Peugeot 104 1972. – 1988. – Istorija modela

Peugeot 104

Peugeot 104

Peugeot je do polovine ’70-ih godina prošlog veka slovio kao proizvođač dosadnih velikih limuzina. A onda su predstavili jednog od prvih i najuspešnijih evropskih super-minija – Peugeot 104!

Peugeot 104 predstavljen 1973. kao prvi automobil u super-mini klasi tog francuskog proizvođača. U početku se pojavio isključivo u verziji s troja vratima, koja je zbog svojih dimenzija i izgleda dobija nadimak „skraćenica“. Kasnije su usledile verzije s 2, 4, i 5 vrata.

Stočetvorka bila je prilično popularna: proizvodila se punih 15 godina, tokom kojih je proizvedeno više od 1,6 miliona primeraka, a na njenoj osnovi proizvedena su još dva automobila. Nakon preuzimanja Peugeota od Citroëna, 1975. od Peugeota 104 nastaju Citroën LN (Hélène) i LNA (Hélèna). 1982. Talbot, takođe u sklopu Citroëna izdaje svoju verziju 104 i naziva je Samba.

Motor naglavačke

Peugeot 104 svoju je popularnost osim malim dimenzijama inovativnim iskorištavanjem prostora zaslužio i dobrim voznim svojstvima, te stabilnošću u zavojima. To je postignuto neobičnim inženjerskim rešenjem – motor je smešten – naopačke. Tako postavljen motor snižavao je težište bliže osovini što je doprinosilo stabilnosti.

Serviseri su negodovali. Rutinski popravci  motora na 104-ci su zahtevali vađenje motora iz automobila (čak je i rezervni točak bio smešten iznad motora!). No vreme je pokazalo da su se majstori nepotrebno uplašili – kvalitetna izrade motora smanjila je broj kvarova i tako kompenzovala za komplikacije kod popravaka.

Peugeot 104

Peugeot 104

U Peugeot 104 su se ugrađivale četiri verzije istog benzinskog motora – 954 (50 KS), 1.124, 1.219, 1.360 cm3, dizel motora nije bilo u ponudi. Ugrađivao se samo jedan menjač – ručni, četvoro stepeni.

Mališan brojnog potomstva

Kako rekosmo, ubrzo nakon predstavljanja Peugeot 104, usledila je i varijanta s petora vrata, ali niti ona nije obilovala prtljažnim prostorom, pa su inženjeri pribegli tada nesvakidašnjem rešenju – oborivoj zadnjoj klupi. Limuzinsku verziju s četiri vrata dizajnirao je Pininfarina, i sa 3,3 metra bio je najmanji automobil s četvorim vratima u Francuskoj. Iz studija Pininfarine 1976.  godine dolazi i konceptni automobil Peugette – roadster na bazi stočetvorke, ali on nikada nije doživio serijsku proizvodnju.

Peugeot 104

Peugeot 104

Nasljednik Peugeota 104 bio je model 205, no on se, kao i Citroën Visa u velikom broju delova i tehničkih rešenja oslanjao na Pežo 104. Primer – 205-ica u trenutku predstavljanja nije imala ni jedan “svoj” motor – sve ih je nasledila od 104!

I dan danas

Verovali ili ne, Peugeot 104 i danas dobro kotira na tržištu polovnih automobila, što je dobar pokazatelj o kakvom automobilu se radi, a originalni  rezervni delovi za polovnjak se mogu nabaviti preko Interneta.

Napisao: Goran Topić
Izvor: www.vidiauto.com

One Comment

Ostavite odgovor