MERCEDES C-klasa W204 2007. – 2015. – Polovnjak, iskustva

MERCEDES C-klasa W204

MERCEDES C-klasa W204

Treća generacija s Mercedesove srednje klase skinula je stigmu brzog rđanja, čemu su prethodne bile izrazito sklone. Među motorima je favorit za preporuku pouzdan i dugovečan 2,1-litreni dizelaš CDI

Mercedes-Benz C-klase iz serije W204, predstavljen u proleće 2007. na dobrom je glasu kao luksuzna i statusna polovna limuzina, puno boljem od prethodnika W203, poznatog po tragično lošoj antikorozivnoj zaštiti i brzom rđanju rubova blatobrana,vrata i poklopca prtljažnika. Na ovom modelu radilo se zato s posebnom pažnjom, pa je puno većim kvalitativnim standardima i dizajnerskom ozbiljnošću (2011. napravljen je i manji redizajn), uveliko približen većim klasama.

MERCEDES C-klasa W204

MERCEDES C-klasa W204

Rđu, dakle, ovde nećete naći (osim ako je bio karambola, pa loše popravljen), a tipične boljke su vrlo retke i uglavnom vezane za modele prvih godišta. Kupuje li se takav, nije zgoreg bolje pogledati i isprobati sledeće: prebacivanje automatskog menjača u hod unazad ne sme kasniti (inače je greška u softveru), prebacivanje ručnog menjača u prvi i drugi stepen prenosa i hod unazad treba ići glatko (u suprotnom greška je najčešće u sajli), a ako se iz motornog prostora čuje lagani zvuk mlevenja najverojatnije je u pitanju vodilica klinastog kaiša. Nisu to skupe neispravnosti, vlasnici su ih dosad u servisnim opozivima ili sami verojatno rešili, ali bolje je sprečiti nego lečiti.

Problem je i što MERCEDES C-klasa W204 u dosta slučajeva voze osobe kojima je takav auto iznad njihovih realnih mogućnosti, pa je održavanje slabo ili nikakvo. Iz toga kasnije i izvire najveći broj problema, posebno kod primeraka koji su često menjali vlasnike. Održavani primerci po pravilu su u perfektnom stanju, pa je pametnije pri kupovini platiti nešto više za takav primerak i imati mirniji san, nego kasnije plakati.

Važno je znati da ova C-klasa izvrsno podnosi veliku kilometražu i kvalitetom mehanike i izrade je još bolje prikriva, osobito ako je u pitanju 2,1-litreni common-rail dizelski motor 200 CDI (136 KS) i 220 CDI (170 KS). Razlika u snazi proizlazi iz različitih mapa s elektronikom i pritisaka turbine, a reč je o proverenom i pouzdanom dizelašu, doduše nešto grubljeg rada, ali pravom maratoncu, koji bez muke odvaljuje stotine hiljada kilometara. Toliko da i iskusnije oko teško otprve može detektovati stvarnu kilometražu, pa je uputno stanje proveriti u ovlašćenom servisu (kilometraža se beleži na više mesta u automobilu).

MERCEDES C-klasa W204

Serije od jeseni 2008. do ljeta 2009. imale su sporadičnih problema s lošijim brizgaljkama, laganim propuštanjem pumpe za vodu i labavljenjem zatezača lanca, ali to je u začetku rešavano servisnim opozivom i problema više ne bi smelo biti. Benzinci su prava retkost na našem tržištu i njihova je ponuda mala, a potražnja za njima gotovo nikakva. A premda C-klasa dotad nije bila nije na glasu kao vozačka limuzina, model W204 napravio je prvi korak u tom smeru. Dapače, mogao bi vas vrlo ugodno iznenaditi…

Preuzeto sa: www.jutarnji.hr


Ostavite odgovor