Motor digao temperaturu – šta raditi ? Koji su razlozi ?

Motor digao temperaturu

Motor digao temperaturu

Toplota nije prijatelj motora. Svaki motor radi na optimalnoj, obično veoma visokoj temperaturi, ali kada motor pređe radnu temperaturu, onda počinju problemi.

Svaki automobil na komandnoj tabli ima kontrolu temperature, kazaljku sa podeocima ili lampicu koja svetli kada motor pređe radnu temperaturu. Ako pokazivač temperature motora pređe optimalnu vrednost – optimalna je obično oko 90 stepeni Celzijusa – i približi se kritičnoj vrednosti, treba odmah zaustavi automobil. Isto tako, ako se upali crvena lampica, koja signalizira temperaturu rashladne tečnosti. Nemojte zakasniti, jer svako čekanje kod motora u ovakvom stanju može dovesti do skupih popravki.

Zato – zaustavi automobil u najkraćem mogućem roku i isključite motor. Zbog turbine, pogotovo ako ste neposredno pre primećene visoke temperature motora, automobil vozili većim brzinama, trebalo bi malo sačekati dok turbina ne uspori.

A šta kada nemate mogućnost da zaustavite automobil? Tada će uključivanje na maksimalno grejanja i uključivanje ventilatora u kabini na najjaču brzinu duvanje biti od minimalne pomoći, to će dovesti do podizanja temperature u unutrašnjosti, ali bolje znojava majica, nego pregrejan motor. Ovaj trik će uzeti od motora malo toplote, možda bude dovoljno da spasi motor . Ali to nije lek za problem, već privremena pomoć do pronalaženja pogodno mesto za zaustavljanje automobila. Kada zaustavite automobil, otvaranjem haube motora, dodatno hladite motor.

Sledeći korak, proveriti nivo rashladne tečnosti. NAPOMENA: Pre nego što pogledate u rezervoar, sačekajte da se motor ohladi. Neposredno odvrtanje poklopca rezervoara rashladne tečnosti može prouzrokovati ozbiljne opekotine tela. Takođe je opasno – ovog puta za motor – odmah sipati hladnu tečnost. Ovo može izazvati oštećenje komponenti motora. Ako je nivo tečnost nizak, dodati razblaženog antifriza ili ako nemate, može se dodati destilovana voda. Običan voda izaziva akumulaciju kamenca u hladnjaku , a kamenac može kasnije praviti probleme sa pregrevanjem. Nakon dolivanja rashladne tečnosti pratiti da li motor radi ispravno, da li se pregreva i da li održava temperaturu.

Ako nakon dodavanja sredstva za hlađenje problem nije rešen i motor se pregreva ponovo, onda je to ozbiljan problem i traži odlazak u servis.

Koji su najčešći je problem ? Curenja u sistemu za hlađenje. Ovo je relativno lako pronaći, gledajući ispod haube. Takođe problem može biti može biti neispravan ventilatora ili neispravan termoprekidač, takođe proveriti temperaturu uključivanja termoprekidača. Stoga , prvo ispitao da li ventilator radi, hladi, prilikom prekoračenja temperature. Takođe proveriti termoprekidač , obratiti pažnju da li nije spao konektor sa termprekidača. Proveriti i osigurače da nije pregoreo osigurač ventilatora. Ako ventilator ne radi, nužno rešenje da se automobil odveze do servisa je da se preveže , premosti, konektor na termostatu koji upravlja ventilatorom.

Čest problem je termostat, koji treba zameniti. Dijagnostikovanje neispravnog termostata, termostata koji ne otvara, se radi dok je motor vruć ,tako da se jednom rukom uhvati odvodno crevo iz hladnjaka ka motoru, a drugom rukom dovodno crevo iz motora ka hladnjaka i ako je jedno crevo hladno , a drugo toplo , termostat ne otvara.

Deo toplote tokom rada motora prima motorno ulje i tu toplotu preko kartera motora ( ili hladnjak ulja ) predaje okolini. Motor treba biti čist.

Efekti rada motora na visokoj temperaturi mogu biti skupi. Može doći do oštećenja dihtunga glave motora i glave motora, potreban novi dihtung glave motora i ravnaanje glave motora. Takođe može doći do mešanja ulja i vode, u ulju se stvara emulzija, ne mešajte sa emulzijom na poklopcu motora za dolivanje ulja, tu može doći do emulzije zbog kondenzacije. Ako je prekoračenje radne temperature motora bilo veće, može doći do pucanj glave motora, krivljenja bloka motora ili pucanj klipova i karika.

Poboljšanje rad sistema za hlađenje, može se uraditi uklanjanjem nečistoća sa peraja hladnjaka . Isprati hladnjak od strane motora ka spolja, ali paziti da se ne iskrive peraja na hladnjaku.

Najveća greška je mišljenje da kvaliteta rashladne tečnosti treba ispiti samo pred zimsku sezonu. Tokom zime, želimo da izbegnemo zamrzla, ali u leto rashladna tečnost obezbeđuje dobro hlađenje. Prilikom zamene antifriza novim. Preporuka je isprati ceo sistem hlađenja odgovarajućim sredstvom.


4 Comments

Ostavite odgovor