Mazda Premacy 1999. – 2004. – Polovnjak, prednosti, mane

Mazda Premacy

Mazda Premacy

Mazda Premacy (1999.-2004.) je kompaktni monovolumen. Deli platformu sa Fordovim Ixionom, te sa MAV-om. Dolazi sa 5 ili 7 sedišta, to jest 2 ili 3 reda sedišta. Dostupan je sa pogonom na prednjim ili sva četiri točka.

Pogonjeni su sa 3 benzinska i 2 dizelska motora. Benzinski 1.8 motor sa 100 ili 114 konjskih snaga, te 2.0 benzinac sa 130 konjskih snaga. Dizelaši su 2.0 sa 90 ili 100 konjskih snaga. Varijante menjača su 5 brzinski ručni ili 4 brzinski automatski. Prosečna potrošnja se kreće oko 8.5 litara na 100 kilometara za benzince, a za dizelaše do 7 litara.

Euro NCAP testiranje dalo je ovom automobilu 3 zvezdice. Opremljen sa ABS-om, EBD-om, prednjim i bočnim vazdušnim jastucima, te kontrolom proklizavanja kod jačih modela. O sigurnosti brine alarm i imobilizator vozila.

Mazda Premacy

Na tržištu su podjednako zastupljeni benzinski i dizel modeli. Benzinac 1.8 16V vrlo je trajan i izdržljiv, a jedini problemi, na modelima prve godine proizvodnje, bili su induktivni davač na radilici i osetljiva upravljačka elektronika motora. Turbodizelaš 2.0 DITD snaga 90 KS, sa direktnim ubrizgavanjem prve generacije, neobične je koncepcije, sa jednim bregastim vratilom i 16 ventila. Uz redovno održavanje bez problema prolazi više od 300000 km.

Turbodizelaš, koji se 1998. počeo ugrađivati u Mazdu 323 i 626 opremljen je mehaničkim  direktnim ubrizgavanjem prve generacije, preko rotacijske razvodne pumpe. Nije osetljiv na pad kvalitete goriva kao novi common-rail sistemi. Kod prvih serija je bilo problema sa elektro  modulom za podešavanje ubrizgavanja, što je rešeno početkom 1999. U ostalome, taj je motor gotovo neuništiv. Važno je jedino da se koriste orginalni rezervni delovi, posebno zupčasti kaiš i španer.

Pre kupovine svakog, pa i ovog starog dizelaša, nužan je temeljni pregled u servisu za dizel motore, uz merenje  kompresije (trebaju biti ravnomerni i ne niži od 29 bara). Ako to štima i ako je limarija u dobrom stanji (najbolje je da je boja orginalna), isplati se kupovina i modela sa više od 200.000 km na brojčaniku. Mazdini su delovi nešto skuplji nego kod evropskih konkurenata, ali je najjeftinije održavati automobile koji se ne kvare. Problema može biti kod modela koji su loše održavani ili zapušteni, ili im je kilometraža opako vraćena.

Vešanje  je izdržljivo, sa masivnim sponama i na lošim putevima retko stvara probleme. Treba proveriti jesu li gume ravnomerno potrošene.

Limarija je solidna i vrlo dobro zaštićena od rđanja .

Mazda Premacy je redak, ali vredan automobil na tržištu polovnjaka. Funkcionalan je i prostran i štedljiv, gotovo idealan za porodicu. Premda je konstruisan krajem 90-ih, i po aktuelnim merilima pruža dovoljno čvrstoće i sigurnosti. A nije to auto, poput Golfa i Passata (na koje mnogi ciljaju), koji su i kao stari podložni krađi. Da, Mazdine su popravke skupe, ali ne treba očekivati nikakve izdatke, osim za  redovno održavanje. Zato, ovaj auto zaslužuje preporuke.

Prednosti – Mazda Premacy

  • 7 sedišta
  • Prostranost
  • Mogućnost vađenja zadnjeg reda sedišta

Mane – Mazda Premacy

  • Jeftine plastike u unutrašnjosti
  • Često rđaju
  • Česta pojava vode u prednjim svetlima za maglu
  • Bučna kabina
  • Prejako naginjanje u krivinama

Preuzeto sa: auto-mane.com


Ostavite odgovor