Categories: Tehnika

Šta nalepnica govori o gumi?

Nalepnica 

Od kraja 2012. godine, u skladu sa zakonom Evropske Unije, sve gume za putnička vozila, laka komercijalna vozila i teretnjake moraju imati nalepnicu s podacima o tri ključna svojstva gume. Ova nalepnica može vam reći o gumi i više nego što mislite…

Reč je o tri osnovna kriterijuma koja su bitna za izbor gume. Najbitnija je specifikacija o kočenju na mokroj, odnosno suvoj podlozi. Zatim dolazi otpor kotrljanja koji utiče na potrošnju goriva, a samim time i na emisiju CO2, odnosno zagađenje ili zaštitu okoline. Treći faktor u spomenutoj specifikaciji na nalepnici nove gume je buka koju guma proizvodi prilikom kotrljanja, a što se opet odražava na okolinu.

Pri tom se za kočenje i potrošnju koriste oznake od A do G. Slova D i G se ne koriste ni kod zimskih ni letnih guma za putničke automobile za rezultat prianjanja na mokrom, dok se kod otpora kotrljanja ocena D takođe ne koristi kod putničkih vozila.

Prema dosadašnjim saznanjima, najbitnija specifikacija je zaustavljanje na mokroj podlozi. Ušteda na potrošnji goriva vidi se kod onih vozača koji redovno kontrolišu pritisak u gumama. Pravilno napumpane gume donose optimalnu uštedu goriva. Međutim, manji pritisak u gumama povećava otpor kotrljanja i utiče na efikasnost prianjanja na mokrim putevima. Težina vozila i stil vožnje takođe su značajan faktor.Energetski efikasna vožnja ili “ekovožnja” može značajno smanjiti potrošnju goriva.

Najbolja ušteda goriva ostvaruje se s oznakom gume A (zelena boja), dok je G (crvena boja) najniža ocena uštede goriva. Razlika između ocene A i G može predstavljati smanjenje u potrošnji goriva i do 7,5 odsto. Da bi to bilo jasnije, odabirom guma oznake A umesto guma s ocenom G može se uštedeti više od šest litara goriva na svakih 1000 kilometara. Uz prosečnu cenu benzina koja se kreće između 1,20 i 1,50 eura po litri dobija se ušteda veća od 300 evra tokom životnog veka gume.

Kočenje na mokroj podlozi

Kad je u pitanju kočenje, odnosno zaustavljanje na mokroj podlozi, razlika pri brzini od 80 km/h u kočenju između gume oznake A i G može biti i 18 metara. Tih 18 metara običnom čoveku možda ne znači puno, ali u situacijama opasnim za život ta razdaljina i razlika su i te kako bitni. Međutim, ta tri parametra (kočenje na mokroj podlozi, otpor kotrljanja i buka) samo su neki od elemenata koji se primenjuju prilikom testiranja i ocenjivanja pojedinih guma, odnosno utiču na kvalitet i odabir guma. Na testovima se uzima u obzir puno više faktora.

Među takve elemente spadaju akvaplaning, trajanje, odnosno trošenje guma, prianjanje u krivinama, kočenje na suvom, trakcija na klizavim podlogama. Nakon tih testova, neke gume i s lošijim standardnim oznakama koje propisuje EU mogu zauzeti bolje mesto. Činjenica je da zimske gume imaju dosta lošije ocene (od A do G) od letnjih jer se testovi i ispitivanja često obavljaju na višim temperaturama nego što je to propisano za zimske gume. Stoga kvalitetnije zimske gume imaju oznaku C i E kada su u pitanju kočenje i potrošnja.

Preuzeto sa: blog.ipg.rs


Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

12 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago