VW Bora 1998. – 2005. – Polovnjak, iskustva,1.9 TDI , kvarovi

VW Bora

VW Bora

VW Bora potiče od Golf 4, sve karakteristike koje su specifične za vozila Golf je takođe karakteristika Bore, uključujući i cenu i greške. Međutim VW Bora nije postigla takav uspeh na tržištu kao golf vozila. Volkswagen Bora ima prednosti i mane u odnosu na manjeg brata. Ipak, nekome pet vrata i gepek ulivaju dodatnu sigurnost u raspoloživi prostor, ali je praktičnost ipak na strani popularnijeg rođaka.

Razmišljajući o slaboj prodaji prethodnika Venta, Volkswagen je morao da zapali ljudima maštu kako bi VW Bora uspela na tržištu. Naglašavajući sportski karakter ove limuzine, nemački gigant je pogodio šta kupcima treba. A to je manji i jeftiniji auto koji će biti alternativa BMW serije 3 i Mercedesu C klase.

Veliku ulogu u uspehu VW Bore ima činjenica da je auto mnogo bolji za vožnju od prethodnika, odličan kvalitet i pametan marketing.

Uprkos što je zasnovana na Golfu, za Boru važi da je vrhunski i dinamički dizajniran automobil.

Kao i ostali automobili iz porodice VW i VW Bora je dosta tražen automobil na tržištu polovnih vozila. Kupovina Bore je dobra investicija, jer nastavlja tradiciju VW da pravi dobre i trajne automobile.

VW Bora je auto veće klase nego prethodnik Vento i bolje je izrađen pa kupci koji su želeli BMW 3 ili Mercedes C klase, a nemaju dovoljno para se često odlučuju upravo za ovaj model.

KOMFOR – VW Bora

VW Bora

VW Bora

VW Bora je zamišljen kao pandan delu tržišta na kome suvereno vlada BMW serije tri. Iako nikada nije prišao ni blizu konkurentu iz iste zemlje, ovo je jedan lep i pouzdan automobil.

Baziran je na Golfu, ali zahvaljujući tvrđem ogibljenju i boljem ležanju na putu, lepše ga je voziti. Istina, veoma krivudavi putevi mogu da zamore šasiju, ali u principu ovo je jedan prijatan automobil za putovanje.

Što se tiče kabine, mesta za vozača ima dovoljno, lako se smešta u idealnu poziciju. Kvalitet ugrađenih materijala je odličan, pa je dugovečnost zagarantovana. Mesta na zadnjoj klupi ima taman koliko treba, a gepek je veoma prostran.

Unutrašnjost: sve plastike unutar automobila su obloženi mekim lakom, stub oblaganje ima platnene varijante. Kao posledica toga, ceo enterijer ima privlačan izgled sa osećajem visokog kvaliteta. Prednja sedišta su montirane na valjcima, što ih čini lako podesiv po dužini. Pored toga, visina sedišta vozača može se podešavati. Osim toga, volan se može podešavati po visini i dužini.

Ni osnovni model VW Bora ne oskudeva sa opremom pa ćete tako u većini polovnjaka pronaći klimu, električne podizače i volan koji se podešava u svim pravcima kao standard.

Volkswagenov kompakt sa četvoro vrata ima svoj identitet, a smelo stilizovan prednji kraj, proširene lukove točkova, zdepast pozadi, sve ga čini agresivnim.

Sa kapacitetom od 455 litara, prtljažnik automobila je više nego dovoljan.

Potpuno pocinkovana karoserija omogućava veliku dugoročnu vrednost Bora – dovoljan razlog za Volkswagen da odobri dvanaest godina garancije protiv korozije.

MOTOR – VW Bora

VW Bora

VW Bora

Benzinci od 1,6 i 2,0L predstavljaju solidan izbor. Srednja varijanta, 1,8, je potpomognuta turbo punjačem i u dve varijante izbacuje ili 147 ili 177 konjskih snaga, ali nisu za preporuku, jer se nisu pokazali kao najpouzdaniji.

2,3 V5 ne daje performanse kakve bi ste očekivali, ali zato će vas najveći, V6 oduševiti sa svojih 200 konja i pogonom na svim točkovima. Međutim, treba da znate da ovaj najveći prosečno potroši deset litara bezolovnog benzina, a u gradskoj gužvi i mnogo mnogo više.

Volkswagen Bora 1.9 TDI

Preporuka ide sjajnim, doduše malo bučnijim dizelima. Svi su zapremine 1,9 litara, s tim što dolaze u različitom rasponu snaga. Od starta proizvodnje je ovaj motor imao 90 konja. Nakon maja 2002. su stigli motori sa 110 i 115 konja, a od juna i celih 130 koji sjajno vuku ovu limuzinu. Prosek potrošnje je oko 5 litara dizela na 100 kilometara što zvuči solidno.

VW Bora – Istorija modela:

1999.: Predstavljena VW Bora , na bazi Golfa i sa četvoro vrata. Svi modeli sadrže el.podizače napred, grejana spoljna ogledala, daljinsko zaključavanje i klimu, dodatna oprema putni kompjuter i 16″ točkove. Ponuđena 3 startna benzinca i to 1.6 sa 100 KS, 2.0 sa 115 KS i 2.3 V5 sa 150 KS. Startni dizel agregati 1.9 TDI sa 90 KS i 110 KS. Sport verzija dolazi sa čvrstim oslanjanjem i klimom.
2000.: Predstavljen 2.8 V6 4Motion sa pogonom na četiri točka, 204 KS i automatskim 4-stepenim menjačem. Ponuđen unapređen 1.6 16V motor sa 105 KS.
2001.: Novi PD 1.9 turbo dizel motori sa 115 KS i 130 KS.
2002.: Predstavljen 1.9 TDI PD Sport (150 KS) sa 6-stepenim menjačem i odličnim performansama.
2005.: Izašla nova generacija VW Jetta-e.

Pri kupovini Bore uzmite u obzir da:

* pouzdanost je generalno dobra, osim kod nekih 2.0 motora koji su imali problema sa dovodom goriva;
* redovnost rađenih servisa je vrlo bitna. Plus za automobile sa servisnom knjižicom i one kod kojih unutrašnjost nije oštećena;
* brzo trošenje guma je česta pojava zbog problema sa geometrijom vozila. Neravnine mogu da mu pomere trap, ali ovo se lako dovodi u red.

KVAROVI – VW Bora

Sada dolazimo do razloga što smo vam preporučili dizela. 1,8 benzincima se jako često dešavalo da im zupčasti kaiš spadne ili pukne, a kada se to desi jedino rešenje je generalna popravka celog motora. Kod 1,6 varijanti ista priča, mada sa manjim posledicama. Kod dizela, najstrašnije što može da vam se desi je da turbina otkaže i to je praktično jedina stvar na koju treba obratiti pažnju. Ostatak automobila je na nemačkom nivou kvaliteta, što garantuje malo briga i dosta bezbrižnih putovanja.

Benzinski motori – 1.4, 1.6, 1.8T, i V5. Na modelima proizvedenim od januara 2001. do januara 2003., imaju čest kvar na bobinama.

1.4 16v i 1.6 16v motori imaju plastične zatezače zupčastog kaiša koji se lome pre vremena za veliki servis.

Motor 1.8 T 150. Pumpa za vodu kod nekih modela propada posle 60 000 kilometara.

Motor 1.8 20V ima problem sa senzorima merenja protoka vazduha.

Svi 1.8 20V turbo motori proizvedeni od početka avgusta 2001. do oktobra 2002., pate od otkaza jedne ili više bobina, što je dovelo do spora između VAG i dobavljača.

2.0 ima lošu vodenu pumpu.

TDI motori. VW Bora proizvedene do proleća 2003., su često patili od lošeg funkcionisanja motora usled kvara merača protoka vazduha, protokomera. Čišćenje nije preporučljivo, potrebna zamena.

TDI motor 130 KS. Na nekim modelima ,TDI motor postoji rizik pucanja ventila.

Povremen gubitak snage na TDI 90 KS i 110 KS, može da bude zbog jednog od sledećih razloga:
turbina zaglavljuje; prljav ili neispravan protokomer, maseni senzor protoka vazduha; EGR otvoren, potrebno čišćenje ili zamena; neispravan senzor temperature; labavo ili pocepano crevo servo kočnica ili cevi usisnog  vazduha; neispravan ECU;

VW Bora proizvedenim do 1999., pojava zveckanja u instrument tabli.

Na modelima VW Bora proizvedenim posle septembra 1999., pojava zveckanja u bravu na vratima.

Na modelima VW Bora proizvedenim do 2001., buka menjača pri vožnji na neravnom terenu.

Neuspeh centralnog zaključavanja. Na modelima proizvedenim do 2001., došlo je do greške na prekidaču za oslobađanje vrata za sipanje goriva, koje se nalazi pored ručne kočnice.

Na svim modelima, posebno od juna 2000., je čest kvar podizača prozora.

Kvar na klimi. Na nekim VW Bora, posebno onim proizvedenim do 2002., dolazilo je do kvara kompresora klime, obično posle 80000 km.

Kvar instrument table, merni instrumenti u modelima proizvedenim do 2000. Prvo, smetnje, a zatim prekid rada instrument table.

Tasteri na centralnoj konzoli, često se zaglave.

Problemi sa centralnim zaključavanjem.

Modeli VW Bora napravljeni oktobra i novembra 2000.: vazdušni jastuk ne može pravilno da se naduva, zbog gubljenja pritiska u rezervoar gasa generatora. Opoziv fabrike da bi se vazdušni jastuci zamenili. Iste greške kao i na Seat Leon i Toledu i Škodi Fabia.

Na Borama cev snabdevanja serva kočnice vakuumom može da ispuca i to dovede do curenja i gubitka energije pomoći kočnici, servo uređaj kočenja ne radi, zahteva više napora da se zaustavi vozilo.

1999. promena je napravljena u materijalima koji se koriste u katalizatoru. To je dovelo do zveckanja u posudi.


2 Comments

Ostavite odgovor