ESP-Electronic Stability Program-elektronski program stabilnosti

ESP - Electronic Stability Program - elektronski program stabilnosti

ESP – Electronic Stability Program – elektronski program stabilnosti

ESP (Electronic Stability Program) je kompjuterizovani sistem aktivne bezbednosti koji u ogromnoj meri čuva glavu vozačima koji se “malo zanesu” tokom vožnje. Ima veliku ulogu i na klizavom kolovozu.

Zadatak ESP sistema je da poveća stabilnost i upravljivost automobila otkrivanjem i sprečavanjem gubitka kontakta između točkova i podloge. Kada ESP sistem detektuje da vozač gubi kontrolu nad upravljanjem, automatski koči da bi automobil išao tamo gde vozač želi. ESP ne koči na svim točkovima isto, nego se kočiona sila primenjuje na točkove nezavisno jedan od drugog.

Postoji veliki broj različitih naziva za ESP (Electronic Stability Program), kao npr. VSC (Vehicle Stability Control, Toyota), CST (Controllo Stabilita, Ferrari), DSC (Dynamic Stability Control, BMW i MINI) itd. To je u suštini sve jedan te isti sistem, koji je jednostavne konfiguracije, ali izuzetno složene mehanike i elektronike.

ESP - Electronic Stability Program - elektronski program stabilnosti

ESP – Electronic Stability Program – elektronski program stabilnosti

Elektronski program stabilnosti nastoji, da održi automobil stabilnim u svim uslovima vožnje. Ono što je njega proslavilo i etiketiralo kao vrlo efikasnim jeste funkcionisanje u ekstremnim, kritičnim situacijama. ESP ima mogućnost ispravljanja grešaka vozača i reaguje umesto njega u potencijalno opasnim situacijama na putu. Primarna namena je održavanje putanje vozila, dakle, eliminacija bilo kakvog proklizavanja, pod ili nad upravljanja (understeer i oversteer), a to se postiže uklapanjem u postojeće ABS i TCS sisteme. Dok za ABS svi verovatno znamo šta je, TCS je skraćenica za “Traction Control System” i ima relativno malu ulogu kao nezavisan sistem – omogućavanje adekvatne trakcije točkova i podloge, najčešće pri kretanju iz mesta. Drugim rečima, eliminiše njihovo proklizavanje, odnosno okretanje u mestu. Sa TCS-om nema više škripa guma pri naglom startu, ali ovaj sistem je danas mnogo značajniji, jer omogućava našem ESP značajnu hardversku podršku. Ovom triu treba dodati i ECU kao glavni nadzorni organ u automobilu.

Kao što i sami vidite ESP praktično nije nezavisan sistem, već se sastoji i iz više drugih. Samo simultani rad ABS, TCS, ECU i ESP delova može dati rezultat, gde možemo pridodati još i BA (Brake Assist) i EBD ( Electronic Brakeforce Distribution) sisteme kao relevantne. Osnova svega jeste da ESP kontroliše rad kočnica i motora vozila. Rad kočnica se kontroliše pre svega putem ABS-a, ali i svih njegovih pridružnih sistema (BA, EBD itd.). Shvatanje uticaja sistema stabilnosti vozila je vrlo jednostavan – zamislite da se vozite na sankama niz strm nagib prekriven snegom. Na onim običnim sankama, naravno, nemate volan i praktično morate upravljati putem nazovi ESP principa. Da bi skrenuli levo morate spustiti levu ruku u sneg i napraviti otpor o podlogu, logično, obrnuto za suprotnu stranu. Tako vi praktično kočite levom, odnosno desnom stranom vašeg vozila i menjate mu pravac kretanja. Slična stvar se odvija i u automobilu koji je opremljen ESP-om. On, na osnovu velikog broja podataka iz nekoliko senzora, kroz ECU u trenutku odlučuje koji točak, tj. koji točkovi i sa koje strane trebaju da koče kako bi vozilo što efikasnije održalo svoju inicijalnu putanju.

ESP ima težak zadatak da se izbori sa dva velika problema: podupravljanjem (understeer) i preupravljanjem (oversteer). Podupravljanje je situacija u kojoj vozač okreće volan u stranu, ali automobil nastavlja da se kreće pravo, ili skreće nedovoljno. Može se posmatrati kao gubitak stabilnosti prednjeg kraja auta. Preupravljanje se javlja kada vozač naglo okrene volan, automobil skrene, ali zadnji kraj se previše zanese i gubi kontakt sa podlogom.

ESP - Electronic Stability Program - elektronski program stabilnosti

Osnovu ESP sistema čine 3 senzora: senzor brzine na svakom točku, senzor položaja volana i senzor rotacije vozila oko svoje vertikalne ose. Na osnovu signala ovih senzora, računar određuje način i intenzitet intervencije sistema.
Senzor na volanu javlja računaru kuda vozač pokušava da usmeri auto. Senzor rotacije vozila šalje signal pod kojim je uglom okrenut automobil u odnosu na svoju vertikalnu osu.
Ako vozač, pokušavajući da oštro skrene, ili izbegne prepreku, okrene volan npr. u levu stranu, a auto nastavi da ide pravo (podupravljanje), računar će na tren zakočiti zadnji levi točak. Auto se oko zakočenog točka rotira i okreće u željenom smeru, vraćajući vozaču kontrolu nad vozilom.
Nakon što je skrenuo, vozač želi da ispravi auto, ali “davanjem kontre” može se desiti da se zadnji kraj auta zanese (preupravljanje). U tom slučaju ESP sistem će zakočiti prednji levi točak i održati pravac kretanja.

Brojne svetske studije o bezbednosti u saobraćaju su nedvosmisleno pokazale da ovaj sistem po efikasnosti ide rame uz rame sa pronalascima kao što su sigurnosni pojasevi ili vazdušni jastuci. Najveći uzrok nezgoda sa fatalnim posledicama jesu upravo one zbog iznenadnih situacija i proklizavanja automobila. ESP pomaže da se vozilo održi na svojoj putanji, što je konkretno u SAD pomoglo da se godišnje spasi preko 7000 života, što je u procentima oko 30% manje nesreća sa tragičnim ishodom! Naravno, imajući u vidu veliku kontrolu koju ova elektronika na sebe preuzima, mnogi vozači prevashodno snažnijih, sportskih automobila su se žalili kako nemaju potpunu kontrolu nad kolima i da ESP značajno smanjuje krajnje performanse. Od pre nekoliko godina se nudi kompromis u vidu tastera koji isključuje rad ESP sistema, ili kompjutersko podešavanje uticaja ESP-a u vožnji po želji vozača. Ipak, ovo su ekstremni slučajevi i naravno da je preporučljivo da on stalno ostane uključen, pa tako u većini modela koji nisu namenjeni nekoj bržoj vožnji i nema ove opcije. Dokazano je da ESP čuva živote i definitivno je poželjno imati isti ugrađen u automobil. Možda (i daj Bože) njegov rad nikad ne vidite na delu, ali u ekstremnim situacijama on svakako pruža veliku sigurnost vozaču i putnicima, pa se uskoro očekuje da bude i zakonski standard za sve automobile koji se budu prodavali na tržištu.

ESP - Electronic Stability Program - elektronski program stabilnosti

ESP – Electronic Stability Program – elektronski program stabilnosti


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *