Porsche 911 – Istorija modela ( 1963. – )

Porsche 911

Porsche 911

Postoji li danas u svetu iko, ko bar malo voli automobile, da nije čuo za legendarni „Porsche 911“? Svakako da ne, a za to postoje i te kako dobri razlozi, jer ako vam je „deda“ legendarna „VW buba“, a „starija braća“ „poršei 356“ i „550 spajder“, da li je uopšte moguće da vam „genetika“ bude neuspešna!? Prvi put predstavljen javnosti septembra davne 1963. na Salonu automobila u Frankfurtu, model „ Porsche 911 “ je za svojih pola veka postojanja, za sebe ne samo izborio mesto pod suncem, već se slobodno može reći i u istorijskim udžbenicima.

Nakon preko 820.000 proizvedenih primeraka kroz punih sedam generacija ovog modela, „911“ je svakako i najuspešniji i najprodavaniji sportski automobil u istoriji automobilizma. A kako glasi recept uspeha? Pa, možda najbolje sublimiran kroz izjavu ništa manje poznatog dizajnera, Feri Poršea, sina legendarnog konstruktora, Ferdinanda: „Porsche 911 je jedini automobil sa kojim se možete takmičiti na afričkom Safari reliju ili na trci 24 časa Le Mana, provlačiti se njime kroz saobraćajnu gužvu Njujorka ili se njime odvesti u pozorište…“

Porsche 911

Oduvek pomalo konzervativnih linija, koje je, u velikoj meri zadržao i do današnjih dana, model „911“ se, ipak, tokom cele svoje evolucije, odlikovao brojnim naprednim tehničkim rešenjima. Često daleko ispred svog vremena, te avangardne ideje isprobavane su u praksi na mnogobrojnim automobilskim trkama, još jednim slavnim poglavljem u životu „911-ice“. Kako ne biti ponosan na činjenicu da preko dve trećine od Poršeovih neverovatnih 30.000 pobeda na trkama širom sveta, pripada upravo „elferu“? A, kako je sve počelo?

Kao što smo već spomenuli, prvi primerak ovog slavnog automobila javno je prikazan 1963. u Frankfurtu, kao naslednik prvog Poršeovog serijskog modela – „356“. Međutim, ono što je interesantno i što je manje poznato jeste da je prikazani model poneo oznaku „901“, da bi tek sledeće godine, kada je otpočela prodaja, dobio svoje konačno, mnogo poznatije ime – „911“! Ono što ga je tada odlikovalo, i što je dugo vremena bio zaštitni znak tog modela jeste vazdušno hlađen šestocilindarski bokser motor, zapremine dve litre, koji se nalazio pozadi, iza zadnje osovine. Uprkos relativno skromnoj snazi od svega 130 KS, prvi „911“ mogao se pohvaliti odličnom maksimalnom brzinom za to vreme, od 210 km/h!

Porsche 911

Interesantno je da je paralelno sa njim, Porše ponudio i „pitomiju“ verziju pod imenom „912“, koja je izgledala gotovo identično, ali se pozadi nalazio četvorocilindarski motor sa skromnih 90 „konja“. I pored toga, u početku, prodaja ovog modela je išla čak i bolje od osnovnog „911“, pre svega zahvaljujući osetno nižoj ceni. Dve godine kasnije, pojavio se snažniji „911 S“ sa 160 KS, koji se najlakše raspoznavao po karakterističnim alu-felnama nemačke firme Fuchs, i danas veoma traženim. Naravno, ubrzo je usledio i Targa model, pa zatim Sportomatic sa četvorostepenim automatskim menjačem, da bi se 1969. zapremina povećala na 2,2 litre, a već 1974. i na 2,4 l. Ipak, pravi „dragulj“ ove generacije i izuzetan kolekcionarski primerak danas, jeste model „karera RS 2.7“ iz 1972. sa 210 KS, težak manje od 1000 kg, kojeg je karakterisao veliki repni spojler, tzv. pačji rep, prvi put primenjen na nekom serijskom automobilu.

Na drugu generaciju trebalo je čekati punih deset godina, a ona sama se u proizvodnji zadržala najduže od svih evolucija – sve do 1989. odnosno punih 16 godina, što sa današnje tačke, predstavlja pravu večnost! Pored nekih novina, pre svega bezbednosnih, kao što je primena sigurnosnih pojaseva u tri tačke, naslona za glavu ili novih odbojnika, u skladu sa strožim propisima o zaštiti prilikom udesa, druga generacija će ostati upamćena pre svega po uvođenju verzije Turbo u ponudu (interne oznake 930). Predstavljen 1974., 930 Turbo se mogao pohvaliti trolitarskim motorom sa 260 KS i ogromnim repnim spojlerom i kao takav ostao praktično „perjanica“ ponude. Već 1977. prikazana je i njegova evolucija, „911 Turbo 3.3“ koji je, uz pomoć interkulera, oslobađao 300 KS, najviše u segmentu tada! Pet godina kasnije, pojavio se i prvi „911 kabriolet“, a godinu dana posle, stiže i nova „karera“, sa 3,2-litarskim atmosferskim motorom i 231 KS.

Porsche 911

Nakon petnaest godina na tržištu, 1988. se pojavio novi „911“, pod imenom „karera 4“, a poneo je internu oznaku 964. Bokser motor „izbušen“ je na 3,6 litara koji su omogućavali 250 KS, a verzija Turbo iz 1992. mogla se pohvaliti sa čitavih 360 „konja“. Oznaka 4 odnosila se na pogon, koji sada više nije bio samo na zadnjim, već na sva četiri točka. No, bogata oprema je ono po čemu će se najviše pamtiti – ABS, Tiptronic menjač, servo-upravljač, kao i vazdušni jastuci za vozača i suvozača… Model „993“ koji se pojavio 1993. i ostao u proizvodnji pet godina, ostaće upamćen, ne toliko kao prvi „Porsche 911“ sa potpuno aluminijumskom šasijom, već pre svega kao poslednji „Elfer“ sa vazdušno hlađenim motorom, zbog čega je i danas veliki ljubimac istinskih ljubitelja ove marke. Verzija Turbo  prvi put je opremljena motorom sa dva turbo-punjača, a još jedna novina bila je i varijanta GT2, namenjena pravim trkačkim fanaticima.

996

Peta generacija „911-ice“, poznata i pod oznakom „996“, počela je da se proizvodi 1997., a kao što već spomenusmo, ovo je ujedno i prva evolucija „elfera“ čiji je motor bio vodeno hlađen. Zahvaljujući upotrebi četiri ventila po cilindru, bez problema je oslobađala čitavih 300 KS, već u atmosferskoj verziji. Što se tiče spoljnog izgleda, automobil je donekle odskočio od dosadašnjih evolucija, ali je to i dalje bilo u okviru relativno konzervativnih dizajnerskih okvira. „Trkačima“ se i dalje nudio GT2, ovaj put kao prvi automobil serijski opremljen keramičkim kočionim diskovima, dok je „dragulj“ ponude postala verzija GT3 iz 1999., namenjena pravim ljubiteljima sportske vožnje.

Porsche 911

Porsche 911 997

U leto 2004., šesta generacija zvanično je debitovala modelima „karera“ i „karera S“, poznatim i pod oznakom „997“. Dizajnerski gledano, načinjen je korak od prethodnog „996“ modela ka tradicionalnim linijama i prepoznatljivim detaljima ranijih „elfera“, dok je tehnički, pogonska grupa napredovala i više. Sa 3,8-litarskim bokserom pozadi i direktnim ubrizgavanjem goriva (cela gama od 2008., osim GT3 verzije), „karera“ se mogla pohvaliti sa 325 KS, dok je S verzija raspolagala sa čitavih 355 „konja“. Uz to, „S“ se serijski isporučivao i sa PASM sistemom (Poršeovim aktivnim oslanjanjem), još jednim avangardnim rešenjem. Turbo verzija pojavila se 2006. i postala prvi benzinski motor sa turbopunjačem promenljive geometrije, a već dve godine kasnije, prvi put u gamu Poršea je uveden i menjač sa dvostrukim kvačilom. Biser ponude svakako je verzija GT2 RS sa svojih 620 „konja“ i maksimalnih 330 km/h!

Zoran Živkov
Foto: Porsche
Preuzeto sa: topspeed.telegraf.rs


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *