Peugeot 3008 (od 2008. -) – Polovnjak, iskustva

Peugeot 3008

Peugeot 3008

  • Proizvođač: Peugeot
  • Model: 3008
  • Godina proizvodnje: 2008. –
  • Duljina: 4,365 mm
  • Širina: 1,837 mm
  • Visina: 1,639 mm
  • Međuosovinski razmak: 2,613 mm

Prednosti

 • Udoban u vožnji
 • Prostran, pogotovo na zadnjem sedištu
 • Pametno osmišljena vrata prtljažnika
 • Impresivni HDi dizel motori

Mane

 • Modeli s VTi motorima imaju loš petostepeni menjač
 • Loša preglednost nazad
 • Udoban, ali nije za malo bržu sportsku vožnju
 • Modeli na početku prodaje imali problema s motorom prednjih brisača
 • Pretinac za rukavice je jako malen
 • Kod hibrida je prtljažnik manje litraže zbog smeštaja elektromotora
Peugeot 3008

Peugeot 3008

Peugeot 3008 iskustva

Od 2009.godine Peugeot je počeo proizvoditi model 3008 kao konkureciju Fordu C-Max i Toyoti Avensis. Model je napravljen kao porodični mini kombi-crossover i uvećani je 308 kao i Golf Plus kod VW-a. Uz prtljažna vrata koja su dvokrilna i otvaraju se prema gore i prema dole, prljažni prostor je veoma veliki i nudi 512 litara zapremnine koja se povečava na 1241 litara sa spuštenim zadnjim sedištima.
Dostupna su 2 benzinska, 120 i 156 KS i 4 dizelska motora koji razvijaju od 112-136 KS. Umesto pogona na sve točkove, Peugeot  3008 ima sistem nazvan Grip Control koji je izuzetno koristan u vožnji na snegu i u vožnji po makadamu. Peugeot 3008 Hybrid model je dostupan od 2010.godine te koristi 170KS dizel motor kojemu još dodatno pomaže 30KS električni motor i u kombinaciji troše samo 3,6 litara na 100 km. Na prvom faceliftu pažnja se posvećivala prvenstveno motorima pa zbog toga svi troše 8% goriva manje.
Zbog visokog krova u unutrašnjosti ima više nego dovoljno mesta, a to se pogotovo ističe na zadnjoj klupi koja nudi puno mesta kao za glave putnika tako i za njihove noge. Zbog širine automobila, na zadnjoj klupi se vrlo komforno mogu smestiti 3 odrasle osobe.
Standardna oprema sastoji se od klime, električnih prednjih stakla, CD radio, ESP i 6 vazdušnih jastuka.
Uz standardnu opremu Peugeot nudi dosta paketa opreme pa se može lako iskombinovati onaj koji vam najviše odgovara.
2009.godine opozvani su Peugeot 3008 modeli zbog problema s motorom brisača.
Vožnja u Peugeot 3008 je udobna i automobil dobro upija neravnine na putu, ali ovaj model nije za one koji žele malo bolje sportske osobine u automobilu. Negativna strana ovog modela je u  preglednosti pozadi pa stoga i parkiranje zna biti otežano.
Preuzeto sa: https: auto-mane.com

Prevladavaju dizel verzije sa 1.6 i 2.0 HDi motorima sa 110 odnosno 150 konja, a nisu retka ni hibridna izdanja s dizelskim i električnim motorom, dok je benzinski 1.6 (120 KS ili turbo sa 150 KS) retka pojava. Krajem 2010. dizelski 1.6 je unapređen u e-HDi verziju (112 KS), a 2012. predstavljena je evolucija istog motora s više konja (115) i manjom potrošnjom. Iste je godine na tržište stiglo redizajnirano izdanje s novim svetlima i led lampama za dnevnu uporabu, bogatije opremljeno i unaprijeđen hibridni pogon.
Pre kupovine Peugeot 3008 uvezenog iz zapadne Evrope potrebno je napraviti sve provere. Činjenica da brojni modeli dočekaju trenutak kada broj pređenih kilometara pređe 400.000 znači i to da su motori i ostali sklopovi u Peugeotu 3008 itekako izdržljivi i dugotrajni.
Bez obzira na to, pre kupovine polovnog Peugeota 3008 potrebno se uveriti u ispravnost određenih elemenata. Tu pre svega mislimo na ispravnost i funkcionalnost standardnih elemenata u kabini.
Naime, vlasnici primeraka sa početka proizvodnje prijavljivali su probleme sa osjetljivim ručicama za podešavanja sedišta, olabavljenim zadnjim staklima, zaglavljenim mehanizmom za oslobađanje pojasa za vezanje na zadnjim sedištima, kao i tasterom elektromehaničke parkirne kočnice. Dakle, prilikom kupovine uverite se u ispravnost svih plastičnih elemenata i ručica sa kojima vozači i putnici dolaze u dodir. Čini se ipak da je taster za elektromehaničku kočnicu najveći problem.
Dobar deo prodatih Peugeota 3008 – čak i sa najmanjim dizel motorom, stizao je sa robotizovanim manuelnim menjačem ECG. Ideja je da ovaj menjač funkcioniše kao klasični automatski menjač, ali se u konceptu radi samo o elektronski kontrolisanom manuelnom menjaču. Naime, set aktuatora (manje-više set električnih motora sa prikačenim mehanizmom za jednu namenu) radi sve ono što bi vozač radio manuelno menjajući brzinu. Vlasnici i servisi su primetili nekoliko problema. Pre svega, u pojedinim momentima, menjač ne odabere potrebnu brzinu dovoljno brzo. To može biti problem prilikom preticanja ili potrebe za naglim ubrzanjem kada ECG ne prebaci u brzinu niže. Sa druge strane, pojedinci su prijavljivali i probleme sa dugim periodom pre prebacivanja u brzinu više. Ponekad problem može rešiti manuelno prebacivanje brzine, ali ne uvek.
Ovakvo ponašanje menjača najviše utiče na habanje lamele, ali i osnovnih ležajeva na osovinama menjača. Peugeot je tokom godina nekoliko puta izdavao posebne softverske nadogradnje koje su delimično rešile pojedine probleme, ali najbolje je potpuno izbegavati menjače ECG (karakteristični za motore 1.6 HDi). Alternativa može biti model sa dvolitarskim HDi-jem koji je bio dostupan sa daleko izdržljivijim automatskim menjačem. Ukoliko ste se ipak zaljubili u takav primerak, test vožnja je neophodna.
U ovlašćenom servisu su naglasili da je moguće potpuno ispraviti probleme sa menjačem ECG. Naime, u većini slučajeva radi se o problemima sa hidroblokom. U ovom uređaju, koji je, između ostalog, odgovoran za nesmetan protok ulja u menjaču potrebno je zameniti solenoide, koji su i odgovorni za pomeranje ventila. Pojedini neovlašćeni servisi čak nude i mogućnost reparacije hidrobloka njegovim čišćenjem, te zamenom solenoida i ventila, ali je praksa pokazala da se obično radi o kratkoročnom rešenju. Prema, tome, ukoliko primetite da postoje problemi sa ECG menjačem pripremite se na zamenu hidrobloka i zamenu ulja u menjaču.
Peugeot 3008 je kompleksan auto. Pun je dodatne opreme preuzete iz kompakta, a nešto od ove opreme kroz vreme razvije i nekoliko problema. Iako su u servisima najviše problema imali sa senzorima za gorivo i sa senzorima za merenje pritiska u gumama, ipak su vlasnici Peugeota 3008 u zapadnoj Evropi našli još nekoliko nedostataka. Pre svega radi se o nedostacima na modelima sa luskuznim paketima opreme. Čini se da su najveće nedostatke pronašli na navigacionom uređaju čiji softver zapravo nije bio zadovoljavajuće programiran. Nije bilo moguće precizno odabrati rutu, a i sam takozvani “infotainment” sistem bio je prilično neupotrebljiv. Glasovne komande nisu postajale bolje ni nakon brojnih softverskih nadogradnji. Pored toga, prilikom kupovine polovnjaka najvažnije je uveriti se u ispravnost i klasične elektronske opreme u kabini.

One Comment

 • Milan E87/M kaže:

  Pa, dobro majku mu.. Zar za auto koji ima najviše pregrada na svetu (koje su em duboke, em široke) može kao mana da se navede da je: ‘Pretinac za rukavice je jako malen’ ?!

  P.S. Predpostavljam da bi i na Moniki Beluči primetio ispucale krajeve na kosi. 😂

Ostavite odgovor