Categories: Tehnika

Vodna pumpa i njeno delovanje

Vodna pumpa

Automobili naši svagdašnji za pokretanje troše energiju te se tom prilikom stvara trenje između raznih delova motora, a sve to utiče na stvaranje velike količine toplotne energije.

Kada bi se dopustilo da se ta energija slobodno stvara i skladišti u sistemu, veoma brzo dogodilo bi se pregorevanje čitavog sistema, neminovnog kvara i dakako – završetka udobne vožnje. Stoga je i laiku jasno da je vozilima preko potreban sistem za rashlađivanje. Važan deo sistema za rashlađivanje svakako je vodna pumpa. Radi se o jednostavnom delu koja radi na centrifugalni pogon, a pokreće je klinasti kaiš pričvršćen na kolenasto vratilo motora. Vodna pumpa započinje pumpati vodu svaki put kada motor počinje raditi. Ona koristi centrifugalnu silu kako bi terala vodu u sistem, a upravo ta sila utiče da kontinuitet vode u sistemu bude stalan.
Ovaj auto deo smešten je u središnjem delu, obično ispred bloka motora. Vodna pumpa usisava tečnost iz donje komore na hladnjaku automobila, potom ulazi u motor, gde rashlađuje sve delove, a nakon toga ugrejana voda koja je, dakle na sebe preuzela toplotu, odlazi u gornju komoru hladnjaka. Topla voda može se koristiti u sistemu za grejanje kabine vozila, a kod nekih tipova vozila i za grejanje usisnih razvodnika motora. Ovaj deo ugrejane vode koji se koristi za grejanje unutrašnjosti automobila odlazi iz glave motora direktno u izmenjivač topline grejača, a tu se toplota predaje vazduhu koji je namenjen za zagrevanje kabina automobila.
Ovaj dio na vozilu itekako poboljšava i ubrzava hlađenje, a na njenom vratilu ili ulaznom delu nalazi se i rotor s lopaticama koje vodu usmeravaju prema motoru. Takođe na vratilu nalazi se i klizna zaptivka kojem je funkcija da spreči curenje vode iz sistema. Strujanje vode zatvara se termostatom, a kada se to dogodi stvara se ubrzavanje kruženja vode u sistemu, što znači i brže hlađenje. Na suprotnoj strani pogonskog vratila vodene pumpe obično se nalazi i ventilator.
Vodena pumpa nije lako dostupna u motoru pa je tako veoma važno da bude dobre kvalitete i traje dugo. Najbolje je kada se podudara vek trajanja vodene pumpe s vekom pogonskog remena. Veoma je važno redovno je kontrolisati i servisirati jer svaki pa i najmanji kvar sigurno će izazvati pregrevanje motora, velike kvarove na motoru i isticanje rashladne tečnosti. Kod velikih servisa vozila vodenu pumpu najbolje je zameniti ,jer se radi o delu koji je veoma bitan u radu motora.
Puštanje vode na bilo kojem delu vodene pumpe znak je za uzbunu. Takođe, i orošena pumpa ili delova uz nju te vlaga na njima znak je da nešto ne valja. Uz ovo, u pumpi koja je pri kraju mogu se stvoriti ritmični zvukovi, nešto kao cičanje. Dakako, i mnogo vode ispod automobila može biti znak da je ovaj deo gotov. Sve ovo ukazuje na probleme s vodenom pumpom pa ako ste već sami svoji majstori i volite se zavlačiti ispod motora, svakako sve imajte u vidu i znajte da ove nuspojave ne smete zanemariti te trebate čim pre promeniti ovaj deo na vozilu. Ukoliko to ne učinite na vreme, morate biti svesni da su vam kvarovi motora – zagarantovani.
A za kraj jedna zanimljivost – jeste li znali da za svog životnog veka vodena pumpa kroz rashladni sistem, a samim time i motor pošalje nekoliko miliona litara rashladne tečnosti? Kada stvari pogledamo iz toga ugla, onda nam postane jasno zašto se radi o jednom od ključnih delova motora i zašto je veoma bitno da bude ispravan i odlične kvalitete.
Izvor: www.silux.hr

Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

12 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago