Ne oklevajte da zamenite kočione pločice

Kočione pločice
Kočione pločice

Mnogi vozači odgađaju zamenu delova u automobilu što je duže moguće. Međutim, dolazi trenutak kada dalje  kašnjenja rezultiraju ne samo trajnim oštećenjem automobila, već i ugrožavanjem sigurnosti. Kočione pločice su savršen primer.

Vrlo često odlaganje zamene delova je uistinu očigledna ušteda. Odlaganje troškova za mesec može rezultirati činjenicom da kada se konačno pojavimo kod mehaničara, troškovi popravka će biti mnogo veći nego u vreme prvih signala problema.

Prekomerna upotreba kočionih pločica dovodi do trenja metal o metal. Kao rezultat, metalni deo pločice, tj. noseći deo pločice, počinje da se trlja o disk kočnice uzrokujući njegovo ubrzano uništavanje. Kao rezultat toga, prilikom posete mehaničaru, mi ćemo morati da zamenimo kočione pločice i kočione diskove, čime ćemo povećati troškove popravke.

Nije vredno štedeti na sigurnosti

Upotreba frikcionog materijalado nivoa ispod 3 mm pretvara se u drastično smanjenje efikasnosti kočenjavozila. Kao rezultat toga, u slučaju naglog kočenja, može se ispostaviti danema dovoljno prostora za sigurno zaustavljanje vozila.

Nije vredno štedeti na sigurnosti. Suviše kasno, zamena kočionih obloga može izazvati mnogo veće troškove – ne samo finansijske troškove. U ekstremnoj situaciji, kada su istrošene kočione pločice takođe praćene istrošenim diskom koji je previše istrošen, pločica može izaći iz kočionih klješta, tj. da je potpuno izvuče iz kočnice, drugim rečima. Rezultat ove vrste situacije je potpuni gubitak mogućnosti kočenja vozila. Posledice su zaista lako zamisliti.

Kočione pločice
Kočione pločice

Kaorezultat, vozači bi trebalo da redovno proveravaju status kočionih obloga,poželjno kao deo sezonske zamene pneumatika. Provera stanja ključnih delova zakočioni sistem će nam omogućiti da izbegnemo ne samo veće troškove posetemehaničaru u budućnosti, već i da značajno povećamo nivo bezbednosti tokomputovanja.

Kako promeniti disk pločice?
Kočne pločice i kočni diskovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.