Categories: MercedesPolovnjaci

Mercedes C klasa W203 2000. – 2007. – Polovnjak

Mercedes C klasa W203

2000.godine predstavljena je treća generacija Mercedes C klasa kao limuzina s 4 vrata i pogonom na zadnje točkove. Uz standardnu verziju, Mercedes je ponudio dve dodatne : udobniju Elegance i sportsku verziju. Naknadno je ponuđena tro-vratna coupe verzija i 2001.godine karavanska verzija sa 5 vrata.

Od 2002.godine Mercedes je u C klasu uključio i pogon na sve točkove. 4Matic pogon dolazi samo u kombinaciji s automatskih menjačem i motorima s 6 cilindra.

Najprodavaniji modeli sa benzinskim motorima su C180 s 129 KS i 143 KS. Najjači model u ponudi je C55 AMG s 5.5 litrenim V8 benzinskim motorom sa 367 KS. Dizel motori raspolažu sa snagom od 102 do 231 KS.

U standardnu opremu su uključeni ABS, ASR, ESP, bočni i vazdušni jastuk za vozača i automatski zatezači pojaseva. Redizajn 2004.godine je dodao novu instrument tablu, nano boju otpornu na grebanje i prozirne prednje farove. Uz to svi modelu su dobili poboljšano vešanje i direktniji upravljač. Na Euro NCAP testu sigurnosti Mercedes C klasa je dobila najvišu ocenu.

Osnovni motor u ponudi Mercedes C 180 s 129 i 143 KS su dovoljni za svakodnevnu vožnju, a i štedljivi su s potrošnjom od oko 7.9 litara na 100 km. Ukoliko želite malo bolje performanse dostupni su i jači benzinski motori, ali su i skuplji za održavanje i potrošnja im je znatno viša. Dizel motori troše oko 6 – 8 litara na 100 km.

Najveći problem u svim modelima je elektronika. Svi osigurači su spojeni u glavnoj kutiji koja nije baš otporna na rđu pa se javljaju problemi. Najčešće su pogođeni sistem za upravljanje xenon svetlima i sistem za paljenje automobila. Ni displej na kontrolnoj ploči ne radi baš najbolje. Redizajnom 2004.godine problemi s elektronikom su smanjeni. Problemi su još mogući i sa rđom na točkovima i blatobranima.

Prema iskustvima vlasnika i servisera, to je jedan od najkvalitetnijih i najpouzdanijih dizelaša na tržištu, a to potvrđuju i statistike nemačkog ADAC-a. Sve ‘dečije bolesti’ common-rail dizelaša, prvenstveno sa dihtungom glave, rešene su 1999., a elektronski problemi na motoru i vazdušnim jastucima rešeni su do 2004. Zbog toga modeli novijih godišta nemaju niti jedan tipičan kvar, a problemi sa pouzdanošću Mercedesovih dizelaša, bili su uglavnom posledica lošeg goriva. U slučaju začepljenja brizgaljki ili filtra goriva elektronika bi često zaustavljala rad motora, kako bi ga zaštitila od opterećenja.

Pri kupovini obratite pažnju na :

* elektriku, vlasnici su se žalili da su imali probleme sa prekidačima za svetlo i brisače.
* motor, šestocilindrični i CDI motori su se odlično pokazali u praksi , dok su četvorocilindrični uglavnom pravili probleme posle 250000 km. Automatski menjači su se pokazali boljim od manualnih.
* šasija, rđa uopšte nije problem za Mercedes i na svaki auto sledi 20-godišnja garancija . Ali obratite pažnju na tačke spajanja karoserije.
* katalizator na običnim motorima zna da se zapuši i pre 120000 km. Ukoliko je zadnji prigušivač auspuha rđav , brzo će otići i katalizator.

DOBRO JE ZNATI

Najviše se isplati kupiti osnovni benzinski model C180 sa 129 KS, jer je vrlo izdržljiv, a troši umereno, obzirom na veličinu auta. Vrlo kvalitetan, ali i rastrošen je model C 320, sa motorom V6 snage 218 KS. C 200 sa kompresorom i 163 KS najmanje je preporučljiv, jer je najzahtevniji za održavanje. Common-rail dizelaš zapremine 2148 ccm nudi se sa 116 KS (C 200 CDI) i 143 KS, odnosno 150 KS (C 220 CDI). Slabija je verzija, zbog manjeg opterećenja i veće trajnosti, preporučljivija.

Prednosti – Mercedes C klasa W203

  • Iznad prosečna udobnost u vožnji
  • Vrlo siguran automobil
  • Prostranost u unutrašnjosti
  • ESP dolazi kao serijska oprema
  • Veliki izbor motora
  • Dugotrajnost
  • Pouzdanost
  • Dugotrajni potrošni delovi

Mane – Mercedes C klasa W203

  • Rđa na pojedinim delovima vešanja, točkova i blatobrana
  • Problemi s elektronikom do 2004.godine
  • Izolacijska guma na vratima zna popustiti i propušta vodu
  • Prednje gume znaju trpiti zbog težine automobila
  • Malo mesta na zadnjim sedištima
  • Visoke cene nekih rezervnih delova

Izvori:
auto-mane.com
autoportal.hr


Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

12 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago