnjoj viši putnici mogu imati problema sa prostorom za noge i glavu. Izgled kontrolne table je pravi nemački, sve je na svom mestu i svaki prekidač je, nekako, tu pri ruci. Nemački kvalitet je dokazan širom sveta, a Golf na svim meridijanima važi za dobar automobil. Uvek je za korak ispred konkurencije, uprkos višoj ceni i siromašnijoj opremi, originalnog, ali ne preterano upadljivog dizajna. Svima je privlačan: starijim, mlađim, sportski nastrojenim vozačima, ali i uvek za volanom nesigurnim ženama.

Vw Golf 4

Prtljažnik Golf 4 od 345 litara je nešto manji od onoga što nudi konkurencija, dok su tu s druge strane solidna sedišta, koja su tvrda, ali i dovoljno ugodna na dužim putovanjima. Dovoljno je lak za upravljanje i manevrisanje po tesnim ulicama, dok je sa druge strane na auto putu upravljač dovoljno direktan, mada ne i sportski.Karoserija Vw Golf 4 je 100% pocinkovana.

Volkswagen Golf je jedan od legendarnog automobila. Posebno popularan na tržištu polovnih automobila. Nastavlja tradiciju pouzdanog saputnika koji vas neće izneveriti. Ipak, treba biti oprezan pre kupovine.

Volkswagen Golf 4 je jedan od pouzdanih automobila. Nastavlja nasleđe prethodnih generacija. Međutim, potrebno je obratiti pažnju na neke greške koje su se dogodile pre svega u prvim godinama proizvodnje do 2000.

Vw Golf 4 iskustva – motori

Vw Golf 4

Paleta benzionskih motora Golf 4 počinje od 1.4L pa preko 1.6, 1.8, 1.8T, 2.0, 2.3 V5, 2.8V6 do 3.2 V6. Vw Golf 4 sa osnovnim 1.4 litarskim agregatom sa 75 KS i 16 ventila, ne pristaje karoseriji teškoj 1160 kg. Bolji izbor svakako predstavlja jači, 1.6 litarski agregat od KS. Doduše, on u proseku troši i preko 8,5 litara goriva, ali zato pređe više kilometara pre generalne od najslabijeg agregata. Ako želite nešto jače, savetujemo 1.8T sa 180 KS, pa čak i isti samo bez turbine koja dodaje 30 konja. Prosečna potrošnja ovih modela je oko 6 litara bezolovnog benzina, ali samo ako ste jako nežni prema papučici gasa. V5 i V6 benzinci zahtevaju dublji džep obzirom da im je potrošnja, prema fabričkim podacima, 8 do 10 litara mada se ovom u realnim uslovima lako i duplira. Za one kojima je brzina najvažnija, najbolji izbor predstavlja rasni V6 od 2.8 litara i 240 KS.

Kod dizela, dve varijante. 1.9 litara sa i bez turbine (TDI i SDI). Bez pomoći turbo punjača, 1.9 dizel razvija 67 KS, a sa turbinom ima više različitih modela – 90, 100, 110, 130 pa čak i 150 KS. Potrošnja je, prema fabrici, između 4 i 5 litara euro dizela, pa u realnosti, a posebno u gradskoj vožnji, očekujte koji litar više.

Golf 4 1.9 TDI

Najpopularniji 1.9 TDI agregat radne zapremine od 1.896 ccm nudio se u nekoliko verzija snage od 90 do 150 KS. Motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindre po VW-ovom sistemu pumpa-brizgaljka je i danas jedan od boljih. Iako moderniji komon-rejl motori (HDI, JTD, dCi, D-4D) ravnomernije i mirnije rade, VW-ovi TDI motori ostvaruju čak bolje performanse uz istu potrošnju. Vibracije i buka su prisutni u nešto većoj meri nego kod gore pomenutih motora. Međutim, impresivni obrtni moment od čak 320 Nm pri samo 1.900 o/min (verzija od 150 KS) nudi ubedljiva ubrzanja (do stotke za 8,6 sekundi), te fenomenalna međuubrzanja sa kojima iza sebe kao od šale ostavlja i jače benzince. Uprkos velikoj snazi, potrošnja je mala i u proseku iznosi 5,4 l evro dizela (fabrika), dok je u realnim uslovima vožnje manja od 7,0 litara. Kod nas je najpopularnija TDI verzija sa 110 KS sa maksimalni obrtnim momentom od 235 Nm pri niskih 1900 o/min. Odlične performanse uz prijatno nisku potrošnju od 5,1 litara (fabrika) ga stavljaju na listu želja svakog prosečnog vozača u Srbiji.

Motori kod Vw Golf 4 su veoma kvalitetni, izdržljivi i dugotrajni. Jedino treba voditi računa o redovnoj zameni ulja i pratećih delova po servisnom uputstvu. Kod dizela najbolje je zupčasti kaiš menjati na 60000 km, bez obzira na servisno uputstvo koje preporučuje zamenu na 80000 km.

Najzastupljenije su verzije Golf 4 su sa troja i petoro vrata. Karavan nosi oznaku varijant, dok je kod nas kabriolet verzija prava egzotika. Uz jače agregate, mogao se dobiti i pogon na svim točkovima 4motion, čime je ponuda bila zaokružena. Inače, cena održavanja Vw Golf 4 je u proseku klase. Kod nas ima malo ovlašćenih Folksvagenovih servisa, dok onih divljih ima u izobilju. Ponuda rezervnih delova je odlična, pogotovo onih turskog porekla.

Vw Golf 4 problemi i kvarovi

Kod Vw Golf 4 pazite na kvačilo, celokupnu elektroniku, a dobro proverite i vešanje

Svaki polovnjak ima slabih tačaka. Kod Golf 4, pogotovo kod TDI verzija, česti su problemi sa setom spojnice, a pored toga ni amortizeri nisu preterano dugotrajni. Statistike kažu da ima često problema sa elektronikom, a zabrinjava i suviše veliki broj primera sa gubitkom rashladne tečnosti zbog poroznih creva. Glavni kočioni cilindar se pokazao kao još jedna slaba tačka, a nerviraju i česti kvarovi elektromotora za podizanje stakla.

Pošto je Vw Golf 4 konstruisan za neke druge puteve, često stradaju silen blokovi. Redovnim pregledom trapa se zaključuje da ovaj automobil itekako oseća posledice naših dobrih puteva. Kada je reč o TDI motorima, među prvima na listi kvarova je osetljivi protokomer. Može lako da strada i pumpa visokog pritiska. EGR poznata mana TDI motora, zaprlja se od uljnih isparenja i u lakšem slučaju može pomoći čišćenje, a u težim slučajevima potrebna zamena.

Benzinski motori zbog nečistoća koje se nakupe na leptiru gasa mogu imati probleme. 1.6 benzinski ima probleme sa ubrizgavanjem.

Centralna brava i električni podizači prozora su problem cele VW grupacije pa ne čudi da i ovde ponekad znaju da zakažu. ECU jedinica (ono što mi zovemo kompjuter) zna ponekad da otkaže pa obratite pažnju na neravnomernosti u radu motora.

Vešanje se pokazalo otpornim, ali ipak savetujemo proveru pri kupovini.

Vlasnici Golfova uglavnom imaju pozitivan stav o svojim automobilima.

Jedan od dosadašnjih problema je pregorevanje sijalica za stop svetlo. Problem se jednostvno rešava zamenom, u slučaju pregorevanja obe sijalice uključuje se lampa kompjutera na instrument tabli, koji signalizira da nešto ozbiljno ne valja. Ovo je urađeno sa razlogom, kompjuter automatski smanjuje snagu motora prilikom pritiska na kočnicu, a nedostatak informacije sa stop svetala ga dovodi u režim alarma. Ako vam se desi problem ne očajavajte već promenite sijalice i problem će nestati.

Originalni delovi za Golfa mogu biti skupi, ako se nabavljaju u ovlašćenim servisima , ali ih zato ima puno na otpadima koji nisu skupi, kao i novih delova sumnjivog kvaliteta poreklom iz Turske.

Inače, cena održavanja Vw Golf 4 je u proseku klase. Kod nas ima malo ovlašćenih Folksvagenovih servisa, dok onih divljih ima u izobilju. Ponuda rezervnih delova je odlična, pogotovo onih turskog porekla. Iako nije najpouzdaniji u klasi, Golf 4 zauzima neki prosek i predstavlja mudru investiciju.

Pogledajte najčešće kvarove koje se javljaju kod Vw Golf 4 :

Kvarovi motora:
– Vw Golf 4 1.4 benzinski motor. Kod Vw Golf 4 proizvedenog posle novembra 2001 dolazi do preranog kvara zupčastog kaiša. Veoma česta greška koja dovodi do oštećenja ventila, cilindara ili čak potpunog uništenja motora.
– 1.4 i 1.6 benzinski motori. Na nekim modelima proizvedenim pre 2003 , dolazilo je do kvara zupčastog kaiša. Popravka je delimično snosio Volksvagen , u zavisnosti od starosti i kilometraže.
-Vw Golf 4 1.4 . Usporenje postaje nepravilno. Uzrokovano začepljenjem jedinice gasa.
– Benzinski motori 1.4, 1.6, 1.8T i V5 proizvedeni u periodu od januara 2001 do januara 2003 su relativno čest imali kvar bobine.
– 1.6 benzinski motor (8 i 16 ventila). Na golf 4 modeli proizvedeni do 2002 , došlo je do hronične greške. Dolazilo je do vibracija u kabini, koji su rezultat grešaka u ubrizgavanju.
-Vw Golf 4 1.8 T (150). Na Golf GTI modela je često imao problema sa oštećenjem pumpe za vodu.
– 1.4 dizel motor. Neki Vw Golf 4 proizvedeni do 2001 imali su problema sa iznenadnim gubitkom snage. Greške se dešavala nakon naglog ubrzanja. Uzrok problema kvar na EGR ventil.
– TDI motori. Na modelima proizvedenim do proleća 2003. postoji postepeni pad u snazi, kao rezultat prljavštine na senzoru protoka vazduha protokomeru. Čišćenje nije moguće , ili nije efikasno , zamena je neophodna.
– Vw Golf 4 1.9 TDI (110 KS). Na Vw Golf 4 iz 1998. došlo do kvara na turbini ili .vratilu turbine. Lopatice su se ustvari krive i time promene geometriju. Postepeno dolazi do smanjenja snage turbine i na kraju potpunog gubitka snage.
– 1.9 TDI (110, 115, 130 i 150). Ovi motori imaju problema sa varijabilnom turbinom. Dolazi do oštećenja lopatica. Za modele 115 i 150 je takođe dolazilo do lomljenja i kvara turbine.
– Vw Golf 4 1.9 TDI (115). Ovi motori su imali u dosta slučajeva pucanje glave cilindra, dešavalo se pre pređenih 70000 km. Defekt je zbog problema sa cilindrom motora.
– Vw Golf 4 1.4 SDI proizveden do 2001, ima probleme sa menjačem. Bilo je ozbiljnih oštećenja menjača, čak i pre nego pređenih 80000 km.
– Vw Golf 4 1.9 TDI (110). Na Vw Golf 4 proizvedenim do septembra 1999. , dolazi do problema oscilovanja prilikom startovanja. Greška su eliminisane modifikovanjem ECU motora . – Katalizator Golf TDI motori (110) iz 1998, se ranije trošio. Interna keramika se brzo pokvari. Svi katalizatori su promenjeni, tako da problem više nije prisutan.

Kvarovi elektronika:
– Neuspeh centralnog zaključavanja. Na Golf 4 modelima proizvedenim do 2001., došlo je do greške na prekidaču za oslobađanje vrata za sipanje goriva, koje se nalazi pored ručne kočnice.
– Na svim modelima, posebno do juna 2000., je česta kvar elektro  mehanizma prozora.
– Kvar klimatizacije. Na nekim Vw Golf 4, posebno onim proizvedenim do 2002., dolazilo je do kvara kompresora klime.
– Kvar instrument table koji se pojavljuju u modelima proizvedenim do 2000. Prvo, smetnje, a zatim prekid rada instrument table.
– Greške u poziciji svetla koji se aktivira kada otvorite vozačeva vrata . Greška se javlja kod Vw Golf 4 od 1999. do 2000.
– Tasteri na centralnoj konzoli često se zaglave.

Ostali kvarovi:
– centralno zaključavanje Vw Golf 4 1998. – 1999.
– Zvuk iz prednjih sedišta i puckanje iz instrument table, kod Vw Golf 4 do 1999.
– U Golf 4 modela proizvedenih do 2001 došlo je odstupanje ručica menjača.
– Labavi otvori za vazduh za duvanje ka nogama, Golf 4 proizvedenih do 2001.

Šta posebno proveriti kod Golfa 4

1. Set spojnica;
2. Amortizere;
3. Creva za rashladnu tečnost;
4. Kočione cilindre;
5. Silen blokove;
6. Protokomer;

POZIVI FABRIKE – Vw Golf 4 :

Fabrika je zvala vlasnike Golf 4 nekoliko puta da se jave u servis zbog problema sa pojasevima ( Vw Golf 4 od Jun – Dec 1998.), problema sa vazdušnim jastukom za suvozača (Oktobar – Novombar 2000.) , korozije osovina kod pogona na četiri točka, zbog provere ABS sistema kod modela bez ESP-a (Septembar 2001. – Mart 2002.). Pojedini primerci napravljeni između novembra i decembra 1999. zamenjen je kompletan motor zbog mogućeg preranog habanja košuljice klipa. Na nekim modelima iz 2001. god. zamenjeni su vozačevi vazdušni jastuci. Automobili sa pogonom ma sva četri točka (4motion) izrađeni između aprila 1998. i marta 2000. pozvani su na vanrednu kontrolu nosača oslanjanja. Na modelima od marta do septembra 2001. povremena zamena centralne jedinice ABS-a.


Vw Golf 4 cene – pregled polovnjaka5 Comments

 • Slobodan Andjelkovic kaže:

  molim vas za pomoc vozim golf 4 1.9 tdi 96 kw vec tri godine ranije sam uglavnom vozio benzince,sada imam problem sa gasenjem u toku voznje pri smanjenom broju obrtaja kada skrecem ili kada hocu da stanem.Posle minut vremena otprilike verglam dok ne sastavi i upali ,upale se razne lampice za ulje,za alternator i motor radi.Tako ga vozim 50 do 100 km i on se ne gasi.Sutradan ista stvar ujutru na -8 pali bez prolema posle 5-10 minuta pri smanjenom broju obrtaja opet se gasi ,posl verglanja on upali i ja ga i dalje vozim.Majstor koji ga odrzava vozio ga je dva dana prikljucenog na kompijuter i njemu se gasio a na kompijuteru nije izbacivao nijednu gresku.Molim vas za pomoc sta da radim.
  pozdrav
  Slobodan

 • Velickovic Ljubisa, Ruze Sulman 29/, 23000 Zrenjanin kaže:

  Postovani,
  molim Vas da mi pomognete. Potreban mi je podatak kolika je najveca dozvoljena masa autoprikolice sa naletnom kocnicom koju moze da vuce Golf 4, 1.9 TDi, sa 131 KS i pogonom 4×4.

  Uz puno zahvalnosti srdacan pozdrav

 • Velickovic Ljubisa, Ruze Sulman 29/2, 23000 Zrenjanin kaže:

  Dopuna pitanja u vezi vuce autoprikolice sa naletnom kocnicom :
  Radi se o Golfu 4, 1.9 TDi Variant, sa 131 KS i pogonom 4×4, odnosno karavanu cija je masa oko 1,304 kilograma.

 • Nenad kaže:

  Zdravo svima imam problem sa golfom 4 motor 1.9tdi 66kw 90ks desava mi se u zadnje vreme bas cesto kad je hladan upali lepo i sve je uredu doklem kada je vruc vergla brzo i nece da upali kad ga ostavim 10 15min upali opet normalno i na gurki upali na pola metra samo nece kad je vruc imali neko neki savet ili predpostavku sta je ne desava se stalno ali eto.

 • Dragan kaže:

  Pozdrav imam problem na golfu 4.1.9.tdi.96.131.kad radi na leru cujese jako zujanje I lupkanje iz menjaca cim stisnem kvacilo nista se necuje,menjac inace salta bez freake,neznam dal da isperem maniac I da sipam kvalitetno ulje

Ostavite odgovor