Suzuki Jimny 3. gen. 1998 – 2018 – polovnjak, problemi

Suzuki Jimny 3. gen.
Suzuki Jimny 3. gen.

Ako tražite mali, okretni automobil koji jednako dobro funkcioniše u prepunom gradu kao i na terenu, Suzuki Jimny 3. gen. je za vas.

Kao i njegov prethodnik, Suzuki Jimny 3. gen. se prodaje samo sa dva modela karoserije kao kabriolet sa 2 vrata sa mekim krovom i karavan sa 3 vrata. Novi Jimny ima samo jedno međuosovinsko rastojanje (prethodnik je imao dva međuosovinska rastojanja).

Suzuki Jimny je savršena igračka za samce i penzionere koji žive izvan grada. Jimny je takođe interesantan predlog za obožavatelje offf-roud-a. Zahvaljujući čvrstom 4 × 4 sistemu i laganoj karoseriji, automobil se prilično dobro snalazi u neasfaltiranim predelima. Uspešan dizajn tela takođe zaslužuje pohvale. Odmah je očigledno da automobil voli blatnjavu pologu.

Suzuki Jimny 3. gen.
Suzuki Jimny 3. gen.

Tokom svoje „karijere“ automobil je nekoliko puta unapređen: početkom 2005. godine napravili su „korekcije“ unutrašnjosti i malo modernizovane motore, a u leto 2012. godine promenili su spoljašnjost i unutrašnjost, ali tehnički deo ostavili netaknut… i na proleće U 2018. godini njegova proizvodnja je završena.

Veoma je upravljiv, a velika ogledala i visok položaj iza volana olakšavaju vožnju gradom. Ne treba zaboraviti da je Jimny pravi pouzdan terenski automobil.

U svojim dimenzijama Suzuki Jimny 3. gen. je veoma kompaktan: dužine je 3695 mm, visine 1705 mm i širine 1600 mm. Međuosovinsko rastojanje mini terenskog vozila ne prelazi 2250 mm, a razmak između tla je 190 mm. „Japanac“ teži od 1005 do 1074 kg, zavisno od verzije.

Suzuki Jimny 3. gen.

Prtljažni prostor SUV-a je  samo 113 litara. Zadnji deo klupe je presavijen u dva simetrična dela, čime se povećava količina slobodnog prostora na prilično pristojnih 816 litara. Tačno, u ovom slučaju formira se neravnomerno područje utovara s opipljivim „korakom“.

Motori – Suzuki Jimny 3. gen.

Suzuki Jimny 3. gen.

Najmanji motor instaliran ispod haube ima samo 3 cilindra i zapreminu od 0,7 litara. Da bi se malo povećao efikasnost pogonskog agregata, opremljen je turbo punjačem. Međutim, motor nije mogao imati više od 64 KS. Nećete naći primerke sa malim 0,7-litarskim turbo-motorom – ponuđeni su samo u Japanu.

Pogonske jedinice G13BB i M13A su mnogo veće, zapremine 1,3 litre. Prvi motor ima glavu sa 16 ventila i višeslojno ubrizgavanje goriva, zahvaljujući čemu postiže snagu od 76 do 86 KS (u Jimny-u od 80 KS). Drugi je VVT, promenljive faze vremena otvaranja ventila, koji omogućava stvaranje 83 KS i maksimalni obrtni moment od 110 Nm.

Najmanji dizel je turbo motor, zapremine 1,3 litara (DDiS oznaka), koji postiže 70 KS. Zauzvrat, najveći dizel motor bio je 2-litarski motor sa 170 KS, ali dostupan je u ograničenoj seriji Suzuki Jimny. Između njih je 1,5-litarski agregat koji zajednički proizvode Renault i Nissan. Maksimalna snaga od 86 KS.

Kao i njegov prethodnik, Jimny III može biti opremljen pogonom na prednje točkove, zadnjim i pogonom na sve točkove. Kod pogona na sve točkove osnovno je pogon na zadnjim točkovima, a sistem 4×4 aktivira se tipkom na središnjoj konzoli.

Jimny može biti opremljen 5-stepenim ručnim ili 4-stepenim automatskim menjačem.

Tehnički podaci: Suzuki Jimny (1998- 2018)

Verzija 1.3 16V 1.3 16V 1.5 DDiS
Motor benzinski benzinski turbo diezel
Zapremina motora 1298 cm3 1 328 cm3 1461 cm3
Cilindari/ventili R4/16 R4/16 R4/8
Max. snaga 80 KS 85 KS 64 KS
Max. obrtni moment 110 Nm 110 Nm 160 Nm
Performanse
Max. brzina 140 km/h 140 km/h 145 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 14,7 s 14,7 s 17,0 s
Prosečnana potrošnja l/100 km 8,2 7,8 6,5

Problemi i kvarovi – Suzuki Jimny 3. gen.

Pre kupovine Suzuki Jimny-ja savet je da pažljivo pogledate pogonski sklop. Ako se automobil koristio na terenu, zamena može zahtevati pogonske zglobove, viljuške, ležajeve točka, nosače motora, unutrašnje komponente zadnje i prednje osovine. U takvim polovnjacima postoje i curenja iz pogonskog sistema.

Alternator je takođe ranjiv na oštećenja.

Korisnici se žale na probleme sa servom  kočnica.

Ako planirate da vozite ovaj automobil malo duže, isplati se uložiti u solidno održavanje karoserije i šasije – Džimi nikada nije grešio uz dobru zaštitu od korozije.

Od manjih nedostataka, moramo spomenuti loš radio. Pre kupovine takođe je vredno proveriti stanje krutih kočionih cevi, plastične kopče vole da sakupljaju blato, koje vremenom ubrzava koroziju cevi.

Uprkos maloj težini automobila, prednje kočnice se mogu pregrevati. Na zadnjoj strani koriste se izdržljivi bubnjevi, što naravno niko ne gleda. Stoga ručna kočnica takođe može uzrokovati probleme.

U automobilima nakon redizajna tokom 2005. godine dolazi do manjih kvarova električnog sistema koji je odgovoran za uključivanje pogona na sva četiri točka i reduktora. Generalno, Jimny-ova električne komponente nisu japanske kao u Hondi ili Mitsubishiju, pa će se s vremena na vreme nešto pokvariti. Obično je osvetljenje, motor brisača ili druga oprema koja ne utiče značajno na rad motora.

Ako se automobil koristi na terenu, tada morate računati sa ubrzanim trošenjem komponenti šasije, kao i … sinhrona menjača. Mali obrtni moment motora znači da je često potrebna brza redukcija, koja zauzvrat ubrzava trošenje komponenti za prenos. Pre kupovine vredi proveriti da li se stepeni prenosa lako menjaju na većim obrtajima. Dosta njih ima automatski menjač, značajno povećavaju potrošnju goriva, ali su pouzdani.

1.5 DDiS jedinica nažalost nije baš uspešna. Pod ovim misterioznim imenom je francuski dCi motor. Šta nije u redu s njim? Na kilometrinama od 150 000 do 200 000 km, ležaji se okreće na radilici, a u većini slučajeva postoje problemi sa sistemom ubrizgavanja i turbopunjačem. Ventil za recirkulaciju izduvnih gasova (EGR) takođe stvara probleme.


Suzuki Jimny cena polovnjaka – pregled polovnjaka


Ostavite odgovor