Zbog čega je važan pravilan pritisak u gumama

Zbog čega je važan pravilan pritisak u gumama

Zbog čega je važan pravilan pritisak u gumama

Obavezno poštujte vrednosti pritiska koje preporučuje proizvođač, jer su one prilagođenje vašem automobilu.
Na taj način ćete poboljšati performanse vaših pneumatika i vašu sigurnost.
Pneumatik prirodnim putem gubi pritisak vazduha, a isti je promenjiv i u zavisnosti od temperature. Iz tog razloga preporučuje se da proveravate pritisak u pneumaticima najmanje jednom mesečno i obavezno pre odlaska na neko duže putovanje. Obavezno proverite i vaš rezervni točak.
U protivnom moglo bi da dođe do smanjenja performansi prijanjanja na tlo te i do povećanja zaustavnog puta i potrošnje goriva. Osim toga, brže će se oštetiti i pneumatici a i naplaci, a to znači da će im i vek trajanja biti dosta kraći.
Preporučene vrednosti pritiska često su različite za prednje i zadnje pneumatike. Ukoliko niste sigurni na koju vrednost trebate naduvati pneumatike, ili želite saznati kako možete proveriti vrednost pritiska u pneumaticima, nastavka teksta sigurno će vas zanimati. Možete ostvariti i puno veće uštede od samo troškova zamene pneumatika.

KAD STE POSLJEDNJI PUT PROVERILI SVOJE PNEUMATIKE?

Sećate li se kad ste posljednji put proverili pritisak u pneumaticima ? Ne sećate? Premalo naduvani pneumatici opasni su jer je držanje puta manje te može biti ugrožena vaša sigurnost. Provera vrednosti pritiska u pneumaticima je jednostavna i sasvim besplatna radnja koja može uveliko povećati vašu sigurnost.
Vožnja sa neispravnim vrednostima pritiska u pneumaticima može da utiče na ponašanje vozila te i da ozbiljno ugroziti vašu sigurnost, pa čak može i uzrokovati nezgode u kojima može biti ugrožen i vaš život. Ukoliko su vaši pneumatici premalo ili previše naduvani da bi se mogli smatrati opasnima, biti će korisno za vas da pročitate ovaj članak.

NISTE SIGURNI U VREDNOST PRITISKA ISPRAVNA ZA VAŠE VOZILO?

Ispravna vrednost pritiska za određeno vozilo obično se nalazi u knjižici uputstava vozila. Ova informacija takođe može da bude navedena u unutrašnjosti vozila (na vratima vozača, na kućištu osigurača ili s unutrašnje strane na vratašcima rezervoara za gorivo).
U većini slučajeva, navedene su dve različite vrednosti pritiska:
– za “normalne” uslove vožnje;
– za opterećeno vozilo (s osobama ili nekim dodatnim teškim teretom).
Da biste proverili vrednost pritiska u pneumaticima, potrebni su vam manometar ili standardna oprema za puhanje koja je raspoloživa u većini servisnih radionica koje prodaju pneumatike ili na benzinskim pumpama.

KAKO VREDNOST PRITISKA U PNEUMATICIMA MOŽE UTICATI NA SIGURNOST?

DUGI VEK TRAJANJA

Vožnja sa premalo naduvanim pneumaticima smanjuje nivo izdržljivosti pneumatika, te dovodi do njihovih oštećenja pa čak i do potpunog pražnjenja pneumatika.
Pneumatici premalo naduvani za više od 0,5 bara = OPASNO

DRŽANJE PUTA

Sa premalo naduvanim pneumaticima smanjuje se preciznost u krivinama.
Premala naduvanost = slabije držanje puta.

AKVAPLANING

Ukoliko je pneumatik premalo naduvan, 30% manje od preporučene vrednosti, postoji opasnost od većeg akvaplaninga.

KOČENJE

Premalo naduvani pneumatici povećavaju zaustavni put vašeg vozila.

POTROŠNJA GORIVA

Premala naduvanost povećava otpor gazećeg sloja, a time i samu potrošnju goriva.
Preuzeto sa: svijetauta.novi.ba


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *