Dizne – Problemi sa diznama i kakve problem dizne prave

Dizne

Dizne

 

Neispravne dizne mogu prouzrokovati loš rad dizel motor i njegovog vlasnika finasiski uništi. Nažalost, savremeni sistemi su konstruisani na takav način da je teško otkriti prve simptome problema.
200000-250000 km je kilometraža koju dizne obično  izdrže u modernim dizel motorima sa Common Rail sistemom. Nek dizne izdrže manje – na primer Delphi – druge duže, kao što su Siemens ili Denso.
Nema pravilo kako dolazi do oštećenja sistema ubrizgavanja. Bosch, Siemens, Delphi, Denso sistemi – svaka od njih radi drugačije i osetljiva na druge nedostatke. Kvalitet goriva, vazduh u sistemu goriva prouzrokuje oštećenje piezo elemenata ili nepravilno sklapanje može prouzrokovati oštećenja dizni, injektora.
Nažalost, imamo loše vesti. Otkrivanje problema može biti veoma teško, posebno u novijim sistemima.
Common Rail sistem je konstruisan tako da ako jedan ili dva injektora počnu da imaju odstupanja od dozvoljene doze goriva ili vremena otvorenosti dizne, ostatak sistema prilagođava svoj rad tako da emisija izduvnih gasova ostaje u normi dozvoljenoj za datu automobil. Zbog toga se često dešava da ne možemo da primetimo početak problema sa diznama ili čitavim modernim sistemom ubruizgavanja.
Šta bi trebalo da brine? Problemi prilikom pokretanja motora i iznenadnog ubrzanja.  Povećana potrošnja i detonacije u motoru su druge stvari koje mogu ukazivati na probleme sa sistemom ubrizgavanja. Međutim, ovo nije najgore.
Problem sa pokretanjem motora je iskušenja za akumulator i startera, i mogu dovesti do otkazivanja akumulatora i startera.
Kvarova sistem za ubrizgavanje dovode do neravnomernog rada motora i bržeg trošenja plivajućeg zamajca.Isto se može primeniti na pogonski lanac. Ne ravnomeran rad motora dovodi do bržeg istezanja lanca.
Kao što znate, moderni dizel motori su opremljeni osetljivim sistemima za čišćenje izduvnih gasova. Sistem za pečišćavanje izduvnih gasova se brže zapuše  kao rezultat problema sa sistemom ubrizgavanja, na primer, ostaci nesagorelog goriva dolaze do izduvnog sistema. Tako u slučaju zapušenja sistema za prečišćavanje izduvnih gasova , dijagnostiku početi od sistema ubrizgavanja.
Najgora stvar koja može da se desi je topljenje klipa. Što više goriva u cilindrima, to je veća temperatura. Visoka temperatura u cilindru može dovesti do topljenja i uništenja klipa, što može biti kraj životnog veka pogonske jedinice. Sledi skup remont motora ili zamena motora.
Kontrola sistema ubrizgavanja kompjuterskom dijagnostikom 
Pregledajući radne parametre, kontrolom podešavanja doziranja goriva određuje se stanje injektora na pojedinačnim cilindrima. U zavisnosti od sistema, prihvatljiva podešavanja doza goriva na injektorima mogu biti 1 mg, 2 mg ili čak 4 mg po ubrizgavanju. Pretpostavlja se da ako injektor ima korekciju doze goriva iznad 4 mg, to sugeriše oštećenje dizne.

One Comment

  • Dalibor Gjorgjievski kaže:

    dali moze lose dizne da dovedu do gashenja turbine ,, pricam o audi a4 b7 tdi 2007 . hvala unapred

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.