Fiat Campagnola 1951. – 1986. – Istorija modela 

Fiat Campagnola

Fiat Campagnola

Legenda o Campagnoli započinje nedugo nakon završetka II. svetskog rata kada su pod dojmom Jeep Wyllisa i Toyotinog ratnog terenca AK10 italijanske vojne jedinice  izrazile potrebu za sličnim terencem sa pogonom na sve točkove. Na konkursu 1951. godine pobedila su naravno dva domaća terenca. Alfa Romeo 1900 Matta AR 51 i Fiat Campagnola AR 51. Skraćenica AR označavala je naziv Autoveturra di Ricognizione što je u prevodu značilo „vozilo za izviđanje“.

Prva civilna verzija kodne oznake 1101 debitovala  je 1951. na sajmu automobila u Bariju. Orginalna verzija  bila je pokretana 1.9 litrenim benzinskim motorom snage 53 konjskih snage uz pomoć kojega je mogla razviti maksimalnih 100 kilometara na sat. Prve verzije su imale nezavisno prednje vešanje  i krutu zadnju osovinu sa lisnatim oprugama i stalni pogon na zadnje točkove i priključivi na prednje koji se uključivao povlačenjem ručke T oblika pokraj menjača. Prenos snage vršio se putem manuelnog menjača sa četiri brzine te reduktora za high i low režim vožnje. U početku se Campagnola nudila samo sa mekim krovom i mogućnošću spuštanja bočnih stranica čime se zadnji deo mogao potpuno otvoriti. Kasnije verzije dobile su i tvrdi krov. Uz uobičajena prednja sedišta u zadnjem delu većine verzija nalazile su se nasuprotne klupe čime je nosivost iznosila 6 osoba i 60 kilograma tereta.

Fiat Campagnola

Fiat Campagnola

Alfa Romeo 1900 Matta AR 51 je u razdoblju od 1951. do 1954. bio prvi terenac koji je koristila italijanska vojska. Ali, zbog jeftinijih troškova održavanja Campagnola godine 1954. postaje jedini službeni terenac italijanskih vojnih jedinica. Fiat Campagnola je postala omiljena i u svim drugim službama. Benzinski motor ojačan je na 56 konjskih snaga, a dizel na 43 čime se brzina povećala na 105, odnosno 90 kilometara na sat. Spoljne korekcije praktički su bile zanemarive. Sredinom 1950-ih Campagnole su se izvesno vreme sklapale i u pogonima Crvene Zastave u Kragujevcu. Godine 1968. u Campagnolu se počinje ugrađivati novi dizelski 1.9 motor oznake 237 prvobitno namenjen teretnom vozilu Fiat 241 TN.

Fiat Campagnola

Fiat Campagnola

Godine 1974. debituje Nuova Campagnola ili Campagnola II kodne oznake 1107 koja je premijerno predstavljena iste godine na sajmu automobila u Beogradu. Oble linije zamenjene su oštrim i kockastim i pomalo kutijastim dizajnom. Najveće novosti bile su ispod „odela“. Verzije namenjene specijalnim službama imale su oznaku AR 76. Nuova Campagnola imala je nezavisan vešanje na sva četiri točka i serijski samoblokirajući diferencijal nazad. Opcijski se nudio i samoblokirajući diferencijal prednjih točkova. Umesto sa četiri manuelni menjač bio je opremljen sa 5 sinhronizovanih brzina uz ručicu reduktora. Integralni pogon uključivao se pomicanjem ručke T oblika smeštenom kod menjača. Ugrađen je novi benzinski motor zapremine 2.0 litre i sasvim solidne snage od 80 konjskih snaga pri 4.600 obrtaja u minuti. Godine 1979. uveden je novi dizelaš zapremine takođe 2.0 litre i snage 60 konja. Ali zbog prigovora na slabe performanse godine 1981. započinje ugradnja snažnijeg, 2.5 dizelaša sa 72 konjske snage. Sa novim motorima maksimalne brzine za Campagnolu II popele su se za dizelaše do 115, a benzinca preko 120 kilometara na sat. Nuova Campagnola mogla je svladavati uspone pod ulaznim uglom od 45 stepeni i prolaziti kroz vodu duboku do 0.70 metara. Godine 1986. prestala je proizvodnja Campagnole za sada bez naslednika.

Izvor: www.vidiauto.com


Ostavite odgovor