Categories: IstorijaVolkswagen

Volkswagen Golf VR6

Volkswagen Golf VR6

Više iz iste zapremine- objedinio je  sve najbolje od rednog i ’V’ šestcilindričnog motora

Mali, ali odličan. To je ukratko ocena Volkswagenovog motora VR6, motora posebne konstrukcije koja se ne susreće svaki dan. Volkswagen je VR6 motor je predstavio u proleće 1991. godine. Volkswagen je hteo napraviti izuzetno kompaktan motor naprednih performansi, a bio je to prvi šesto cilindrični motor bez turbine koji je ugrađen napreda i poprečno u jedan VW automobil, te je pokretao prednje točkove. Prvi model koji je VR6 motor pokretao bio je automobil Volkswagen Golf VR6, a posle je taj motor pokretao i druge automobile kao što su Vento, Corrado i Passat, te nešto kasnije i VW Transporter T4. Do pojave VR6 motora veliki i dugački šestcilindrični motori bili su rezervisani za pogon samo prestižnih limuzina visoke klase u kojima su pružali visok komfor i odlične performanse, pri čemu u to vreme potrošnja i ekologija nije bila od velike važnosti.

Velika prednost rednih šestcilindričnih motora je bio ogroman moment i izuzetno miran rad, ali su se mogli ugrađivati samo uzdužno i to u limuzine visoke klase. S druge strane klasičnoj V6 konfiguracija motora, širina je prevelika, a samim time i njegova težina. Volkswagenovi stručnjaci gledali su kako da uzmu najbolje od oba šestcilindrična motora (redni i ’V’), da dimenzijama može stati u automobil veličine Golfa, te da bude ugrađen poprečno napred i da pokreće prednje točkove. Konstruktori Volkswagena došli su na genijalnu ideju – VR6 motor. Ovaj motor je na pola puta između klasičnog rednog i ’V’ motora (s kutom od 60 ili 90 stupnjeva između redova cilindara). Glavni trik koji su VW stručnjaci izveli je u biti ’V’ konfiguracija rasporeda dva reda cilindara pod izuzetno malim uglom od samo 15 stepeni, tako da VR6 odista i fizičkim dimenzijama spada u sredinu između rednog i ’V’ motora, a od oba je pokupio najbolji deo performansi.

VR6 motor

Naime oba reda cilindara (od 3 cilindara u redu) nisu razmaknuta simetrično paralelno, već pod izuzetno malim uglom i pritom oba reda cilindra uzdužno su pomaknuta, tako da se dobio u biti cik-cak raspored cilindara. Time je prostor između cilindara i redova maksimalno iskorišćen i dobijena je izuzetno kompaktna konstrukcija, koja je bila puno kraća od rednog šest cilindričnog motora i ujedno puno uža od klasičnog ’V’ motora sa šest cilindara. Naravno osim teoretskog razmeštaja dva reda po tri cilindra na opisani način, zbog izuzetno kompaktne konstrukcije i pomanjkanja mesta trebalo je rešiti velik broj problema, kao što je razmeštaj ventila, debljina zida oko samog cilindra i ventila, što je zahtevalo i upotrebu puno kvalitetnijih materijala za blok i glavu motora, te ventile, a tu je bio i problem optimalnog hlađenja ove izuzetno ’nabijene’ konfiguracije.

Oznaka motora VR6 dolazi od početnih slova reči. (’V’ za ’V’-oblik, ’R’ za redni oblik, a brojka ’6’ je broj cilindara). Tokom 24 godina VR6 motor je usavršavan, došla je i verzija sa četiri ventila po cilindru, te je motor dobio i novu kraću oznaku ’V6’, a ponuđena je i fizički kraća verzija motora oznake ’V5’ kojoj je u odnosu na ’originalni’ VR6 uklonjen jedan cilindar. VR6 motor u automobilu VW Passat R36 iz 2006. godine iz 3.6-litre zapremine razvijao je najveću snagu 300 KS.

Pripremio: Davor Kindy
Izvor: autoportal.hr

Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

12 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago