Felne – Sve što sam želeo da znam o felnama – 1. deo

Felne

Felne

Znamo da će upozorenje da se ne zalećete kada kupujete gume i felne drugačijih dimenzija od onih koje trenutno imate kod mnogih mlađih vozača ostati bez efekta, zato što su im važne samo tri stvari:

  1. cena
  2. da može da se montira
  3. da lepo izgleda

Šire ne znači bolje (ali znači skuplje)

To što ste jeftino od nekoga kupili polovne 17-ice koje mogu da se zašrafe na glavčinu vašeg automobila, ne znači da mu one obavezno odgovaraju i to ne samo zbog toga što snaga/obrtni moment motora, kao i prenosni odnosi u menjaču nisu predviđeni za toliki točak ili što će kačiti krila prilikom skretanja.

Prvo treba utvrditi koje felne su fabrički predviđene za vaš auto (za svaki slučaj – možda je prethodni vlasnik već menjao točkove), a na osnovu njih napraviti izbor alternativnih. Istovremeno treba razmišljati i o gumama, kako se ne bi suviše promenio ukupan prečnik točka.

U ovome može da vam pomogne kalkulator na sajtu www.internet-prodaja-guma.com/kalkulator-dimenzija, u koji upišete fabričke dimenzije ili dimenzije guma koje imate ili planirate da kupite i dimenzije onih drugih koje planirate da kupite, nakon čega dobijate podatke o razlikama u prečniku gume, visini vozila, itd.

Pritom, široke niskoprofilne gume mogu da budu mnogo skuplje od onih koje trenutno imate, pa mnogi vozači završe kupujući polovne, što može da bude izuzetno opasno – iako im je šara dobra, ne znate šta su sve preživele kod prethodnog vlasnika, tj. imaju li nekih unutrašnjih oštećenja.

Koje felne ima moj auto?

Ovaj podatak potražite u dokumentaciji koju ste dobili uz auto, a ako ga nema ili niste dobili dokumentaciju, možete da pokušate kod domaćih predstavnika te marke ili preko internet sajta www.wheel-size.com.

Izaberete marku, model i verziju automobila, nakon čega dobijate tabelu sa dimenzijama felni i guma koje su fabrički ugrađivane (boldovane – „masnim“ slovima i brojevima), kao i opcione dimenzije („nemasnim“ slovima i brojevima).

Takođe, ove podatke možete da potražite kod renomiranih domaćih prodavaca guma, felni i prateće opreme.

Imajte na umu da uz jednu verziju automobila fabrički može da se dobije više kombinacija guma/felna. U tom slučaju možete bez mnogo muke da menjate dimenzije točkova, sve dok se držite fabrički predviđenih dimenzija.

Odlučite li da izađete iz tog okvira, dobro isplanirajte kupovinu, a za to je neophodno da se upoznate sa svim dimenzijama felni i njihovim oznakama. Takođe, ako planirate da kupite felne od firmi koje se bave isključivo prodajom felni, na njihovim sajtovima obično postoji slična baza sa dostupnim felnama za vaš automobil.

Šta treba znati o felni pre kupovine?

Trebalo bi da znate sledeće dimenzije:

  1. prečnik felne
  2. širina felne
  3. broj i raspon rupa
  4. prečnik centralne rupe
  5. ofset („offset“ na engleskom)

felna

Podsetimo se pre toga kako se označavaju dimenzije pneumatika – npr. 225/45 R17:

225 – širina pneumatika u milimetrima
45 – odnos širine i visine bočnog zida pneumatika u procentima
R – radijalna konstrukcija pneumatika
17 – unutrašnji prečnik gume u inčima/colima (tj. može da se montira isključivo na felnu prečnika 17 inča)

Širina i prečnik felne (7,5Jx16)

Počeli ste da tražite felne za svoj auto i naišli ste na kojekakve dimenzije kao što su 7,5Jx16 ili 7,5×16 (bez slova J). Uvreženo je mišljenje da se oznaka 7,5J čita „sedam i po jota“, tj. da se širina felni izražava u jotima.

Ovo je greška – slovo J označava oblik ruba felne, koji je preovladao kod putničkih vozila, dok oznaku JJ možemo naći kod felni za terenska vozila, tj. za takozvane SUV-ove. Felne sa oznakom B su takođe za putnička vozila, ali samo ako im širina nije veća od 6 inča.

Uglavnom, merna jedinica za dimenzije felne je inč – kod nas poznatiji kao col (25,4 mm), a ne slovo J ili jota.

7,5Jx16 – prvi broj označava širinu felne, a drugi njen prečnik. Naša felna je stoga široka 7,5 inča, a prečnik joj je 16 inča (tzv. „šesnaestica).

Broj i raspon rupa (4×100)

Broj rupa za šrafove mora da bude isti, logično, ali i zamišljena kružnica koja prolazi kroz centar svih rupa mora da ima isti prečnik.

4×100 – četiri rupe, uz prečnik kružnice od 100 milimetara
5×100 – pet rupa, uz prečnik kružnice od 100 milimetara

felna

Prečnik centralne rupe (otvora) na felni

Veoma je važno centralna rupa na felni dobro bude istog prečnika kao glavčina (tj. ispust glavčine ili centrirajući prsten glavčine – kako god da se izražavamo, suština je ista), naravno uz minimalnu toleranciju – taman toliko da felna može lako da se „nabaci“, a da nema mnogo „lufta“.

Zatim uzimate šrafove i fiksirate točak. U suprotnom, ako ima slobodnog prostora između rupe i glavčine, mnogo teže je pravilno pozicionirati točak prilikom zašrafljivanja, pa može doći do toga da se točak „nakrivo“ fiksira. Čak i u takvim slučajevima uz veliku pažnju moguće je pravilno zašrafiti točak, ali kasnije može doći do vibracija u vožnji, naročito pri višim brzinama.

Ipak, ukoliko se centralna rupa na felni i glavčina ne podudaraju, postoji vrlo jednostavno rešenje. U stvari, ova situacija je vrlo česta kod kupovine „aftermarket“ alu felni, a objasnićemo i zašto.

Prstenovi za alu felne?

Ukoliko nađete „idealne“ felne, ali im je centralni otvor prevelik, postoji rešenje u vidu prstenova koji popunjavaju prazninu i omogućavaju ispravno naleganje centralne rupe felne na ispust glavčine.

Do ovakvih situacija dolazi zbog toga što proizvođači „aftermarket“ felni žele jednim proizvodom da pokriju što veći broj modela automobila. Pošto već moraju da prave više verzija, sa različitim prečnikom i širinom felne, brojem i rasponom rupa za šrafove i ofsetom, onda stave veći centralni otvor kako bi kupci mogli da stave prsten i tako prilagode felnu svom automobilu.

Ovo je sasvim uobičajeno i normalno – nije razlog da izbegavate neku felnu. Samo pazite da prstenovi budu kvalitetni  i da na kraju sve bude uklopljeno kako treba.

Da li su bolji metalni ili plastični prstenovi?

Prstenovi mogu da budu plastični ili metalni, obično od aluminijuma, tj. neke njegove legure. Mnogi smatraju da ne bi trebalo da budu od plastike zato što nose veliku masu na sebi, što je pogrešno.

Naprotiv, upravo plastični se preporučuju od strane stručnjaka, pošto oni u stvari ne trpe veliku silu kao što se obično misli. Bitno je samo da nema „lufta“ kada se montira felna – tj. da se felna lepo centrira i da mogu ispravno da se zategnu šrafovi.

felna

Naime, za nošenje mase automobila, tj. njen prenos na felnu zaduženi su šrafovi, što odlično obavljaju zahvaljujući konusnom ili radijusnom obliku donje strane svoje glave. Zato je izuzetno važno da se poklapaju oblik i dimenzije glave šrafa sa rupama za šrafove u felni.

Nipošto ne treba kombinovati konus i radijus – teoretski, felna može da se jakim zatezanjem prividno dobro fiksira pogrešnim šrafovima, ali vremenom tokom vožnje može doći do ozbiljnih problema.

Neki vozači tvrde da nemaju nikakvih problema iako voze bez prstenova, a prečnik rupe na felni i glavčine im se ne slažu. U mnogim slučajevima njihove tvrdnje su istinite, ali se to nipošto ne preporučuje!

Offset – ET45  (Šta je to ofset, zašto je važan i sme li da se menja)

Offset (na engleskom) nema adekvatan prevod na naš jezik u vidu jedne reči. On označava rastojanje ose felne i površine felne (sa rupama za šrafove) koja se oslanja na glavčinu.

Označava se oznakom ET – od nemačke reči „Einpresstiefe“, koja može da se prevede kao dubina prodora/umetanja.

Dakle, ET45 znači da je deo sa rupama za šrafove za 45 milimetara udaljen od ose felne, tj. „izbačen“ je napolje za 45 mm, tako da se prilikom montaže felna više „uvlači“ pod automobil. Po nepisanom pravilu, sve felne imaju pozitivan ofset.

Zato, ukoliko uzmete novu felnu iste širine sa prevelikim ofsetom ili preširoku felnu sa istim ofsetom, može doći do kontakta zadnje strane felne sa elementima vešanja ili kočnica.

felna

Ovu vrednost ne morate slepo da pratite, ali se preporučuje da razlika u odnosu na fabričku vrednost bude što manja. Međutim, neki vozači namerno uzimaju felne sa manjim ofsetom kako bi proširili trag točkova u želji da:

  1. poboljšaju držanje vozila u krivinama
  2. se dobije vizuelni utisak da su na automobilu šire gume i felne

Ovo je relativno komplikovana tema i ne preporučuje se da preterujete ukoliko niste dovoljno tehnički potkovani, pošto može doći do određenih negativnih efekata, kao što su poremećena osetljivost upravljača (npr. „teži“ volan) ili veća nestabilnost prilikom kočenja ukoliko prednji točkovi koče nejednako. Što su veći i širi točkovi, negativni efekti su izraženiji.

Jednostavno, konstruktori su mukotrpnim proračunima i testiranjima definisali optimalne mere i karakteristike raznih elemenata oslanjanja, kako bi automobil bio dovoljno udoban, ali i agilan, stabilan i upravljiv, što nije samo stvar uživanja u vožnji, već i bezbednosti.

Distanceri

Neki vozači proširuju trag točkova ugradnjom distancera, ali o tome ćemo govoriti u sledećem tekstu.

Novi šrafovi za nove felne?

Šrafovi nekad mogu da ostanu isti, a nekad moraju da se menjaju. Neophodno je da utvrdite da li nove felne koriste konus ili radijus šrafove (ili možda sa ravnom nalegajućom površinom – koriste ih Peugeot i Citroen).

Važno – nipošto ne kombinujte felnu sa konusnim rupama ukoliko je predviđena za radijus šrafove i obrnuto! Možda vam deluje da jakim zatezanjem felna može dobro da se učvrsti, ali takva improvizacija može da bude vrlo opasna.

felna

Takođe je važno da su šrafovi kvalitetni, kako po pitanju materijala od kojih su izrađeni, tako i po pitanju dimenzija. Kako kaže Marko Vračar iz kompanije „Vračar“, koja se bavi proizvodnjom i prodajom distancera, prstenova, šrafova i drugih proizvoda za točkove, on za izradu šrafova i matica koristi isključivo čelik 4732, koji posle termičke obrade dobija čvrstoću 10.9, nakon čega sledi cinkovanje, čime se dobija zaštita od korozije i visoki sjaj.

Zaključak

U sledećem tekstu na ovu temu bavićemo se kombatibilnošću guma i felni. Koja guma može da se montira na koju felnu i hoće li njihova kombinacija praviti problem kada se montira na auto, tj. hoće li kačiti krila i slično?

Ako imate felnu 7,5Jx16, koje sve dimenzije guma mogu da se montiraju na nju? Šta se dešava ako suviše gumu „navučete“ na preširoku felnu? Tekst će biti objavljen uskoro.

Pripremio: Dragan Romčević

Izvor:  www.polovniautomobili.com


Ostavite odgovor