Mercedes C klasa W203 2000. – 2007. – Polovnjak

Mercedes C klasa W203

Mercedes C klasa W203

2000.godine predstavljena je treća generacija Mercedes C klasa kao limuzina s 4 vrata i pogonom na zadnje točkove. Uz standardnu verziju, Mercedes je ponudio dve dodatne : udobniju Elegance i sportsku verziju. Naknadno je ponuđena tro-vratna coupe verzija i 2001.godine karavanska verzija sa 5 vrata.

Od 2002.godine Mercedes je u C klasu uključio i pogon na sve točkove. 4Matic pogon dolazi samo u kombinaciji s automatskih menjačem i motorima s 6 cilindra.

Mercedes C klasa W203

Najprodavaniji modeli sa benzinskim motorima su C180 s 129 KS i 143 KS. Najjači model u ponudi je C55 AMG s 5.5 litrenim V8 benzinskim motorom sa 367 KS. Dizel motori raspolažu sa snagom od 102 do 231 KS.

U standardnu opremu su uključeni ABS, ASR, ESP, bočni i vazdušni jastuk za vozača i automatski zatezači pojaseva. Redizajn 2004.godine je dodao novu instrument tablu, nano boju otpornu na grebanje i prozirne prednje farove. Uz to svi modelu su dobili poboljšano vešanje i direktniji upravljač. Na Euro NCAP testu sigurnosti Mercedes C klasa je dobila najvišu ocenu.

Osnovni motor u ponudi Mercedes C 180 s 129 i 143 KS su dovoljni za svakodnevnu vožnju, a i štedljivi su s potrošnjom od oko 7.9 litara na 100 km. Ukoliko želite malo bolje performanse dostupni su i jači benzinski motori, ali su i skuplji za održavanje i potrošnja im je znatno viša. Dizel motori troše oko 6 – 8 litara na 100 km.

Najveći problem u svim modelima je elektronika. Svi osigurači su spojeni u glavnoj kutiji koja nije baš otporna na rđu pa se javljaju problemi. Najčešće su pogođeni sistem za upravljanje xenon svetlima i sistem za paljenje automobila. Ni displej na kontrolnoj ploči ne radi baš najbolje. Redizajnom 2004.godine problemi s elektronikom su smanjeni. Problemi su još mogući i sa rđom na točkovima i blatobranima.

Prema iskustvima vlasnika i servisera, to je jedan od najkvalitetnijih i najpouzdanijih dizelaša na tržištu, a to potvrđuju i statistike nemačkog ADAC-a. Sve ‘dečije bolesti’ common-rail dizelaša, prvenstveno sa dihtungom glave, rešene su 1999., a elektronski problemi na motoru i vazdušnim jastucima rešeni su do 2004. Zbog toga modeli novijih godišta nemaju niti jedan tipičan kvar, a problemi sa pouzdanošću Mercedesovih dizelaša, bili su uglavnom posledica lošeg goriva. U slučaju začepljenja brizgaljki ili filtra goriva elektronika bi često zaustavljala rad motora, kako bi ga zaštitila od opterećenja.

Mercedes C klasa W203

Pri kupovini obratite pažnju na :

* elektriku, vlasnici su se žalili da su imali probleme sa prekidačima za svetlo i brisače.
* motor, šestocilindrični i CDI motori su se odlično pokazali u praksi , dok su četvorocilindrični uglavnom pravili probleme posle 250000 km. Automatski menjači su se pokazali boljim od manualnih.
* šasija, rđa uopšte nije problem za Mercedes i na svaki auto sledi 20-godišnja garancija . Ali obratite pažnju na tačke spajanja karoserije.
* katalizator na običnim motorima zna da se zapuši i pre 120000 km. Ukoliko je zadnji prigušivač auspuha rđav , brzo će otići i katalizator.

DOBRO JE ZNATI

Najviše se isplati kupiti osnovni benzinski model C180 sa 129 KS, jer je vrlo izdržljiv, a troši umereno, obzirom na veličinu auta. Vrlo kvalitetan, ali i rastrošen je model C 320, sa motorom V6 snage 218 KS. C 200 sa kompresorom i 163 KS najmanje je preporučljiv, jer je najzahtevniji za održavanje. Common-rail dizelaš zapremine 2148 ccm nudi se sa 116 KS (C 200 CDI) i 143 KS, odnosno 150 KS (C 220 CDI). Slabija je verzija, zbog manjeg opterećenja i veće trajnosti, preporučljivija.

Prednosti – Mercedes C klasa W203

 • Iznad prosečna udobnost u vožnji
 • Vrlo siguran automobil
 • Prostranost u unutrašnjosti
 • ESP dolazi kao serijska oprema
 • Veliki izbor motora
 • Dugotrajnost
 • Pouzdanost
 • Dugotrajni potrošni delovi

Mane – Mercedes C klasa W203

 • Rđa na pojedinim delovima vešanja, točkova i blatobrana
 • Problemi s elektronikom do 2004.godine
 • Izolacijska guma na vratima zna popustiti i propušta vodu
 • Prednje gume znaju trpiti zbog težine automobila
 • Malo mesta na zadnjim sedištima
 • Visoke cene nekih rezervnih delova

Izvori:
auto-mane.com
autoportal.hr


Ostavite odgovor