Renault Scenic 2. gen 2003. – 2009. – Polovnjak, iskustva

Renault Scenic 2. gen

Renault Scenic 2. gen

Monovolumen Renault Scenic 2. gen na tržište izlazi 2003.godine i idealan je izbor za porodični automobil, jer ga odlikuje njegova unutrašnjost. Na zadnjim sedištima prostora ima dovoljno i pruža udobnost i na dužim putovanjima. Od 2004. na tržištu je i Grand Scenic koji je duži i sadrži dodatna dva mesta.

Renault Scenic

Sa novim modelom Renault je osim prostrane unutrašnjosti , postignuo i odličnu sigurnost i udobnost tokom vožnje. Sigurnosna oprema sadrži osam vazdušnih jastuka, ABS i kontrolu stabilnosti. Na Euro NCAP crash testu Renault Scenic 2. gen osvojio je najvišu ocenu i time potvrdio svoju pouzdanost.

Renault Scenic

Od benzinskih motora kod Renault Scenic 2. gen u ponudi su: 1.4 sa 100 KS , 1.6 VVT motor sa 111 KS, 2.0 VVT motor sa 136 KS, a od 2004 – 2006.godine u ponudi je i 2.0 T motor sa 165 KS. Ipak kod ovog monovolumena bolji izbor su dizel motori. Najekonomičniji dizel motor je 1.5 dCi motor sa 86 KS ili 106 KS i potrošnjom od oko 5 litara na 100 kilometara. 1.9 dizel motor sa 120 KS ili kasnije sa 130 KS takođe je u ponudi. Najjači dizel motor je 2.0 dCi sa 150 KS.


                                           

Renault Scenic 2. gen   je redizajniran 2006. godine kada su otklonjeni osnovni nedostaci koji su bili izraženi na onom sa početka proizvodnje. Novi model Renault Scenic 2. gen. je najlakše prepoznati po nešto drugačijem prednjem delu, a i svi noviji modeli su bogatije opremljenij od onih pre redizajna.


Renault Scenic je monovolumen i sa njime ne možete očekivati previše uzbudljivu i divlju vožnju. U vožnji je stabilan, precizan u krivinam, vešanje nudi obilje sigurnosti.

Prednosti – Renault Scenic 2. gen

 • Prostranost
 • Udobnost
 • Dobri dizel motori
 • Od 2006.povećana pouzdanost
 • Sigurnost
 • Dostupan sa sedam sedišta

Mane – Renault Scenic 2. gen

 • Na dizel motorima mogući problemi sa turbo punjačem
 • Slabija kvaliteta izrade
 • Problemi sa elektronikom ( do 2006.)
 • Problemi sa centralnim zaključavanjem
 • Istrošene zadnje gume
 • Zupčasti kaiš
 • Alternator
 • Neispravni pojasevi
 • Greške sa kočnicama
 • Curenje ulja
 • Ispražnjen akumulator

Problemi i opozivi Renault Scenica

Renault Scenic druge generacije opozvan je ukupno četiri puta. Tri opoziva su se odnosila na modele proizvedene pre redizajna iz 2006. godine.
– Renault je prvi put opozvao Scenica u petom mesecu 2006. godine. Opozvano je ukupno 93.289 primeraka proizvedenih od februara 2003. godine do decembra 2005. godine. Problem je identifikovan na nosačima zadnjih sigurnosnih pojaseva koji nisu bili adekvatno pričvršćeni. Na svim opozvanim primercima zamenjeni su vijci, a nosači su pričvršćeni prema specifikacijama iz Renaulta. Opoziv je registrovan oznakom R/2006/045.
– Scenic je drugi put opozvan u šestom mesecu 2006. godine. Zapravo, opozvano je 57.995 primeraka Scenica i Meganea druge generacije zbog nedostatka graničnika na pedali kočnice. Naime, pedala nije pružala dovoljno otpora, te u slučaju da je pritisnuta do kraja, “propala bi” te bi se značajno smanjila kočiona sila. Na opozvanim primercima potpuno je zamenjen mehanizam kojim se aktiviraju kočnice. Opoziv je registrovan oznakom R/2006/078.
– Treći put opozvano je 5.354 primerka Scenica i Meganea druge generacije. Opozvani su krajem decembra 2006. godine, a poseta servisnom centru je bila neophodna zbog oštećenog mehanizma za podešavanje nagiba naslonjača na prednjim sedištima. Štaviše, na nekim primercima bio je oštećen i celi metalni nosač sedišta. Servisni centri su zamenili mehanizam i osposobili pomeranje naslonjača na svim opozvanim primercima. Opoziv je registrovan oznakom R/2006/177.
– Scenic je posljednji put opozvan u oktobru 2009. godine. Opozvana su 34.403 primerka proizvedena od januara 2006. godine do marta 2007. godine. Na opozvanim primercima nije pravilno radio servouređaj na upravljaču. Problem je identifikovan na centralnom kompjuteru koji su serviseri reprogramirali, te tako osposobili servouređaj upravljača.

Preuzeto sa: auto-mane.com

Kod Renault Scenic 2. gen kvalitetna je celokupna izrada, ali je važno da automobil nije udaren, da kilometraža nije vraćena i da je dobro održavan.  Ovo je zbilja ‘pošten komad auta’, srazmerno povoljne cene. Statistike  nemačkog TÜV-a, agencije za nadzor tehničke ispravnosti, ne idu mu u prilog. Među 106 ispitanih modela starih 8-9 godina (statistike za 2016.) scenic se plasirao na 106. mesto. To pokazuje da je pouzdanošću ispod proseka vozila na nemačkom tržištu najviše zbog elektronike.

Isplativi su dizelaši 1.9 dCi i sa više od 200.000 km: samo da motor ne gubi ulje, pali iz prve, na leru radi mirno i kod dodavanja gasa ne dimi. Pre kupovine svakako ga odvedite kod specijaliste za dizelaše, na merenje kompresije.

Ali, kod starijih godišta obvezno pogledajte kuglaste zglobove, gumene oslonce i prednje diskove, jer su skloni stvaranju zazora, odnosno brazdanju. Stanje se može proceniti i po unutrašnjosti, posebno mekanim sedištima, sklonim deformisanju.  Podvozje je robusno i izdržljivo, ali zbog snažnog servouređaja kočnica vozači koji često koče mogu izbrazdati diskove.

Trajnost ramena i kuglastih zglobova jamči robusna izrada i mekano vešanje te je loš znak ako uočite zazor u tim sklopovima. Dobar je izbor i benzinac 1.6, jer je izdržljiv i osetno jeftiniji i u pravilu s manje kilometara od dizelaša. Dobra svojstva i solidnost naglašava osvajanje pet zvezdica za sigurnost francuski  ih je monovolumen  osvojio 2003., prvi u klasi. Bila je to prekretnica u solidnosti, što potvrđuje i masa od blizu 1,4 tone.

Limarija je vrlo dobro zaštićena od rđanja, pa ni modeli iz prve serije ne bi trebali imati problema s rđanjem. Benzinci 1.6 16V kod starijih bolja je opcija, jer je cena povoljnija, a održavanje jeftinije. Dizelaši? Premda je danas 1.5 dCi jedan od najpouzdanijih dizelaša, u početku je imao problema sa sistemom ubrizgavanja Siemens.

Stoga je puno bolja opcija 1.9 dCi, koji uz normalno održavanje lako prelazi i više od 300.000 km. Osetljiv je jedino merač protoka vazduha.

A sada o problemima: Uz problematičan sistem ubrizgavanja prve serije turbodizelaša 1.5 dCi (do 2006.), najveći su problem s elektroničnim bobinama benzinaca i elektronskim ključem (karticom) za paljenje motora. Kod modela do 2006. bilo je problema s elektronskim modulom benzinskih motora.

Turbodizelaš 1.5 dCi je 2001. nastao iz benzinca 1.6, smanjenjem prečnika sa 76,5 na 75 mm, ima blok od sivog liva, jedno bregasto vratilo i osam ventila. Tri godine nakon predstavljanja Siemensovo direktno ubrizgavanje s kružnom komorom zamenjeno je Boschovim common-railom. Ali, kod svih starih dizelaša, pogotovo 1.5 dCi u Scenicu II, koji je srazmerno opterećeniji od 1.9 dCi (koji je zbog toga i preporučljiviji), treba proveriti kilometražu i istrošenost (retko ih iko prodaje dok su u dobrom stanju), kako ne biste kupili ‘mačka u vreći’.

Prednji diskovi  prečnika 280 mm i zadnji od 270 za to su vreme bili ‘pošteni’, što osigurava snažno kočenje i otpornost trošenju. Stoga su duboko izbrazdani diskovi indikacija preoštre vožnje i upućuju na oprez. Pazite, zamenski su diskovi jeftiniji, ali i lošiji! Zadnje polukruto vešanje preuzet je od Meganea i premda ima ojačane opruge i amortizere, jednaki selen blokovi podložni su istrošenju, što se osjeća po lupanju na ravninama. Menjaju se u paru! Ako se normalno vozi, zadnji diskovi bi trebali nadživeti auto.

Premda je u početku bilo problema s elektronikom, najviše s elektronskom  ‘smart’ karticom za paljenje, koja je očito puštena u proizvodnju pre nego što je trebalo, benzinci i dizelaši su vrlo pouzdani i zahvalni za održavanje. Uz redovito održavanje ne bi trebalo biti problema, kvarova je uglavnom bilo na senzorima i elektronici. Mehanika je uglavnom bez greške.

Preuzeto sa:  www.autoportal.hr


One Comment

Ostavite odgovor