3.0 TDI motor (VW) – Mišljenje, problemi i kvarovi

3.0 TDI motor

3.0 TDI motor

Čvrsto kao medved, ovaj termin najbolje odgovara 3-litarskoj TDI jedinici. Da li je to pristojan predlog za one koji traže nešto jako na tržištu polovnjaka? Hajde da je pogledamo bliže!
3.0 TDI motor je debitovala 2004. godine ispod haube Audi A8. Kasnije je otišao ne samo na mnoge druge modele iz Ingolstadta, već i na Volkswagen (Phaeton, Touareg) i Porsche (Cayenne). Koja je karakteristika ovog velikog motora?
Što se tiče konstrukcije, 3,0 TDI motor ima 6 cilindara, 24 ventila i direktno ubrizgavanje goriva Common Rail (Bosch piezoelektrični injektori). Među priborom možemo naći turbo punjač sa varijabilnom geometrijom, plivajući zamajac, lanc kao pogon motora i filter čestica čađi. 3.0 TDI motor  je dostupan u najmanje osam varijanti: 205 KS, 225 KS, 230 KS, 233 KS, 235 KS , 245 KS, 272 KS i 313 KS.

Problemi i kvarovi – 3.0 TDI motor

Slučaju ovog TDI motora nema previše problema, pa ne može se govoriti o neuspehu. Počnimo sa injektorima (oni mogu izdržati oko 100.000 km). Oni su efikasni i precizni, ali njihov neuspeh obično podrazumijeva potrebu za zamenom, regeneracija često je nemoguća, i ako to već znači vrlo visoke troškove.

Sledeći problem je lanac. Kao što se obično dešava, čak ni lanac nije imun na tešku svakodnevnu upotrebu. Njegova tegljenje često uzrokuje preskok prezupčavanje, što može dovesti do sudara ventila sa cilindrima. Nema potrebe da nikome objašnjavati da će  posle sudara ventil i cilindarapopravka biti skupa.

Oba EGR ventila (recirkulacija izduvnih gasova) i DPF (filter čestica) su sklona pravljenju problema. Pažnja se takođe treba obratiti na senzor ulja u karteru i klapne u usisnom kolektoru, oba elementa su podložni neispravnosti.

Eksploatacija – 3.0 TDI motor

Međutim, vredi napomenuti da su najnoviji 3-litarski TDI mnogo manje skolni problemima, što je odličan primer za razliku od 240 KS. Ovo, naravno, ne znači jeftiniju upotrebu, jer se servisiranje ove konstrukcije jasno razlikuje u smislu troškova od 2-litarskog TDI CR. S druge strane, odlične performanse, briljantna fleksibilnost i stvarno velika snga zaslužuju plus. Iako se to mora posmatrati kao detalj, zvuk motora je takođe sjajan.

Treba li preporuči 3.0 TDI motor ?

Motor 3.0 TDI je bio instaliran u velikim modelima grupacije Volksvagen, što znači da je ponuđen bogatijim kupacima. Zbog toga, oni treba da budu stavljeni na visoke troškove usluge. U slučaju automobila sa tržišta polovnjaka  treba biti pažljiviji.  Moguće je se ispostaviti da je motor bunar bez dna, zbog netačne, jeftinije usluge ili nejasne prošlosti. Međutim, ako se nađe dobar polovnjak , kupovina može biti dobra ideja.

Ostavite odgovor