Održavanje polovnog Renaulta Scenica 1.5 dCi i 1.6 16v ( 2003. – 2009. )

Renault Scenic

Renault je svoj imidž gradio i razvojem monovolumena. Reno  Scenic je svakako najzanimljiviji, jer je upravo na njemu odnos uloženo-dobiveno možda i najbolji na tržištu monovolumena. Kupcima polovnih vozila sada je najzanimljiviji Renault Scenic druge generacije predstavljen 2003. godine. Izgledom je i danas prihvatljiv, konzervativan, sasvim iskoristiv, ali i prilično dobro opremljen. U ovoj klasi, oprema je svakako jedna od bitnijih stavki, a Renault Scenic je upravo u tom segmentu u prednosti u odnosu na ostale automobile, jer su kao novi većinom kupovani sa izdašnim paketima opreme.

Renault Scenic 1,6-litarskim 16V  benzincem sa 110 KS,  serviseri u ovlašćenim servisima nisu primijetili nikakve standardne probleme sa tim motorom, tako da je jasno da su kupci opravdano žrtvovali litar ili dva veću potrošnju, ali su imali potpuno pouzdan motor. Naravno, daleko od toga da ostali motori nisu pouzdani, ali mali benzinac je očito prepoznat kao onaj koji ima uverljivo najmanje nedostataka. Pored njega dostupni su i modeli sa 1,5-litarskim dCi motorom sa 85 KS i 1,9-litarskim dCi motorom sa 130 KS. Slabiji je nešto zastupljeniji, ali na oba motora je izražen isti problem. Naime, prilično je osetljiv EGR ventil ili ventil iz sistema recirkulacije izduvnih gasova, pa je moguće da graničnik kojim kontroliše propuštanje izduvnih gasova ostane blokiran čime se povećava potrošnja i motor izgubi deo snage.

Zanimljivo je i to što su se na nekim evropskim tržištima kupci susretali i sa brojnim elektronskim problemima u kabini. Recimo, podizači za stakla su prestajali funkcionisati, zabeleženi su čak i problemi sa karticama za paljenje motora, i to isti onakvi kakve su imali vlasnici Laguna proizvedenih do 2005. godine. Svakako, Renault Scenic je značajno unapređen tokom redizajna u toku 2006. godine. Pored diskretnih stilskih izmena i prilagođavanja motora nižoj emisiji CO2, Renault Scenic je delimično rekonstruisan i u kabini. Od tada se ugrađuju nešto kvalitetniji materijali na sedištima, delovi konzole su obloženi, barem na izgled i na dodir, prijatnijom gumiranom plastikom, a spoljni zvukovi su dodatno utišani nešto bogatijim slojem izolacionog materijala. Svakako, kupovina ovakvog polovnog automobila bi se, prema mogućnostima, trebala ograničiti na modele proizvedene nakon redizajna.


Renault Scenic                                                       

Renault je započeo proizvodnju druge generacije Scenica 2003. godine. Međutim, model je redizajniran već 2006. godine kada su otklonjeni osnovni nedostaci koji su bili izraženi na onom sa početka proizvodnje. Novi model je najlakše prepoznati po nešto drugačijem prednjem delu, a i svi noviji modeli su bogatije opremljeniji od onih pre redizajna.

Renault Scenic                                                 Renault Scenic          

Renault Scenic se prodaju po istim cenama puno manjih i puno starijih automobila. Razlog za tako nisku cenu ne krije se u Scenicovoj nepouzdanosti ili njegovom imidžu. Naprotiv, Renault Scenic je konstruisan na platformi Renault Meganea protekle generacije, što znači da sa njim deli i elemente vešanja, i menjače, i motore, a i cenu. Naime, i kao nov, Renault Scenic je bio malo skuplji od Megana, tako da se upravo takav odnos prenio i u svet polovnih automobila. Dakle, ovo je možda najprivlačniji i najprihvatljiviji monovolumen srednje klase. Postoje i japanski i nemački konkurenti, ali oni su značajno skuplji, te svu dodatnu opremu naplaćuju puno više od Renaulta. Na koncu, polovni Renault Scenic proizveden nakon redizajna iz 2006. godine je danas sasvim prijatan porodični monovolumen. Štaviše, i benzinski i dizelski modeli su prilično popularni, pa je i izbor među polovnim dovoljno bogat.

Problemi i opozivi

Renault Scenic druge generacije opozvan je ukupno četiri puta. Tri opoziva su se odnosila na modele proizvedene pre redizajna iz 2006. godine.
– Renault je prvi put opozvao Scenica u petom mesecu 2006. godine. Opozvano je ukupno 93.289 primeraka proizvedenih od februara 2003. godine do decembra 2005. godine. Problem je identifikovan na nosačima zadnjih sigurnosnih pojaseva koji nisu bili adekvatno pričvršćeni. Na svim opozvanim primercima zamenjeni su vijci, a nosači su pričvršćeni prema specifikacijama iz Renaulta. Opoziv je registrovan oznakom R/2006/045.
– Renault Scenic je drugi put opozvan u šestom mesecu 2006. godine. Zapravo, opozvano je 57.995 primeraka Scenica i Meganea druge generacije zbog nedostatka graničnika na pedali kočnice. Naime, pedala nije pružala dovoljno otpora, te u slučaju da je pritisnuta do kraja, “propala bi” te bi se značajno smanjila kočiona sila. Na opozvanim primercima potpuno je zamenjen mehanizam kojim se aktiviraju kočnice. Opoziv je registrovan oznakom R/2006/078.
– Treći put opozvano je 5.354 primerka Scenica i Meganea druge generacije. Opozvani su krajem decembra 2006. godine, a poseta servisnom centru je bila neophodna zbog oštećenog mehanizma za podešavanje nagiba naslonjača na prednjim sedištima. Štaviše, na nekim primercima bio je oštećen i celi metalni nosač sedišta. Servisni centri su zamenili mehanizam i osposobili pomeranje naslonjača na svim opozvanim primercima. Opoziv je registrovan oznakom R/2006/177.
– Scenic je posljednji put opozvan u oktobru 2009. godine. Opozvana su 34.403 primerka proizvedena od januara 2006. godine do marta 2007. godine. Na opozvanim primercima nije pravilno radio servouređaj na upravljaču. Problem je identifikovan na centralnom kompjuteru koji su serviseri reprogramirali, te tako osposobili servouređaj upravljača.
 

Tehničke karakteristike

Renault Scenic II  1.6 16v (110 KS)   1.5 dCi (85 KS) 
Zapremina motora (ccm) 1.598 1.461
Snaga motora (kw/KS) 81/110 60/85
Obrtni moment (Nm – obr/min) 152/4.200 185/2.000
Kočnice (naprijed/nazad) disk/disk
Međuosovinsko rastojanje (mm) 2.685
Dimenzije D/Š/V (mm) 4.260/1.810/1.620
Zapremina prtljažnika (l) 430/1.840
Maksimalna brzina (km/h) 185 165
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 12,5 15,7
Prosečna potrošnja (l/100 km) 7,2 5,0
 
 
Pripremio: Adnan Huseinagić
Izvor: proauto.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *