Categories: IstorijaVolkswagen

Volkswagen 1500 / 1600 – Istorija automobila

Volkswagen 1500

VW 1500 nije bio lepotan, ali je bio pouzdan kao stari prijatelj, govore njegovi obožavatelji. Tokom godina proizvedeno je više od dva i po miliona vozila baziranih na Typu 3. To su Volkswagen 1500, 1600 i Karmann Ghia.

Volkswagen je nakon Drugog svetskog rata slovio ne samo kao najveće nemačko preduzeće već i kao najveći nemački izvoznik. Ispod plašta te naizgled povoljne situacije, Volkswagenovci su ubrzo počeli grickati nokte, jer se celi njihov uspeh temeljio na monokulturi – Bubi. U proleće 1961. godine, nakon što je godinu dana ranije nemačka vlada prodala 40 posto VW-a privatnim investitorima, Volkswagen na salonu automobila u Frankfurtu predstavlja vozilo kojim uz Bubu u ponudu uvodi svoj drugi model – Typ 3, poznatiji kao Volkswagen 1500.

Volkswagen 1500
VW 1500 bio je veći i prostraniji od Bube. Već u startu su predstavljene su pet karoserijskih verzija: limuzina s dvoja vrata, hatchback, karavan, kabriolet i Karmann Ghia, ali samo su tri doista doživele serijsku proizvodnju – limuzina, hatchback i karavan, dok je Karman Ghia zaživela kao veoma uspešan zasebni model sa metalnim i platnenim krovom. Volkswagen 1500 kabriolet proizveden je u samo 20 komada. Typ 3 je pokretao redni četiri-cilindarski motor zapremine 1.493 cm3 i snage 53 KS. Motor je jačao tokom iduće četiri godine sve dok 1965. nije ugrađen motor od 1.584 cm3, i od tada se Typ 3 popularno naziva Vw1600.


Volkswagen 1600
Koliko god se to sada činilo neverovatno – VW 1600  bio je u svoje vreme simbol „high-tech vozila“. Imao je dosta inovacija netipičnih za svoje vrijeme, a neke, kao što su bočno svetlo za parkiranje, nisu se održale do danas. No spomenimo – brisače sa više brzina, desni retrovizor, nasloni za ruke na vratima i sl. Model 1600 1968. godine dobija i elektronsko ubrizgavanje goriva (i time postao prvi takav serijski automobil), automatski menjač, poklopac čepa rezervoara, start-bravu u stubu volana,  i prelazi sa 6-voltnog napona na 12-voltni. Motor sada ima 60 KS. Volkswagen se proizvodio sve do 1973. i time se svrstao među automobile sa najdužim proizvodnim ‘stažom’.

Karmann Ghia
Kompanija Karmann koja je u to vreme proizvodila kabriolete za Volkswagen, dobila je zadatak napraviti luksuznu sportsku verziju Typa 3. Karmann Ghia imao je coupe i cabrio verziju. Svoj legendarni status Karmann Ghia duguje isključivo dizajnu i kvalitetnoj izradi, jer su pogon i podvozje identični običnom modelu 1500. Ovaj je automobil bio izvozni uspeh koji je svoje kupce našao čak i u Severnoj Americi.

Tekst : Goran Topić
Preuzeto sa: arhiva.vidiauto.com


Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

12 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago