Kada i zašto uraditi zamenu ulja i filtera – mali servis

MOTORNA ULJA koja koristimo su podelejna u tri vrste i to mineralna, polusintetička i sintetička i svako se koristi za one tipove vozila za koja su preporučena. Sva ova ulja imaju i svoju gradaciju i samim tim su i prepoznatljiva za koju vrstu motora se koriste.
Filteri za ulje su obavezni u zameni svakoga puta kada se radi mali servis i oni čine taj proces gde se motorno ulje očisti od eventualnih metalnih ili drugih opiljaka. Dele se na one koji su u obliku kućišta i one koji su vrsta uloska za kućište.

Filteri mali servis

Filter za vazduh se po preporuci menjaju na svakom drugom menjanju motornog ulja, ali počto su ekonomski veoma isplativi naša preporuka je da se menjaju na svakom urađenom malom servisu iz razloga što su to bukvalno pluća svakog motora, jer uloga ove vrste filtera jeste da sve nečistoće iz vazduha i iz motornog prostora pokupe i ne dozvole da uđu u sam motor.

Filter kabine je ustvari isto sto i filter klime i naravno da je on prečišćavač svega onoga sto mi udišemo prilikom rada klime. Veoma je bitno zameniti ovaj filter na početku letnje sezone kada klimu najčešće koristimo, i na početku zimske sezone kada koristimo klimu i za grejanje. Znači preporuka je da se ovaj filter menja dva puta u jednoj godini.

Kompletan mali servis je veoma bitno raditi po tehničkoj preporuci, a to znači da se treba raditi na pređenih od 10.000 do 15.000 km., kod starijih automobila koji koriste mineralna ulja i prešli su vise od 100.000 km  mali servis se treba raditi na predjenih od 5000 do 7000 km. Veoma je bitno poštovati tehničko uputstvo koje ulje koristiti tj., koju gradaciju ulja koristiti i naravno posavetovati se sa serviserom kojeg proizvođača ulja upotrebiti. Svaki put kada uradite mali servis na svom ljubimcu znajte da ste motoru produžili i olakšali rad, a naravno korist u svemu jeste što će sama voznja biti sigurnija. Znači ne zaboravite da je ulje krvotok vašeg motora a svi ovi filteri vrsta zaštite i pluća vašeg ljubimca.

Preuzeto sa: as-meda.rs


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *