Audi 80 1988. – 1995. – Polovnjak

Audi 80

Audi 80

Predstavljanjem nove „osamdesetice“ 1986. godine, srednjak lasa Audija je počela se znatno razlikovati od Volkswagena. S novim telom za naredne dve godine stilski je „80“ bilo ispred Passata po generaciji. Lepo, kompaktno telo je pocinkovano i problem korozije u prethodnom modelu je konačno rešen.

Efikasan automobil spolja razočara unutrašnjošću.  Nažalost, u „osamdeset“ je, s obzirom na klasu automobila, skučen. Možda su za to zaslužna prilično masivna vrata i sedišta, kao i kratko međuosovinsko rastojanje. U svakom slučaju, Audi ne previ probleme ni vozaču ni suvozaču. Činjenica je i da su ostale dimenzije automobila malene u poređenju s drugim automobilima srednjeg ranga. Kao uteha, „osamdeset“ nudi pristojne materijale za presvlake i udobna sedišta. Rezerni točak je  postavljenim vertikalno na levi bok prtljažnika. Takođe nije moguće sklopiti zadnja sedišta, a na to ne utiče verzija opreme automobila, već konstrukcija zadnjeg dela karoserije, jer se rezervoar za gorivo postavlja vertikalno između sedišta i prednjeg zida prtljažnika. Dizajneri su ovaj aranžman smatrali najsigurnijim, gurajući upotrebljivost u pozadinu. Napušteno je prilikom restilinga 1991. godine.

Efikasan automobil spolja razočara unutrašnjošću.  Nažalost, u „osamdeset“ je, s obzirom na klasu automobila, skučen. Možda su za to zaslužna prilično masivna vrata i sedišta, kao i kratko međuosovinsko rastojanje. U svakom slučaju, Audi ne previ probleme ni vozaču ni suvozaču. Činjenica je i da su ostale dimenzije automobila malene u poređenju s drugim automobilima srednjeg ranga. Kao uteha, „osamdeset“ nudi pristojne materijale za presvlake i udobna sedišta. Rezerni točak je  postavljenim vertikalno na levi bok prtljažnika. Takođe nije moguće sklopiti zadnja sedišta, a na to ne utiče verzija opreme automobila, već konstrukcija zadnjeg dela karoserije, jer se rezervoar za gorivo postavlja vertikalno između ssdišta i prednjeg zida prtljažnika. Dizajneri su ovaj aranžman smatrali najsigurnijim, gurajući upotrebljivost u pozadinu. Napušteno je prilikom restilinga 1991. godine.

Audi 80 B4 bio je dostupan u više stilova karoserije: kao limuzina sa četvoro vrata, karavan sa pet vrata, kupe sa dva vrata i kabriolet sa dva vrata.

Audi 80 – Motori

Korišćeni su motori testirani u drugim automobilima Vw grupe, kao i kod starijeg  Audija. Raspon snaga je bio širok. Najslabiji, osnovni motor je 1.6, razvija u zavisnosti od ubrizgavanja  od 69 do 75 KS. Automobil sa 1.6 motorom dostupan je samo u verziji sa prednjim pogonom. Snažnije benzinske jedinice ugrađene su i u automobile sa pogonom na prednje točkove i 4×4 (quattro) . Bilo je tada i još uvek ima šta izabrati.

Atraktivni predlog su npr. dinamični 2-litarski motori, verzije sa 4 i 5 cilindra, mada je poslednji pohlepan za gorivom. Za ljubitelje zaista brze vožnje u ponudi su i 5-cilindrični motori sa 2,3-litarskim zapreminom – slabijih 133 konjskih snaga i snažniji, proizvedeni u tehnologiji sa 4 ventila, sa 167 KS. Zapravo od početka proizvodnje modela bio je dizel: 1.9 litarski atmosferski motor snage 68 KS i 1.6 TD / 80 KS.

Konstrukcija automobila sa osnovnim benzinskim motorima je jednostavna, čineći bilo kakve popravke jednostavnim i jeftinim. 75 konjskih snaga, međutim, nisu baš živahne – automobili opremljeni njima prilično su pogodni za gradsku  vožnju, a preticanje pri velikim brzinama oduzima puno vremena. 90 KS se ponaša bolje. U praksi je primetna mala razlika. Audi 1.8 je malo tiši, brži, bolje ubrzava, ne morate menjati brzine toliko često kao u 1.6 – motoru, fleksibilniji je. Mnogo zavisi od vrste menjača – jedan od najvećih nedostataka „osamdeset“ pogonskih jedinica može biti 4-stepeni menjač. Takvi menjači su instalirani u osnovnim verzijama automobila sa 1.6 i 1.8 motorima, kao i u dizel verzijama. Nedostatak petog stepena prenosa povećava buku i smanjuje maksimalnu. Automobili sa 5 brzina troše manje benzina: u gradskom saobraćaju samo vrlo nežno rukovanje gasom omogućava vam da smanjite potrošnju goriva na 10 litara na “stotku”, i bolje se pripremite za 11-12 litara. Na putu je mnogo bolji, razumna vožnja plaća potrošnju na nivou od 7-8 litara na 100 km. Samo što svi ne žele voziti razumno „osamdesetak“. Automobil sa urednim ogibljenjem vozi se poput kablova, ne samo u verziji 4×4. Staza za trčanje je prijatno prolećna.

To nije bilo sve  jeseni 1991. godine povodom opsežnog facelift-inga predstavljen je Audi 80 karavan. Automobil opremljen visoko tehnološki razvijenim (za ono doba), 90 KS turbo dizelom koristeći direktno ubrizgavanje stvorio je snažnu konkurenciju rivalima u klasi. Za vreme tihe vožnje izvan grada, motor sa 90 KS sa turbo-pogonom sagoreva manje od 5 l / 100 km. U urbanim uslovima, morate da se potrudite da sagorevanje pređe 8 l / 100 km. Uz to, jedinica vrlo dobro reaguje na pritiskanje papučice gasa, a maksimalni obrtni moment dostupan već pri 1900 o / min. Prigušen temperament je potreban jer je raspon „korisnih“ brzina u uskom rasponu – počevši od 2000 o / min i završavajući do 4000 o / min. Od 0 do 100 km / h automobil ubrzava za 15,2 s, a od 80 do 120 km / h ubrzava za 20,1 s (podaci ispitivanja).

Motori i modeli:

1988 : Predstavljen Audi 80. Sa pogonom na četiri točka Quattro ili sa pogonom na prednje do danas je postao legenda i veoma je omiljen među vozačima. Startni motori su bili 2.0 4 cilindrični sa 108 KS i snažniji 2.3 5 cilindrični sa 130 KS koji se ugrađivao u Quattro modele. 5 stepeni manuelni menjač je standard dok je trostepeni automatski opcija.
1991 : Pojavljuje se i Audi 90 sa motorom od 130 KS. Sportski paket u opciji sa kompjuterom, sportskim sedištima i dodatnim instrumentima.
1992 : ABS postaje standard.

Audi 80

Audi 80 – problemi i kvarovi 

Iako nije bez problema, Audi prelazi mnogo hiljada kilometara i dobro se snalazi posle više godina. To je najvećim delom posledica pocinkovanog tela, koji se efikasno odupire koroziji. Međutim, njegova krutost je problematična; dinamičan stil vožnje, brzo ubrzanje, kočenje, zakretanje na zavojima pri velikoj brzini mogu dovesti do propuštanja vetrobranskog stakla tokom vremena.

Takođe stradaju dihtunzi bočnih vrata – u većini slučajeva pre 1992. godine, kada se vozite većim brzinama, smeta karakteristično zviždanje vetra koji ulazi u unutrašnjost. Dodatne buke se javljaju i oko brava na vratima, koje jasno deluju na neravnim površinama. Ponekad pomaže periodično prilagođavanje brava.

Motor i ogibljenje su večne konstrukcije. Činjenica da „osamdeset“ prati curenje ulja iz pogonskog agregata, ali obično nisu velike i omogućavaju lako uklanjanje.

Motori opremljeni karburatorom mogu imati problema sa automatskim sauhom – za to je obično kriv istrošeni aktuator. Iako je karburator prilično komplikovan i zahteva povremeno prilagođavanje (mnogi „80“ motori su, međutim, opremljeni ubrizgavanjem goriva), osim toga, rad sa 1,8 motorom je jednostavan. Zazori ventila su hidraulički podesivi, a podizači podnose više od 200.000 km. Pristup opremi zahvaljujući uzdužno postavljenom motoru je jednostavno savršen.

Pogonska jedinica podnosi veliku kilometražu. Generalni popravci se obično izvode nakon pređenih 350–500 hiljada km. Ranije možete brinuti o stanju turbine, vodene pumpe, alternatora, kao i kvačila.  Samo periodična zamena razvodnog remena treba da se skrati na 60 hiljada km, jer postoje slučajevi njegovog pucanja. Pre kupovine preporučujemo da pažljivo proverite stanje upravljača i pumpe servo upravljača. Obe komponente su veoma skupe.

Pri kupovini Audi 80 obratite pažnju na
– automatski menjač, preporučuje se korišćenje sintetičkog ulja
– ovaj automobil je često imao problema sa hladnim startom motora
– merač goriva je umeo da se zaglavi
– pumpa za gorivo, gubitak može značiti da je došlo do zakrčenja u distribuciji goriva (ovaj problem je rešen na kasnijim modelima)
– spoljna ogledala, okreću se malo na ranijim modelima. Treba ih promeniti za redizajnirane koje se više okreću.
– zadnja svetla, prestaju da rade zbog korozije na el. sastavima

Zaključak:

Sve u svemu , Audi 80 je dobar automobil koji nudi stabilnu vožnju , zadovoljavajuće ponašanje u krivinama, pristojan komfor i jake i sigurne kočnice. Bivši vlasnici ističu da su zadovoljni kvalitetom izrade i pouzdanošću.


Ostavite odgovor