Seat Cordoba 1993. – 1998. – Polovnjak

Seat Cordoba

Seat Cordoba

Motori i modeli:

1993 : Predstavljena Seat Cordoba u sedan verziji zajedno sa Ibizom. Startni motori 1.4 , 1.6 , 1.8 i 1.8 VT sa 156 KS, kao i dizel 1.9 .
1996 : Lansirana Seat Cordoba cupe sa dvoje vrata. U ponudi motora dodat i 1.9 TDI sa 90 KS i 110 KS .
1997 : Gami se priključuje i karavan verzija Vario.
1998 : Detaljan redizajn Seat Cordobe.

Karakteristike:

Kada je započeo prodaju u Evropi 1994 god , Seat nije imao težak zadatak. Uspeh je bio zagarantovan lepim i u izvesnoj meri prostranim automobilima čije je cena uglavnom bila pristupačna. Jedan od tih automobila je bila i Seat Cordoba koja se sreće često i na našim ulicama.

O lepoti Seat Cordobe su mnogi su se različito izjašnjavali , ali i posle jedne decenije od pojavljivanja ovaj auto i danas ne izgleda zastareo.

Enterijer Cordobe ne pleni lepotom. Mnogima se ne dopada usklađenost boja , a i plastika na tabli je osrednjeg kvaliteta i podložna je propadanju. Sedišta su tvrda i putnici dobro podnose dugo putovanje.

U početnim verzijama ovaj španac je bio siromašno opremljen. Retko koji primerci imaju servo , ABS i airbag.

Seat Cordoba

Seat Cordoba

Pre kupovine ovog automobila pogledajte:

– motor , generalno su dobri. Obratite pažnju na curenje ulja. Raniji modeli su imali probleme sa menjanjem brzina.
– elektrika , predstavlja glavnu boljku ovih automobila. Vlasnici su se žalili na razne probleme vezane za elektriku vozila ( imobilizator, sistem za hlađenje…)
– enterijer , podložan je habanju čak i na novijim vozilima.
– kočnice, proverite zadnje manžetne.
– karoserija , uglavnom je dobra i otporna na koroziju. Brave na zadnjim vratima se često zaglavljuju.

Motori su generalno dobri. Najviše se sreće model 1.4 sa VW motorom . Kvalitet i trajnost se njegove dobre osobine , kao i mala potrošnja goriva 6 – 7 L na 100 km.

Cena delova za Seat Cordobu je relativno niska i na tržištu se mogu naći i ne originalni delovi koji su po pravilu dosta jeftiniji. Troškovi registracije i servisa su podnošljivi.

Seat Cordoba

 Zaključak:

Na kraju se može reći da je Seat Cordoba solidan automobil. Slogan iz reklame za Cordobu ” Nemačka preciznost, španski temperament” donekle je tačan. Ova vozila su jeftina i sa VW motorima dugotrajna. Potrošnja je mala dok je ponuda rezervnih delova brojna i nije skupa.

Preuzeto sa: autobloggoran.wordpress.com


Ostavite odgovor