Ford Mustang – drugi deo – istorija modela

Ford Mustang

Ford Mustang

Iacocca je počeo rad na 1974 Mustangu krajem 1969. kada je promovisan za drugog glavnog čoveka u Fordu.

Ford Mustang

Njegov plan je bio da se vrati originalnoj formuli od deset godina ranije – mali i lagani sportski auto, dostupan sa bogatim izborom opreme, koji će jednako voleti kupci svih godina. Iako je danas ovaj Ford Mustang, poznatiji kao Ford Mustang II, kritikovan da ne zaslužuje da nosi isto ime kao i legendarni prethodnici, početkom 1970 -tih godina publika je imala sasvim drugo mišljenje. Pored već spomenutih problema sa visokim cenama osiguranja i novim standardima o izduvnim merama, još jedan problem za Američke proizvođače vozila su bile i visoke cene goriva. Naime, 1974. OPEC uvodi embargo Zapadnoj Evropi i SAD, a kao rezultat cene goriva skaču za oko četiri puta. U takvim uslovima, kupci nisu želeli velike i teške V8 modele već manje i efikasnije automobile.

Ford Mustang

U takvim uslovima, publika se okretala manjim i Japanskim automobilima, ali je Iacocca spremao novog Mustanga zasnovanog na platformi malog Ford Pinta. U svojoj biografiji, Iacocca je napisao da je dobio dosta kritika za ovaj potez, pošto je u Detroitu važilo nenapisano pravilo da svaka sledeća generacija modela mora biti veća, nikako manja. Kada je publici predstavljen ovaj automobil krajem 1973., ispred njih se našao automobil za 43 centimetra kraći i za 165 kg lakši u poređenju sa prethodnikom. Sa dizajnerske strane, Ford  Mustang II je zadržao prepoznatljive linije kao što su dugačka hauba i kratak gepek, ali se već na prvi pogled moglo videti da su performanse nestale i da je sada luksuznost na prvom mestu. Ali ovaj dizajn nije bio potpuno Fordov i Italijanska dizajnerska kuća Ghia je kontaktirana u radu sa ranim prototipom.

Ford Mustang

Iako većina linija sa ovog prototipa Mustanga nisu ušli u serijsku proizvodnju, Ford je odlučio da najluksuznija verzija nosi Ghia oznaku umesto dosadašnjeg Grande. Pošto kabriolet nije mogao da zadovolji najnovije standarde o sigurnosnim merama, odlučeno je da se ponuda ponovo zasniva na coupeu i fasthacku. Sa mehaničke strane, platforma je deljena sa malim Pintom, Fordovim prvim subkompaktnim automobilom, koji će kroz istoriju ostati poznat po nesigurnim rezervoarima, ali na sreću Ford Mustang nije imao takvih problema. Ali možda najveće iznanađenje je stiglo kada je Ford objavio da po prvi (i jedini) put u istoriji, V8 motor neće biti opcija. Standardan motor je sada bio 2.3 L sa četiri cilindra i 88 KS, dok je jedina opcija bio Nemački 2.8 L V6 motor sa 105 KS. Čak i najsportski model iz grupe, Mach 1, uparen sa V6 motor nije mogao da ubrza do 100 km/h za manje od 17 sekundi, ali i pored svih kritika – publika je odlično primila Ford Mustang II.

Ford Mustang

Ford je reklamirao Mustanga kao “pravi automobil u pravo vreme” zahvaljujući niskoj potrošnji od osam litara na 100 kilometara, a zahvaljujući visokim cenama goriva 1974. je prodato čak 385993 Mustanga. Za 1975. ponuda je proširena i sa novim V8 motorom, veličine 4.9 L (iako je reklamiran kao 5.0 L), ali je bio samo senka prethodnika i razvijao je samo 139 KS. To je smanjilo ubrzanje do 100 km/h za solidnih 10.5 sekundi, a jedna od većih kritika je bio podatak da je bio dostupan samo sa automatskim menjačem. Mustang II će ostati u proizvodnji do kraja 1978., bez većih promena, a izdvojićemo nekoliko specijalnih modela. Jedan od njih je bio Cobra II, dostupna sa V6 i V8 motorima, sa velikim grafikama i “Cobra II” oznakama, a drugi je bio King Cobra.

Ford Mustang

Predstavljen 1978., King Cobra je bio dostupan samo sa punom opremom i V8 motorom, a cilj je bio da se pažnja odvuče od popularnog Pontiac Firebirda. To se posebno odnosi na grafike na haubi, gde je King Cobra imao velike grafike zmije. Krajem 1970 -tih godina je označio i novi početak za Mustanga, koji sada po prvi put nije delio ništa sa prethodnikom. U navedenom periodu Ford je eksperimentisao sa nekoliko aerodinamičnih koncepta, a iako rane slike prototipova govore da je i Ford Mustang trebao dobiti takav dizajn, do toga ipak nije došlo. Na žalost, Iacocca je dobio otkaz 1978. posle svađe sa Henry Fordom II, pa je novi predsednik Phillip Caldwell bio zadužen za novi model. Do kasnih 1970 -tih godina mnogo toga se promenilo u auto industriji. Japanski rivali su počeli da osvajaju sve veći deo tržišta, a Američka vlada je predstavila nove CAFE standarde za potrošnju.

Ford Mustang

U takvim uslovima, novi Ford Mustang je trebao da bude moderniji i efikasniji nego ikada pre. Kada je treba generacija predstavljena 1979., Mustang je sada urađen na novoj Fox platformi, koja će u narednih desetak godina pokretati većinu Ford, Mercury i Lincoln modela. U poređenju sa Mustang II, Fox Mustang je bio za pet centimetara duži, ali za 91 kg lakši, čime je čak bio lakši i od originalnog 1964 modela. Takođe je bio aerodinamičniji nego ikada pre i jedan od najaerodinamičnijih automobila na Američkom tržištu. Dizajn je doneo novu revoluciju, a osim “dugačka hauba, kratak gepek” Fox Mustang nije delio mnogo sa prethodnikom. Dok su osnovni 2.3 L, kao i 2.8 L i 5.0 L, motori direktno prebačeni iz Mustanga II, najveća vest je bio novi 2.3 L turbo motor sa 131 KS.

Ford Mustang

Namenjen svima onima koji žele ekonomičnost motora od četiri cilindra, ali snagu V8, turbo motor je smanjio ubrzanje do 100 km/h na solidnih 9.5 sekundi. Standardi za potrošnju su postali jači nego ikada pre 1980. i kao rezultat Mustang dobiva novi 4.2 L V8 motor, kao zamena za 5.0 L, a njegova snaga je iznosila samo 117 KS. U takvim uslovima, naredne tri godine su se pokazale mračnim za ovog velikana, ali je prodaja bila dovoljno dobra da Ford nije želeo da se igra sa dobitnom formulom. Ford je takođe znao da General Motors sprema novu generaciju Camara i Firebirda i odlučio da ponudi nekoliko novina. Jedan od njih je bio agresivniji dizajn, ali najviše pažnje je privukao novi GT model sa jednako novim 5.0 L motorom sa 157 KS. GT model iz 1983. se danas smatra modelom koji je vratio muscle car duh, a na stazama je mogao da parira značajno skupljim Chevrolet Corvette i Porsche 928.

Ford Mustang

Za 1983. u liniju je dodat i kabriolet po prvi put od 1973. godine, a 1984. godine debituje i novi SVO model. Naime, Ford je bio nezadovoljan što je Mustanga pratila reputacija da je brz samo na pravcu, pa se dao na posao da napravi automobil koji će nadmašiti čak i legendarni Porsche 911 na stazi. Kao rezultat je nastao 1984 SVO (Special Vehicle Operations) Mustang, sa 2.3 L turbo motorom i 205 KS, ali sa početnom cenom od 15000 dolara nikada nije bio preterano popularna opcija kod kupaca. Kroz 1980 te godine godišnja prodaja Mustanga se uglavnom kretala od oko 150000 primeraka, što je Ford smatrao nedovoljno visokim brojem da bi ovaj legendarni automobil ostao u proizvodnji. Mlađi kupci su se sve više okretali Japanskim importima sa prednjom vučom, pa se činilo da je Mustanga savladalo vreme i bi uskoro mogao da bude ugašen.

Ford Mustang

Još početkom 1980 -tih godina, Ford je u saradnji sa svojim Japanskim partnerom Mazdom radio na novom automobilu koji bi se proizvodio u Američkoj saveznoj državi Mičigen zajedno sa Mazdom MX-6 i pružao bi prednji pogon i I4 i V6 motore. Kada je publika saznala da će navedeni automobil da bude sledeća generacija Mustanga, Ford je javno kritikovan od svih medija, a takođe je dobio i veliki broj pisama vernih vlasnika Mustanga koji su pričali o svom iskustvu sa ovim legendarnim automobilom. Američki proizvođač vozila nije imao izbora i morao je da ostavi Mustang u proizvodnji, a pošto je planirana zamena već bila u završnoj fazi testiranja, Ford je odlučio da ga nazove Probe i da se pojavi u prodaji 1989. Pošto 1987 Mustang originalno nije ni planiran, Ford nije imao mnogo vremena da predstavi osveženi model.

Ford Mustang

Kada je takav automobil debitovao, pruža je drugačije farove i dobio povećanje snage V8 motora na 225 KS. Slabo prodavani SVO model je izbačen iz upotrebe, a kako su cene goriva vremenom pale tako više potrebe i nije bilo sa turbo motorima i oni su mirno povučeni posle 1986. Da bi održavao ovaj model u životu pre nego što zamena debituje, Ford je sa vremena na vreme predstavljao specijalne verzije, kao što su Saleen, Roush i Cobra R. Ovi potezi su se pokazali odličnim i prodaja je opet prelazila 200000 primeraka, a publici se posebno dopao Mustang u poređenju sa Camarom i Firebirdom zbog njegove male težine. Rad na četvrtoj generaciji Mustanga je počeo u leto 1990. godine u sličnim uslovima kao i 26 godina ranije.

Ford Mustang

Tim mladih inženjera bi se okupljao posle radnog vremena i diskutovao moguće ideje, a u pomoć je pozvan i nekadašnja Formula 1 zvezda Jackie Stewart. Ford je želeo potpuno novi model, ali na kraju preko 500 od ukupno 1850 delova Mustanga su bili preneti sa prethodnika. U razvoju Ford je predstavio nekoliko različitih ideja, od elegantnih sa Burce Jenner oznakom (u čast istoimenog atletičara) do agresivnih sa Rambo oznakom. Generalna ideja dugačke haube i kratkog gepeka se nije promenila, a po prvi put u istoriji fastback više nije bio opcija. Sa mehaničke strane, Ford je odlučio da ponudi samo dva motora – 3.8 L V6 sa 145 KS i 5.0 L sa 240 KS. Međutim, nova generacija Camara i Firebirda je stigla godinu dana ranije, tako da je Ford u međuvremenu izgubio veliki broj kupaca.

Ford Mustang

Zastareli 5.0 L motor je kasnije zamenjen sa modernijim 4.6 L, a po prvi put posle dužeg perioda Ford Mustang se vratio i u autosport. Prve dizajnerske promene ova generacija dobiva 1999., kada je debitovao model sa novim “New Edge” dizajnersko formulom. Ovaj model će ostati u proizvodnji do kraja 2004.  i u navedenom periodu će da izbaci neke od najpoznatijih modernih Mustanga. Jedan od njih je bio Cobra R iz 2000. godine sa atmosferskim 5.4 L motorom i 385 KS koji, do današnjeg dana, važi za možda najbolji Mustang na vožnju na stazi. Sa početnom cenom od 55000 dolara, Ford je proizveo samo 300 primeraka.  2003.  je ostala poznata za Mustang iz dva razloga. Prvi je ležao u podatku da je General Motors ugasio Camaro i Firebird posle razočaravajuće prodaje od ispod 30000 vozila, dok je Ford Mustang redovno prelazio cifru od 200000 vozila, a drugi razlog leži u predstavljaju SVT Cobra verzija.

Ford Mustang

Urađen od strane Fordovog Special Vehicle Team, SVT Cobra je pružala V8 motor sa kompresorom i 390 KS, a sa ubrzanjem do 100 km/h za samo 4.5 sekundi je bila i najbrži serijski Mustanga ikada proizveden. Još krajem 1990 -tih godina Ford je primetio veliku popularnost automobila sa retro dizajnom, kao što su Volkswagen Beetle, Mini Cooper i Chrysler PT Cruiser. Prvi pokušaj Američkog giganta da se priključi klasi je bio 2002 Ford Thunderbird, ali i pored svih pohvala prodaja nikada nije bila na zadovoljavajućem nivou. Međutim, zahvaljujući ranim pohvalama, u Fordu se rodila ideja bi retro Mustang mogao da bude veliki uspeh i novi tim se brzo dao na posao. Koncept je predstavljen 2003.  na salonu automobila u Detroitu, gde je proglašen za najlepši automobil i pored legendi kao što su Cadillac Sixteen i Aston Martin V8 Vantage.

Ford Mustang

Za dizajn Mustanga se postarao J May, koji je koristio mnoge linije sa 1964 – 1970 modela za inspiraciju. “Dugačka hauba kratak gepek” strategija je nastavila i ovaj put, sa ovalnim farovima i krovom preuzetim direktno sa 1966 fastbacka. Serijski model je bio spreman dve godine kasnije na istoj lokaciji i oduševio je sve prisutne. Kupac je mogao da bira između dva motora, 4.0 L V6 sa 210 KS i 4.6 L V8 sa 315 KS, a prve godine je prodato oko 200000 modela. Već sledeće godine ona nastavlja da raste, a Ford uspostavlja saradnju sa legendarnim Carroll Shelbyem. Uskoro debituje i novi GT500 sa 5.4 L V8 motorom i čak 540 KS, a Ford Mustang beleži pozavidne rezultate u Grand Am seriji (gde je osvojena titula pored konkurencije kao što su BMW M3 i Porsche 996), NASCAR-u i klasama sportskih automobila.

Ford Mustang

Veliki uspeh retro Mustanga je opet zatekao konkurenciju na spavanju, ali ona ovaj put nije čekala dugo kao pre. Već 2008. Dodge Challenger se pojavio u prodaji, a godinu dana kasnije i Chevrolet Camaro. Tada nastaje problem koji je Ford Mustang imao i 40 godina ranije, a odnosio se na nedostatak snage. Naime, Mustangovih 315 KS nisu bili dovoljni protiv 425 KS u Challengeru i Camaru, a oba modela su imala i značajno efikasnije V6 motore. Ford Mustang  je bio značajno lakši, ali i pored toga razlika u snazi je bila velika. Prve dizajnerske promene retro Mustang dobija 2010., a godinu dana kasnije i ponuda motora biva osvežena. Zastareli kamionski 4.0 L V6 motor je zamenjen sa modernijim 3.7 L V6 sa 305 KS , a ponovo je debitovao i 5.0 L V8 motor – sada sa 420 KS. Na usporednim testovima Fordov velikan je potukao konkurenciju, a čini se da je “šlag na tortu” stigao 2013.

Ford Mustang

Naime, od ranije se znalo da će potpuno novi Mustang debitovati 2015. na 50-godišnjicu, pa je Ford odlučio da ode u velikom stilu. Na tržište je ponovo stigao Boss 302 sa 5.0 L motorom i 444 KS i dugačkom listom modifikacija za vožnju na stazama, čime je Mustang po prvi put nadmašio i veliki BMW M3, a zatim je na tržište stigao i najmoćniji Mustang ikada proizveden. Naime, za 2013. Shelby GT500 je dobio novi 5.8 L motor sa čak 662 KS i ubrzanje do 100 km/h za samo 3.7 sekunde. I pored svih uspeha, retro Mustang je opstao na tržištu devet godina i postalo je jasno da je vreme za promene stiglo. Šesta generacija Mustanga je predstavljena na salonu automobila u Detroitu početkom 2014. , gde je ujedno bio najveća premijera, a po prvi put u istoriji ovaj automobil je postao globalni.

Ford Mustang

Znajući to, Ford je morao da unapredi dizajn, pa su tako krov i zadnji deo zadržali retro linije, dok je prednji deo urađen po uzoru na globalnu “Kinetic” dizajnersku školu. Težina vozila je smanjena za 100 kg zahvaljujući korišćenju lakših materijala, a ponuda V6 i V8 motora je ostala identična. Najveća vest je novi 2.3 L EcoBoost (turbo) motor sa 305 KS, koji je prvi Mustang sa četiri cilindra još od 1993. i prvi turbo Mustang još od 1986. Ford je proizveo 1000 primeraka kao 2014 1/2 model u čast legendarnog modela, koji se pojavio u prodaji tek sredinom 1964. godine i prodavao se kao 1964 1/2 model, a kasnije je usledio i novi Shelby GT350 sa preko 500 KS iz atmosferskog 5.2 L V8 motora. Od 1964., preko 9.5 miliona Mustanga širom sveta su pronašli kupce, a neke od najvrednijih Fordovih klasičnih automobila su upravo Mustanzi.

Ford Mustang

Najvredniji od njih je 1967 Shelby GT500 Super Snake sa cenom od 1.3 miliona dolara, a sledi ga 1965 Shelby GT350R, koji će vas danas koštati oko milion dolara. Ako bi morali da donesemo zaključak o Mustangu, možda bi najbolje da citiramo Jeremy Clarksona, čuvenog voditelja Top Geara, takođe poznatog kao anti-pripadnika Američke auto škole, koji je jednom prilikom izjavio za Mustanga, “Najbolji auto ikada proizveden? Pa, promenio je svet, mobilisao generaciju, promenio način na koji gledamo na automobile i zvučao kao da Bog viče na vas. Tako da bi rekao – da.”

Autor: Talladega
Pruzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *