Ford Ka 2.gen. 2008 – 2016 – Polovnjak, iskustva, problemi

Ford Ka 2.gen.
Ford Ka 2.gen.

Ford Ka 2 gen. debitovao je 2008. godine, godinu dana nakon Fiata 500. Ford Ka 2.gen. je tehnički identičan Fiat-u 500, nisu samo konstruisani na istoj osnovi, već imaju  isti sistem vešanja, upravljanja i kočenja, a motori dolaze iz Fiat-a. Takođe, mnogi elementi enterijera su isti.

Unutrašnjost malog Ford Ka 2 gen. , jedva 362 cm automobila lako može da primi četiri osobe. Iznenađujuće je prostran. Ako visoka osoba ne sedi za volanom, odrasli putnik može stati iza njega. Sa desne strane, čak i veći putnici imaju toliko prostora za noge da mogu pomeriti sedište napred, što stvara prostor za odraslu osobu pozadi. Jedino ograničenje za sedenje je visina kabine, to jest količina prostora za glavu, ali deca će se lako uklopiti. Nemoguće je ne spomenuti rezultat od 4 zvezdice u Euro NCAP testovima. Stoga je Ford KA siguran automobil.

Prtljažnik od 210 litara – još jedno iznenađenje. Za razliku od izgleda, ona je velika i prihvatiće velike kupovine. Štaviše, ispod poda se nalazi rezervni točak, tako da ako neko instalira gasni sistem, prtljažni prostor neće izgubiti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ford Ka 2.gen. – Motor

Ponuda pogonskih jedinica modela je veoma skroman. Samo dva motora,  1,2-litarski benzinac sa 69 KS. Ovo je naravno Fiat-ov dizajn, poznat kod malih modela, koji nije dinamičan ili posebno ekonomičan, ali i dalje jeftin za eksploataciju. Drugi motor je Fiat dizel 1.3 označen kao Duratorq (kasnije TDCi), a zapravo je MultiJet. Dizel generiše skromnih 75 KS, ali solidnih 145 Nm. Kod oba motora je instaliran ručni menjač sa 5 brzina. Potrošnja benzinskog motora u vožnji po gradu je oko 7-8 l / 100 km., proseku potrošnja je oko 6-7 l / 100 km. Kod dizela morate oduzeti oko 1-2 litara od rezultata benzinca.

Ford Ka 2.gen.
Ford Ka 2.gen.

Ford Ka 2 – Problemi i kvarovi

Elektrika može praviti probleme kod Fordu Ka, ali manje nego u Fiatu. Problemi se uglavnom tiču elektromotora. Probleme prave i bobine paljenja i senzora motora (senzor položaja vratila ili senzor temperature). Takođe treba napomenuti da noviji Ford Ka 2.gen. imaju sistem start-stop. Punjenje baterije se vrši pomoću obnovljene energije tokom vožnje bez opterećenja motora. U ovim automobilima postoji AGM baterija (skuplja za kupovinu) i snažniji starter i alternator. Električni sistem je nešto drugačiji nego u verziji bez start-stop sistema. Ovo se odnosi na automobile proizvedene od novembra 2010. godine.

Kada se radi o samim motorima, 1,2-litarski benzin ima samo električne probleme, koje sam spomenuo, mada se mora iskreno priznati da su oni prilično mali i da nisu česti. Motor je pogodan za montažu TNG instalacija.

Dizel 1.3 MultiJet je strukturno ista jedinica koja se koristi u drugim Ford, Fiat ili Opel modelima. Njegov ozbiljniji problem je EGR sistem i zatezač pogonskog lanca. Stoga, nivo ulja u motoru mora biti redovno proveravano, jer niski nivo motornog ulja može rezultirati nepravilnim radom zatezača i time ubrzati trošenje lanca. Čak postoji i slučaj pucanja lanca, ali pre nego što dođe do pucanja lanca, prvo lanac počinje da pravi mnogo buke, tako da do pucanja dolazi kod zapuštenih automobila. Ne morate se bojati sistema ubrizgavanja, turbopunjača, jer zbog specifičnosti automobila, motori rade uglavnom u gradu, na kratkim udaljenostima. Nizak nivo ulja takođe utiče na podmazivanje ovog elementa. Srećom, ovaj dizel motor nije opremljen plivajućim zamajcem, a kvačilo je potpuno isto kao kod benzina.

Ford Ka 2.gen. 1-3 TDCi – test polovnog automobila

Ford Ka cene – pregled polovnjaka


Ostavite odgovor