Volkswagen Golf VR6

Golf VR6

Volkswagen Golf VR6

Više iz iste zapremine- objedinio je  sve najbolje od rednog i ’V’ šestcilindričnog motora

Mali, ali odličan. To je ukratko ocena Volkswagenovog motora VR6, motora posebne konstrukcije koja se ne susreće svaki dan. Volkswagen je VR6 motor je predstavio u proleće 1991. godine. Volkswagen je hteo napraviti izuzetno kompaktan motor naprednih performansi, a bio je to prvi šesto cilindrični motor bez turbine koji je ugrađen napreda i poprečno u jedan VW automobil, te je pokretao prednje točkove. Prvi model koji je VR6 motor pokretao bio je automobil Volkswagen Golf VR6, a posle je taj motor pokretao i druge automobile kao što su Vento, Corrado i Passat, te nešto kasnije i VW Transporter T4. Do pojave VR6 motora veliki i dugački šestcilindrični motori bili su rezervisani za pogon samo prestižnih limuzina visoke klase u kojima su pružali visok komfor i odlične performanse, pri čemu u to vreme potrošnja i ekologija nije bila od velike važnosti.

Velika prednost rednih šestcilindričnih motora je bio ogroman moment i izuzetno miran rad, ali su se mogli ugrađivati samo uzdužno i to u limuzine visoke klase. S druge strane klasičnoj V6 konfiguracija motora, širina je prevelika, a samim time i njegova težina. Volkswagenovi stručnjaci gledali su kako da uzmu najbolje od oba šestcilindrična motora (redni i ’V’), da dimenzijama može stati u automobil veličine Golfa, te da bude ugrađen poprečno napred i da pokreće prednje točkove. Konstruktori Volkswagena došli su na genijalnu ideju – VR6 motor. Ovaj motor je na pola puta između klasičnog rednog i ’V’ motora (s kutom od 60 ili 90 stupnjeva između redova cilindara). Glavni trik koji su VW stručnjaci izveli je u biti ’V’ konfiguracija rasporeda dva reda cilindara pod izuzetno malim uglom od samo 15 stepeni, tako da VR6 odista i fizičkim dimenzijama spada u sredinu između rednog i ’V’ motora, a od oba je pokupio najbolji deo performansi.

VR6 motor

VR6 motor

Naime oba reda cilindara (od 3 cilindara u redu) nisu razmaknuta simetrično paralelno, već pod izuzetno malim uglom i pritom oba reda cilindra uzdužno su pomaknuta, tako da se dobio u biti cik-cak raspored cilindara. Time je prostor između cilindara i redova maksimalno iskorišćen i dobijena je izuzetno kompaktna konstrukcija, koja je bila puno kraća od rednog šest cilindričnog motora i ujedno puno uža od klasičnog ’V’ motora sa šest cilindara. Naravno osim teoretskog razmeštaja dva reda po tri cilindra na opisani način, zbog izuzetno kompaktne konstrukcije i pomanjkanja mesta trebalo je rešiti velik broj problema, kao što je razmeštaj ventila, debljina zida oko samog cilindra i ventila, što je zahtevalo i upotrebu puno kvalitetnijih materijala za blok i glavu motora, te ventile, a tu je bio i problem optimalnog hlađenja ove izuzetno ’nabijene’ konfiguracije.

Oznaka motora VR6 dolazi od početnih slova reči. (’V’ za ’V’-oblik, ’R’ za redni oblik, a brojka ’6’ je broj cilindara). Tokom 24 godina VR6 motor je usavršavan, došla je i verzija sa četiri ventila po cilindru, te je motor dobio i novu kraću oznaku ’V6’, a ponuđena je i fizički kraća verzija motora oznake ’V5’ kojoj je u odnosu na ’originalni’ VR6 uklonjen jedan cilindar. VR6 motor u automobilu VW Passat R36 iz 2006. godine iz 3.6-litre zapremine razvijao je najveću snagu 300 KS.

Pripremio: Davor Kindy
Izvor: autoportal.hr

Ostavite odgovor