Škoda Octavia 1996 – 2010 – POLOVNJAK, MOTORI, KVAROVI

Škoda Octavia 1

Škoda Octavia 1

Prva generacija Škoda Octavia hečbek je predstavljena 1996. i odmah je privukla štedljive Evropljane. 1997. je predstavljena karavan verzija. U narednim godinama proširen je asortiman automobile, ponuđen je karavan sa pogonom na sva četiri točka i sportska verzija RS.

Godine 2000. Škoda Octavia prolazi restailing, blago osveženje, novi prednji deo (branik, maska hladnjaka, prednja svetla), ali i zadnji branik i nova zadnja svetla u crvenoj i beloj dizajn sa sjajnim efektom. Škoda više ne koristi za označavanje nivoa opreme oznake LKS, GLKS i SLKS, već nova imena Classic, Ambiente i Elegance.

I pored predstavljanja i puštanja u prodaju Škoda Octavia II 2004., proizvodnja Škoda Octavia I je nastavljena do 2010. Pojavom druge generacije generacija Škoda Octavia, Škoda Octavia I se prodavala pod imenom Škoda Octavia Tour, sve do 2010. Ovaj osnovni model bio je jeftiniji i imao nekoliko nivoa opreme i motora.

Na početku projektovanja Nemaci su doneli platformu VW Golfa 4 i pitali se koliko mogu iskoristi iz nje. Samo pogledajte šta su uradili sa Škoda Octaviom, što je automobil koji može da videti i danas na svakom parkingu, taksi stajalištu ili u velikim podzemnim garažama.

Volkswagen je želeo na tržištu automobil koji će privući sve one kupce, koji iz nekog razloga nisu kupili VW Golf. Značajno smanjenje troškova proizvodnje kroz razmenu tehnologije sa fabrikom automobilima u Volfsburgu i limuzina tip karoserije. To se isplatilo.

Ne dešava se često da samo jedan model promeni kompletnu sliku određenog proizvođača. Upravo takav model je Škoda Octavia. Ona je stvorena da razbije sve predrasude o Škodi kao automobilu samo za Češku i one da ne može da se kupi dobar auto po još boljoj ceni. Sada se možemo reći da je to potpuno uspela.

Zbog dugog perioda proizvodnje mogu se naći polovni automobili sa mnogo različitih nivoa opreme. U osnovi su samo prednji vazdušni jastuci i ABS sistem. Tu su i modeli sa bočnim vazdušnim jastucima i delimično sa kontrolom elektronske stabilnosti – ali kupac ne bi trebalo očekuje da je ta oprema dostupna u svakom modelu.

Do današnjeg dana, uživa dobru reputaciju , čak i na tržištu polovnih automobila. Odlučuje činjenica da motori, menjači, komponente vešanja i većina drugih delova dolaze iz Nemačke, gde su prethodno bili testirani u VW i Audi modelima.

U testovima sudara , Euro NCAP institut Škoda Octavia sam dobio rezultat od 4 zvezdice.

Škoda Octavia je dostupan kao hatchback sa petora vrata i kao karavan. Škoda Octavia karavan je dostupna u malom broju sa pogonom na sva četiri točka. Ukoliko izaberete Škoda Octavia nemojte očekivati da će te dobiti sportistu, osim u slučaju motora RS.

KOMFOR – Škoda Octavia 

Škoda Octavia

Ovaj stari model Škoda Octavia ćete lako razlikovati od novog po manjoj prednjoj masci i prednjim svetlosnim grupama koje ne dominiraju toliko kao na novom modelu. No, ovo ne znači da je stara Škoda Octavia ružna. Naprotiv.
Još uvek je atraktivnog izgleda, a sama praktičnost i njena upotrebljivost su na vrhunskom nivou. Gepek je veliki, mesta ima dovoljno za pet odraslih osoba, jedino će viši putnici na zadnjoj klupi imati malo problema sa smeštanjem nogu. Kada se zagrebe ispod površine enterijer Škoda Octavia podseća na Golfa. Komandna tabla je pregledna, a kvalitet sedišta je na visokom nivou i teško se oštećuje. U izradi Octavie su upotrebljeni kvalitetni materijali što nam govori o njenoj najboljoj osobini, a to je trajnost.

To, naravno, govori o dugotrajnosti istih i o samom kvalitetu izrade koji je na nemačkom nivou. Sedišta su dovoljno udobna i za duža putovanja, a po gradu je impresivna lakoća kojom se ova Škoda Octavia probija kroz gužvu.

2000. Škoda Octavia je modernizovana, restailing. Spoljašnjost automobila je neznatno promenila, ali viši kvalitet završne obrade materijala, bolje konturama sedišta , bogatija paleta opreme i osveženi motori veoma pozitivan uticaj na ukupnu percepciju automobila.

Škoda Octavia 1 ima dimenzije dužina 4511 mm, širina 1730 mm, visina 1430 mm. Uprkos tome, unutrašnjost Škoda Octavia ne može nazvati prostrana, ali sve nadoknađuje kapacitet prtljažnik. Kod Škoda Octavia limuzine gepek je u stanju da primi čak 528 l, a obaranjem naslona zadnjih sedišta prtljažnik poraste na 1330 litara.
Kao veliki potez pokazalo se lansiranje Škoda Octavia karavana, koji je predstavljen 1997. Ovde je na raspolaganju vozača prtljažnik kapaciteta 548 l i obaranjem zadnjeg sedišta kapacitet se povećava do 1512 l.

Ponašanje Škoda Octavia -je je jednostavno, bez obzira na verziju i motor. Servo i podesiv volan doprinosi ovome.

Karoserija Škoda Octavije je pocinkovana. Rđa se prvo pojavljuje na vratima prtljažnika, u blizini hladnjaka i na rubovima zadnjih branika.

MOTOR – Škoda Octavia 

Škoda Octavia

Trebalo bi izbeći najmanje motore kao što je 1,4L benzinac sa 60 KS i 75 KS koji sa velikom mukom izlazi na kraj sa težinom ove limuzine. U karavan varijanti čak nije ni predviđen kao opcija. Sledi 1,6 sa 100 KS, optimalan izbor, pa odmah iza njega 2,0 benzinac sa 115 KS koji se pokazao kao veoma pouzdan i izdržljiv motor.

Benzin 1.6 MPI : ne šokantno tehnički sofisticiran, niti pripada grupi ekstremno energetski efikasnih motora. Donekle arhaičan motora, međutim, jednostavan servis, ne zahteva upotrebu skupih ulja. Motor razvija 102 KS i 148 Nm . Deklarisana prosečna potrošnja goriva je 7,7 l / 100 km. Ovaj motor je 2000. promenjen je sa motorom 1.4 16V 75 KS, što je suviše slaba za ovaj automobil.

1.6 benzinski motor je već poznat iz Felicia i mnogih drugih (starijih) Volkswagen modela. 55 KW / 75 KS snage motora sa livenog gvožđa blok bio dovoljan samo za miran vožnju sa relativno teškom Octavia (ubrzanje do 100 km/h za 14,4 s, maksimalna brzina 170 km/h).

Benzinski motor 1,8 litarski, snage od 125 KS, turbo 150 KS. Verzija RS sa 180 KS.

1996. benzinski motor 1.8 20V razvijen je od strane nemačkih inženjera iz Audija, sličan Ferrarijevom V8 motoru sa 5 ventila po cilindru (tri usisnih i dva izduvna). Da bi imao bolje vrednosti dodat mu je dodatni varijabilni usis. Motor zapremine 1781 ccm, imao 92 KW / 125 KS i obrtni moment od 170 Nm pri 4100 obr. / min. Škoda Octavia sa njim je išla do 201 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za 10,9 s, ali u praksi bio veoma žedan.
1.8 20V turbo motor sa 110 KW /150 KS. Prednost „Turbo“ motora je maksimalni obrtni moment od 210 Nm od 1750 obr. / min do 4600 obr. / min. Maksimalna brzina vozila je 216 km/h Od 0 do 100 km/h može Škoda Octavia 1.8 T da ubrza za 9,0 sekundi. Na 100 km zvanično troši u proseku samo 7,9 litara, mada u praksi to je do 2 litra više.
Verzija RS, sa 1,8 T motor sa snagom povećanom na 132 KW / 180 KS (od modelske godine 2003., takođe dostupan u karavanu) je najbrži serijski automobil napravljen u Škodi do tada, jer ide do 235 km/h, a ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,9 s posebnom modelu Škoda Octavia RS WRC Edition.

Najveći benzinski motor je imao kapacitet od 2 litra i snage 115 KS.

Škoda Octavia 1.9 TDI je izgleda najbolji motor za ovaj automobili. Ako ste u potrazi za dizelom, ova jedinica bez obzira na varijante kapaciteta će biti veoma dobro rešenje. Ali imajte na umu da, uprkos velikoj kilometraži koju može preći, motor ima probleme sa otkazivanjem turbo punjača, prestankom rada releja snabdevanja ECU motora i prestanak rada releja grejača. Mnogo više je izdržljiv motor SDI, ali on zauzvrat ima loše performanse.

Motori 1.9 SDI sa 68 KS i 1.9 TDI verzija sa 90 KS, 101 KS, 110 KS i 131 KS. TDI motori daju pristojnu dinamiku i u stanju su da zadovolje umerenu količinu potrošnje goriva, a ako vozač vodi računa o turbo punjača, oni lako mogu da ostvare kilometražu od 400 000 km. Škoda Octavia 1.9 TDI radi vrlo pristojno. To je veoma dinamičan motor koji se odlikuje niskom potrošnjom goriva.

Kod dizela, preslikana slika iz VW koncerna. 1,9 SDI sa 68 KS treba izbegavati jer je dosta trom, a preporuka već dokazani i pokazani 1,9 TDI sa 90 ili 110 KS. Jeste malo bučniji ali će vas impresionirati mala potrošnja, jeftino održavanje i dugotrajnost. 90 KS 1.9 TDI troši 5.3 l / 100 km, kod njega nisu montirani turbo punjač promenljive geometrije i plivajući zamajac.

1,9 TDI ima litarski turbo punjač sa varijabilnom geometrijom turbine i 81 KW / 110 KS i 235 Nm obrtnog momenta. Motora ista zapremine sa ubrizgavanjem pumpa dizna (1.9 TDI PD) ima snagu od 96 KW / 130 KS i maksimalni obrtni moment od 310 Nm pri 1900 obr. / min., a u kombinaciji sa šestostepenim menjačem.

Benzinski motori pređu preko 200000 km bez remonta motora, dizela pređu najmanje 400000 km.

U ponudi su tri menjača 5 i 6 stepeni manuelni i 4 stepeni automatski menjač.

Suspenzija Škoda Octavia je jednostavna, ali veoma izdržljivo rešenje – napred MacPherson i torzija pozadi.

Šasija Škoda Octavia je otporan na loše puteve, a u slučaju oštećenja popravke ne koštaju mnogo. Suspenzija ovog modela je izuzetno jednostavna, izdržljiva i jeftina za popravku.

Škoda Octavia – Istorija modela:
1998. Predstavljena nova Škoda Octavia. Benzinski motori 1.6 i 1.8, kao i 1.9 TDI sa 90 KS i 110 KS. Paketi opreme nose imena LXi, SLX i GLX.
1999. Predstavljeni novi motori i to 1.8 Turbo (150 KS), 2.0 benzinac i 1.9 SDI sa 68 KS.
2000 : restailing modela Škoda Octavia. Paketi opreme preimenovani u Classic, Ambiente i Elegance. U ponudi i nov motor 1.4 sa 75 KS.
2001. Predstavljena Škoda Octavia karavan sa 4×4 pogonom, kao i 1.8T VRS sa 180 KS.
2002. Predstavljen karavan VRS.
2004. Predstavljena Škoda Octavia 2.

KVAROVI – Škoda Octavia 

Ako je vozilo dobro održavano, servisni troškovi mogu da se drže na relativno niskom nivou. Ozbiljne mehanički kvarovi koji će onemogućiti vožnju vozila su retki. Češće zafrkavaju električni kvarovi, centralno zaključavanje i podizači prozora.
Škoda je, prema anketama, trenutno jedan od pouzdanijih proizvođača automobila. Od problema možete očekivati kvar EGR ventila na jačem od dva dizela što uzrokuje povećanu potrošnju i osetno manju snagu motora. Još jedan od problema kod turbo dizela može biti zaprljanost, pa i otkaz turbine usled neredovne zamene motornog ulja, pa ovaj podatak treba proveriti pri kupovini.
Ako se odlučite za neki od benzinaca, proverite da li je zupčasti kaiš redovno menjan i pazite, ako uzimate one najjače. Imajte na umu da su žustro voženi pa dobro proverite kvačilo, diskove i znake pretrpljenog sudara.
Takođe obratiti pažnju da li iz menjača curi ulje. Takođe, trebalo bi da proverite stanje karter, što je posledica suviše niskog položaja motora, da nije karter zakačen o ivičnjake.

Uobičajeni problemi sa lambda sonde kod benzinskih modela.

Uobičajeni problemi sa kvarom plastičnog španera zupčastog kaiša na benzinskim motorima 1.4 i 1.6.

Kvačilo se brzo troši kod 1,6 benzinaca. Kvačilo na dizel i 1.8 benzinskom motoru su mnogo trajniji.

Motor 1.8 Turbo motor ne pripada najpopularnijim na tržištu, ali svakako mogućnost vožnje Škode Octavia sa moćnim benzinskim motorom je primamljivo , pogotovo što sasvim lako da se poveća snaga 1.8 T sa 150 na čak 200 KS . Ali imajte na umu o svojim tipičnim greškama : kvarovi bobina i lanca bregaste osovine. Ovaj motor ima komplikovanu, glavu i ne toleriše snabdevanje gasom.

Na benzinskim motorima, više izražen na 1.8T 20V dovodi do čestih kvarova MAF senzora i kvarova jedne ili više bobina.

Kod 1,8 20V benzinskog motora postoji problem sa radom pumpe za vodu, koji mogu da izazovu zbacivanje zupčastog kaiša i uništavanje motora. Problem se javlja sa ranijim tipovima pumpi za vodu, kada su rotori napravljeni od gume ili plastike, pumpe sa metalnim rotorom kasnije nisu imali ovi probleme.

Zamena zupčastog kaiša na 1,8 motorima do 80000 km, ako pukne zupčasti kaiš havarija motora.

U 1,8 20V dizel i TDI motora preporučuje se za redovnu zamenu svih kaiševa, zatezača i pumpi za vodu, jer postoje slučajevi teškog oštećenja motora usled samo delimične zamene pojedinih elemenata. Štaviše, kupac treba pažljivo da razmotriti da li su intervali za zamenu zupčastog kaiša ispoštovani. Ako ste u nedoumici kada je menjan zupčasti kaiš i elementi razvoda, zamenite ih, postoji rizik od oštećenja motora.

Česti kvarovi temperature senzora, problem se javlja češće na TDI motorima.

Za iznenadne prekide struje i nepouzdan rad dizel motora 1.9 TDI (110 KS) obično je izazvano greškom u ECU jedinici motora, problematične jedinice obeležene (038.906.018 BM) treba zameniti sa novim oznakama (038.906.018 GK).

Za vozila sa TDI dizel motorima, postoje povremeni gubici snage motora, za to su najviše krivi sledeći faktori: neredovno održavanje, zbog starog ulja dolazi do zaglavljivanja turbo punjača, začepljen EGR, el. magneta EGR ventila, pukotine u crevima vazduha i vakum oko turbine, zaglavi poluga koji brine o opterećenju turbo punjača, izbuše se ili zapuše vakuum cevi za kontrolu rada (opterećenje) turbine ili problem sa ECU jedinicom, probleme često čini protokomer, kod jače verzije (1,9 TDI 130 KS) problem prave brizgaljke, varijabilna geometrija turbo punjača i plivajući zamajca od skupih kvarova javljaju se poslednja dva.
Veliki nedostatak TDI motori su takođe bučnost, koji posebno u praznom hodu može da izazove glavobolju.

Problemi sa ECU motora u većini 110 KS TDI, iako slučajevi nedostatka snage takođe pojavljuju u drugim verzijama.

EGR ventil blokiran
Problem :EGR ventil je sklon da bude blokiran dovodi do gubitka snage i grubog rada motora na praznom hodu, primetan nedostatak ubrzanja.
Rešenje : Skinuti EGR ventil i očistiti ga.

Posebno kod starijih TDI motori postoji tendencija curenja ulja.

1,9 TDI motor strada protokomer, preporuka redovna ugradnja orginalnih filtera vazduha.

1,9 TDI motor. Modeli iz prvih godina proizvodnje problem sa relejom 109 koji napaja ECU motora, kada relej zakaže motor neće da startuje. Takođe može se desiti da se motor ugasi u vožnji, zbog otkazivanja releja 109. Ako prilikom davanja kontakta ne svetli lampica greške motora, relej 109 je otkazao i ECU motora ne dobija struju.

Česte kvarovi instrument table, obično zbog hladnih spojeva na elektronici instrument table.

Uobičajeni problemi sa nefunkcionisanjem daljinskog centralnog zaključavanja, zbog kvara modula.

Kvarovi podizača prozora i sistema centralnog zaključavanja je poznat gotovo svim korisnicima ovog modela.

Zadnji brisač može otpasti.

Zadnja svetlosna jedinica povremeno ne radi, zbog problema u konektorima.

Konektori za vazdušne jastuke su loše urađeni pa se lampica upozorenja za vazdušne jastuke često pali.

Modeli sa početka proizvodnje su imali problem sa remenicom kompresora klima uređaja.

Voda curi u putničku kabinu kod nogu
Problem: Komora za odvod kišnice može da se začepi lišćem, što dovodi do curenja vode kod suvozačevih nogu. Komora se nalazi pored mehanizma brisača prozor ispod vetrobranskog stakla.
Rešenje: Deblokada rupe na komori će omogućiti da se iscuri voda kroz rupe, umesto da curi u prostor kod suvozačevih nogu.

Pri kočenju na velikim brzinama vibracije prednjih diskova, razlog velika tolerancija prilikom izradi diskova.

Problem sa petim cilindrom prilikom kočenja zadnjih točkova, na tehničkom zadnji točkovi slabije koče, često baš zbog petog cilindra.

Vešanje gumice balans štangle se brzo pohabaju, brzo stradaju i šolje amortizera.

Opoziv – Škoda Octavia:
25.06.2001. Moguće curenje goriva na rezervoaru za gorivo.
10.05.2002. Problem sa ABS sistemom.
26.03.2003. Greška u vakuumskom cevi servo upravljač, koji ima potencijal da procuri.
31.03.2003. Greške prilikom instaliranja zadnjeg brisača u limuzinama.
26.08.2004 Greška u ožičenju bočnih vazdušnih jastuka.

Škoda Octavia – Pre kupovine treba znati:
– motori, svi VW motori su generalno dobri, ali izbegavajte spore 1.4 i 1.9 SDI . Takođe proverite 1.8 i 2.0 motore, jer su bili pozivani u ovlašćene servise zbog problema sa sistemom za paljenje.
– enterijer, pogledajte stanje zadnjih sedišta. Ukoliko su u lošem stanju znači da je auto bio puno eksploatisan.
– auspuh, sistem izduva česta pojava rđe.
– ime Škoda nikada nije privlačilo lopove, pa većina automobila koji se voze kod nebi trebalo imati kriminalnu prošlost.

Škoda Octavia 

ZAKLJUČAK 

Ukoliko nikada niste vozili Škodu, možda je sada pravo vreme za to. Škoda Octavia u limuzina i karavan verziji prave su slike, kako je češkoj fabrici krenula na bolje. Vožnja Octavije je gotovo bez reči, stabilnost baš onakva kakva se očekuje, a performanse su dobre čak i kod TDI modela. Nemojte misliti o Octaviji kao o Škodi. Ovo je nov auto i nema nikakve veze sa prošlošću. Mislite o Octaviji kao o velikom, dobrom i jeftinom porodičnom automobilu sa dobrim voznim karakteristikama i performansama.

Prihvatljiv dizajn, dizel motor pod haubom i široka dostupnost jeftinih rezervnih delova. To mora biti Škoda, auto koji je za ljude sa praktičnim pristupom životu.


Polovnjak Škoda Octavia cene – pregled


One Comment

Ostavite odgovor