Koliko često podešavate snop svetala?

snop svetala

Koliko često podešavate retrovizor u kabini kako biste ublažili svetla koja dopiru od automobila iza vas i zaslepljuju vas? Prilično često, zar ne? To znači da je snop svetala na vozilu iza vas podešen previsoko.

Malo je poznat mali točak za podešavanje snopa svetala. Svi savremeniji automobili ga imaju, ali retko koji vozač zna nešto o funkcionisanju točkića za podešavanje snopa svetala, koji se nalazi u kabini. Zašto automobili uopšte imaju opciju kontrole snopa svetala? Jer čak i kad se u servisu podešava ovaj snop kako ne bi zaslepljivali druge vozače, to se ipak radi po automatizmu, odnosno po nekoj podrazumevanoj meri. Nikada, recimo, nismo opteretili automobil i slično, pa onda podešavali snop.

Problem: kada je prtljažnik natovaren ili je automobil pun putnika to spušta automobil pa se ugao uzdužne ose automobila u odnosu na kolovoz menja, svetlo se pomera nagore i može zaslepeti druge vozače. Rešenje je jednostavno: okrenite točkić i podesite snop nadole kako treba.

snop svetala

Kako biste znali šta se tačno dešava sa snopom, ovo uradite po mraku parkirani ispred garažnih vrata ili belog zida naspram sebe. Parkirajte se na nekoliko metara od zida, točkić koji je na nuli (za prazan automobil) okrenite na vrednost više. Kako ga okrećete ugao svetlosti se menja – što je broj veći, snop svetlosti je niži. Jedino moderna ksenonska i LED svetla ovo rade automatski. Kako god,  znajte da uvek postoji jasan znak da li je vaš snop podešen previsoko – kada tokom noći vozite sa oborenim svetlima a drugi vozači koji vam dolaze u susret vam blicaju onda znate da je snop loše podešen. Takođe, obratite pažnju na to da li na putu vozači ispred vas moraju da koriguju svoj retrovizor u kabini kada im se približite. Ako je tako, podesite snop na veću vrednost (kako bi se svetlo spustilo). Ako niste rešili problem, proverite svetla u servisu.

Pun prtljažnik menja ugao svetla. Podesite snop tako da ne zaslepljujete druge vozače

Pun prtljažnik menja ugao svetla. Podesite snop tako da ne zaslepljujete druge vozače

ZAKLJUČAK
Svetla treba proveravati u servisu na posebnoj mašini za regulaciju makar na dve godine. Do tada, vodite računa da ne zaslepljujete druge vozače jer to može biti izuzetno rizično, pa slobodno koristite famozni točkić za podešavanje visine snopa po potrebi.
Izvor:  vesti.mojauto.rs

Ostavite odgovor