Pežo 1.6 THP/VTi/Bmw 1.6 N43 motor – Istorija motora

Pežo 1.6 THP/VTi/Bmw 1.6 N43 motor

Pežo 1.6 THP/VTi/Bmw 1.6 N43 motor

2002. najavljena saradnja PSA grupe i Bmw. Planovi su bili fokusirani na stvaranje nove familije malih , četvorocilindraša, što bi imalo opipljive koristi za obe korporacije. 1.6 VTi / THP pojavio se tržištu krajem 2006. U početku je montirana u Mini One ( i Kuper ) i Peugeot 207 , a kasnije je ugrađivan u najveći deo modela PSA grupe. 1.6 VTi motori imaju četri ventila po cilindru i opremljeni su Vanos sistemom ( regulacije promene vremena otvaranja ventila). THP motor takođe je dobio direktno ubrizgavanje goriva i Twin-Scroll turbo punjač sa ( preko dva kanala u izduvnom delu turbine, održava pritisak u usisnom delu, tako da je moguće dobiti veliki obrtni moment od “ dna “ i izbeči turbo rupu .
1.6 VTi motor se javlja samo u varijanti sa 120 KS , a 1.6 THP motori su u varijantama 150, 156, 163, 175 i 200 KS. Uz debi druge generacije Peugeot 308 predstavljen je nova varijanta motora sa 125 KS, a u 2014. godini takođe pojavljuje se verzija sa 270 KS ( prvobitno u sportskim RCZ R , ali PSA verovatno će prilagoditi ovaj uređaj i drugim modelima). Ovi motori sa oznakom N43, mogu se naći i u Bmw serija 1 i 3 ( snaga 101, 136 ili 170 KS) . Prednosti VTi / THP uključuju , pre svega , dobri dinamike i niska potrošnja goriva.

Od samog početka korisnici se žale na glasno rada hladnog 1.6 THP motora („zveckanje“ kao kod dizela)., problem se javlja posle pređenih 40 000 km. Problem nestaje nakon što se motor zagreje. Ispostavilo se da je neispravan španer pogonskog lanca, što bi moglo dovesti do tegljenja lanca i ako se brzo ne reaguje kvar bi mogao dovesti do skupih popravki. PSA i Bmw su sproveli akciju zamene neispravnih delova u garantnom periodu. Na prelazu između 2008. i 2009. uvedeni su trajniji španeri.

THP motori imaju problema sa turbo punjačem, manifestuje se smanjenjem snage, dimom iz auspuha, čuje se glasan zvuk zviždanja prilikom ubrzavanja. Na malim kilometražama može doći do oštećenja rotora, a ima i slučajeva da kućište turbine ispuca.

1.6 THP može iznenada ostati bez snage. U ovom slučaju , možda postoji nekoliko razloga: problem sa softverom koji kontroliše rad pogonske jedinice usled pomeranja tajming, labav lanac. Ponekad , motor može da ide u bezbednom režimu jer kontrolna jedinica , prikazuje poruka o grešci u sistemu čišćenja izduvnih gasova.

Redovno proveriti nivo ulja – neki motori mogu trošiti litar ulja na 2500 km .

Kvar vakuum pumpe, potrebno jače pritisnuti pedalu kočnice da bi se zaustavi automobil.

Oštećenje bregaste osovina motora 1.6 THP, grub rad motora, svetlo lampica kvara motora. Predugo vožen automobil sa suviše malim nivom ulja dovodi do brzog habanja bregaste osovine i ležajeva.

Korisnicima preporučujemo da redovno proveravaju nivo ulja. Dobra vest je da su delovi motora od 2011. modifikovani tako da je rešen veći broj problema ovog motora. Al i opet postoje neki vlasnici vozila sa ovim motorom koji su se žalili na motor … S druge strane , mogu se susresti i mnogi vlasnici koji nikada nisu iskusili bilo koji od navedenih problema.

1.6 litarski motor, koji su zajednički razvili Bmw i PSA, pokazala se sa mnogo grešaka i vremenom je većina kvarova je eliminisana i motori proizvedeni od 2010. su trajniji.


One Comment

Ostavite odgovor