Klinasti i PK kaiš su takođe važani za automobil

Kaiš
Kaiš

Zamena pogonskog kaiš-a alternator je jedna od jednostavnijih stvari koju treba da uradi amater mehaničar. Međutim, prvo: vredi obratiti pažnju na nekoliko pravila pri zameni, drugo: bolje je to raditi u garaži, a ne na putu.

Kod starijih automobila postupku za zatezanje i zamenu kaiša zahtevalo je više napora od mehaničara. Mnogi automobili su imali demontažne remenice, a zategnutost remena je podešavana dodavanjem ili uklanjanjem podmetača između stranica remenice (tj. promena njihovog prečnika). Kod drugih modela je bio način da se ručno povuče alternator i brzo ga “uhvatite” u pravom položaju, što ponekad nije bilo lako.

Kaiš možete promeniti sami ?

Može te li kaiš zameniti sami? Definitivno da, ali i u ovom slučaju, setite se nekoliko pravila. Pre svega: nema potrebe za preciznim podešavanjem u odnosu jedne remenice u odnosu na drugu – kao u razvodnom mehanizmu – pogonska remenica radilice i remenice koji primaju pogon (alternator, pumpa servo-upravljača, kompresor klima uređaja, ponekad i kompresor za motor). Ovi uređaji rade bez sinhronizacije. Drugo, bolje je da to radite polako u garaži nego na putu u mraku. Glavni problem je nedostatak prostora. Zato je bolje ne žuriti, imajte dobro osvetljenje i više alata pri ruci (može se, na primer, ispostaviti da se na zatezač može staviti samo  okrugao ključ, jer viljuškasti ne može da stane).

Kaiš
Kaiš

Noviji automobili često koriste automatske zatezače

Automatski zatezači su postali veoma rašireni. Oni rade slično kao zatezači razvodnog mehanizma koji su montirani u razvodnom sistemu. Oni mogu biti u obliku valjka sa oprugom koja se nalazi u unutrašnjosti ili se može koristiti, na primer, iz spoljašnje nategnute opruge.

Kao što ime sugeriše, ne morate redovno proveravati stanje napetosti remena jer se to radi automatski. Naravno, vredi obratiti pažnju da li radi ispravno … automatsko španovanje.

Neki kaiševi se i dalje zatežu, španuju,  ručno. To zahteva kontrolu, ali je i jednostavno – ne morate ručno da pomerate alternator, već samo pomoću
vijka za podešavanje, postavite uređaj za zatezanje u pravilan položaj.

Kada menjati kaiš? Da li je vredno menjati zatezače?

Proizvođači često navode interval zamene kaiša dodatne opreme (obično oko 90-120.000 km). Zbog niske cene kaiša, vredi se pridržavati ovog intervala. Često ćete takođe saznati da zatezači ili čak i remenice moraju biti promenjeni u isto vreme. Da li je to zaista potrebno? Ako vam je iznad svega stalo do tihog rada i radije ćete platiti jednom, a ne da se više puta radite isti posao! Trajnost španera nije velika, najslabije karika su ležajevi – iako su takozvani zatvoreni, ali rade u mnogo lošijim uslovima od onih u razvodnim mehanizmima – izloženi su vodi, prašini, itd.

Kaiš  „govori“ za druge uređaje

Kaiš  može takođe zahtevati intervenciju izvan intervala zamene. Često se dešava da škripa – neugodni zvukovi mogu da se pojave odmah nakon starta, na primer za vreme kiše, ili posle pranja motora. Zaista, ponekad je sam pojas odgovoran za takvo stanje. Često, međutim, to znači da mora prevazići veliki otpora uređaja i zbog toga je bučan. U mnogim modelima, alternatori nisu jako izdržljivi. Povećana otpornost se manifestuje klizanjem i škripanjem kaiša. Slični simptomi mogu biti uzrokovani i značajnim slabljenjem akumulatora (nakon punjenja, alternator je jako napunjen). Pištanje (ali i tipična buka istrošenih ležajeva) takođe može biti rezultat zaglavljivanja  ležaja rolera ili španera, na primer, oštećenja pumpe servo-upravljača.

Sile španovanja? Nikad previše!

Najgora stvar koju možemo da učinimo da eliminišemo škripanje trake (takođe i postavljanjem nove trake) je njegova prejaka napetost. To će svakako pomoći, ali samo u kratkom roku. To će brzo dovesti do oštećenja ležajeva komponenti (obično ležajeva alternatora).

Kontrola zatezanja pojasa je veoma važna u automobilima sa ručnim zatezačima i fleksibilnim trakama. Pod pritiskom palca između najudaljenijih točkova treba savijati oko 1 cm.

Da li je moguće nastaviti putovanje ako se kaiš pukne?

To zavisi od agregata. Najgore je kod pumpe za tečnost (ako je pokrenuta kaišom za dodatnu opremu, a ne zajedno sa bregastom osovinom) – sa više kilometara dolazi do pregrevanja motora, pokušavajući da se “ohladi” je uzaludan napor, osim ako imate bukvalno nekoliko kilometara do kuće . Nijedan kompresor klima uređaja nije problem, kao i pumpe servo upravljača (iako će manevrisanje automobila biti mnogo teže). Još gore, ako je, na primer, došlo do curenja u sistemu servo upravljača – pumpa ne može da radi suvo. Neka vozila mogu biti opremljena kračim kaišom koji zaobilazi oštećeni uređaj. Pitanje alternatora ostaje – smanjenje potrošnje energije će omogućiti vožnju bez kaiša za nekoliko desetina kilometara.

Nekada su kao pogon dodatne opreme bili klinasti kaiševi, ali pre mnogo godina su u velikoj meri zamenjeni više kanalnim kaiševima PK kaiševi. Novije rešenje ima brojne prednosti – to je prije svega mnogo bolje prianjanje kaišana remenicu i lakše oblikovanje remena (sposobnost rada na malim remenicama, upotreba jednog pojasa sa mnogo dužom dužinom), prenos veće snage (vožnja svih uređaja – klima uređaj, pomoć , alternator sa jednom trakom). PK remeni rade tiše i pouzdani su od klinastih kaiševa.
Teoretski, zanemarivanje kontrole ili blagovremena zamena remena ne bi trebalo da ima neugodne posljedice – u najvećem broju slučajeva doći će do pucanja, a ako imamo rezerni kaiš, montira ćemo novi i nakon pola sata ćemo ići dalje. Ali neće se sva akcija okončati bezbolno – najvažniji problem je mogućnost da usled pucanja kaiša dodatne opreme kod nekih motor može upasti ispod zupčastog kaiša i oštetiti zupčasti kaiš. To, naravno, ima  posledice koje nisu predvidlive. Takođe nije uvek moguće zameniti kaiš u terenskim uslovima, što može da onesposobi automobil.

Alat za montažu kaiša

Na nekim motorima nećete naći zatezače pojaseva. Procedura uklanjanja je jednostavna . Za montažu novog pojasa treba koristiti poseban alat. U zavisnosti od modela automobila, uređaj se koristi malo drugačije, alat treba da se montiraju na remenicu, tako da prilikom okretanja radilice, kaiš “škljocne” na svoje mesto. Napomena: traka nije dovoljno elastična da je rastegne rukama. Pokušaji “nameštanaj” pomoću odvijača često rezultiraju oštećenjem pojasa ili remenice.


Ostavite odgovor