Categories: IstorijaPeugeot

Peugeot 104 1972. – 1988. – Istorija modela

Peugeot 104

Peugeot je do polovine ’70-ih godina prošlog veka slovio kao proizvođač dosadnih velikih limuzina. A onda su predstavili jednog od prvih i najuspešnijih evropskih super-minija – Peugeot 104!

Peugeot 104 predstavljen 1973. kao prvi automobil u super-mini klasi tog francuskog proizvođača. U početku se pojavio isključivo u verziji s troja vratima, koja je zbog svojih dimenzija i izgleda dobija nadimak „skraćenica“. Kasnije su usledile verzije s 2, 4, i 5 vrata.

Stočetvorka bila je prilično popularna: proizvodila se punih 15 godina, tokom kojih je proizvedeno više od 1,6 miliona primeraka, a na njenoj osnovi proizvedena su još dva automobila. Nakon preuzimanja Peugeota od Citroëna, 1975. od Peugeota 104 nastaju Citroën LN (Hélène) i LNA (Hélèna). 1982. Talbot, takođe u sklopu Citroëna izdaje svoju verziju 104 i naziva je Samba.

Motor naglavačke

Peugeot 104 svoju je popularnost osim malim dimenzijama inovativnim iskorištavanjem prostora zaslužio i dobrim voznim svojstvima, te stabilnošću u zavojima. To je postignuto neobičnim inženjerskim rešenjem – motor je smešten – naopačke. Tako postavljen motor snižavao je težište bliže osovini što je doprinosilo stabilnosti.

Serviseri su negodovali. Rutinski popravci  motora na 104-ci su zahtevali vađenje motora iz automobila (čak je i rezervni točak bio smešten iznad motora!). No vreme je pokazalo da su se majstori nepotrebno uplašili – kvalitetna izrade motora smanjila je broj kvarova i tako kompenzovala za komplikacije kod popravaka.

Peugeot 104

U Peugeot 104 su se ugrađivale četiri verzije istog benzinskog motora – 954 (50 KS), 1.124, 1.219, 1.360 cm3, dizel motora nije bilo u ponudi. Ugrađivao se samo jedan menjač – ručni, četvoro stepeni.

Mališan brojnog potomstva

Kako rekosmo, ubrzo nakon predstavljanja Peugeot 104, usledila je i varijanta s petora vrata, ali niti ona nije obilovala prtljažnim prostorom, pa su inženjeri pribegli tada nesvakidašnjem rešenju – oborivoj zadnjoj klupi. Limuzinsku verziju s četiri vrata dizajnirao je Pininfarina, i sa 3,3 metra bio je najmanji automobil s četvorim vratima u Francuskoj. Iz studija Pininfarine 1976.  godine dolazi i konceptni automobil Peugette – roadster na bazi stočetvorke, ali on nikada nije doživio serijsku proizvodnju.

Peugeot 104

Nasljednik Peugeota 104 bio je model 205, no on se, kao i Citroën Visa u velikom broju delova i tehničkih rešenja oslanjao na Pežo 104. Primer – 205-ica u trenutku predstavljanja nije imala ni jedan “svoj” motor – sve ih je nasledila od 104!

I dan danas

Verovali ili ne, Peugeot 104 i danas dobro kotira na tržištu polovnih automobila, što je dobar pokazatelj o kakvom automobilu se radi, a originalni  rezervni delovi za polovnjak se mogu nabaviti preko Interneta.

Napisao: Goran Topić
Izvor: www.vidiauto.com

View Comments

  • Pohvala na tekstu. Napomena je da je model sa 1219ccm imao mjenjač sa 5 brzina. Osobno sam imao takav 104.

Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

12 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago