Piezo injectori – Common rail sistem – kako radi

Piezo injectori

Piezo injectori

Razvoj savremenih dizel motora je sada određen granicama toksičnih izduvnih gasova.

Injektor je kritičan deo modernog sistema ubrizgavanja. Postoje dve vrste injektora: elektromagnetni injektori, koji omogućavaju ubrizgavanje u dozama gorivo od 5 delova i piezoelektričnim injektori , u kojem doza mogu podeliti i do 7 delova. Injektori kontrolisani sa magnetnim ventilima imaju nepovratne ventile i opruge, što je uzrokuje inercije u svom radu. Piezoelektrični injektori mogu biti u verzijama bez ikakvih opruga i nepovratnih ventila. Smanjenje broja i težine pokretnih delova (do 75%) smanjuje inerciju injektora i omogućava poveć́anje tačnosti i brzine isporuke goriva .

U CRDI ​​dizel motora , piezo injectori su postepeno zamenili elektromagnetne injectore, zbog brzine reakcije injectora . Operativni učinak injektora u CRDI ​​dizel motorima imaju uticaj na emisiju izduvnih gasova . Stoga, precizna kontrola injektora je jedan od najvažnijih delova ​​kontrole CRDI motora. Glavna prednost CRDI sistemi u odnosu na tradicionalne sisteme ubrizgavanja goriva je da je visok pritisak ubrizgavanja uvek na raspolaganju i vreme ubrizgavanja goriva je nezavisna od pozicije ugla radilice . CRDI sistem funkcioniše na visokim pritiscima sa fleksibilnim kontrolom isporuke goriva.
Pošto je ubrizgavanje potpuno elektronski kontrolisano, moguće je sprovesti više ubrizgavanja i sa visokim pritiscima ubrizgavanja može se smanjiti izduvna emisija i potrošnja goriva, uz odlične vozne osobine i niski nivo buke.
Uloga brizgaljki je da vrlo precizno ubrizga određenu količinu goriva u komoru. Da bi se povećala preciznost, radni pritisak je povećan na čitavih 2000 bara, a mehanizam koji ih pokreće je zasnovan na piezo sistemu koji pruža veliku brzinu i tačnost.Mehanizam brizgača se zasniva na piezo efektu koji se sastoji u tome da se piezo materijali, u slučaju da su izloženi električnom naponu, imaju mehaničko pomeranje. Kod piezo injectora se primenjuje višeslojni keramički element kao takozvani piezo stub međusobno povezanih elemenata.
Brizgaljka se sastoji iz tri dela, servo ventila brizgača, piezo aktivatora i kompenzacionog elementa, koji su postavljeni u liniju jedan za drugim.Keramički elementi piezo aktivatora su povezani oprugom kako se ne bi razdvajali u radu. Pijezo aktivator neposredno potiskuje iglu brizgača, pa se postiže veoma precizno ubrizgavanje bez zastoja. Termički kompenzator razlike širenja tela brizgača i piezo keramike, koji funkcioniše na hidrailičkom principu, postavljen je iznad piezo aktivatora, čime se obezbeđuje protok goriva.

Pijezo injector

Karakteristike otvaranja brizgača su formirane tako da se maksimalni hod postiže otprilike za 200 milisekundi. Po pravilu, vreme uključivanja može biti kraće i nije ograničeno na 200 milisekundi dinamikom piezo keramike. Međutim, u tom slučaju se zahteva veća snaga u aktivatorskoj elektronici bez uočavanja poboljšanja u procesu sagorevanja. Vreme zatvaranja od maksimalnog hoda takođe iznosi oko 200 milisekundi. Moguće je postići i parcijalni hod kada je to potrebno.

Piezo injectori

Piezo injectori

Dijagram ubrizgavanja goriva u cilindar

Zahvaljujući takvim i elektronskom regulisanju moguće je varirati početak, trajanje i tok ubrizgavanja, time i količinu ubrizganog goriva. Pri tome se postiže velika preciznost u pogledu kako toka ubrizgavanja, tako i reproduktibilnosti u svim uzastopnim radnim ciklusima. Za promenljive režime rada motora je važno veoma kratko vreme reakcije koje je četiri puta kraće nego kod elektromagnetnog brizgača. Time se omogućuje optimalni tok ubrizgavanja za sve režime rada i opterećenja sa gledišta ekonomičnosti rada motora i sastava izduvnih gasova.

Piezo injectori

Piezo injectori

Svaka brizgaljka je precizno kalibrisana

Brizna je presudna – Piezo injectori

Pijezo tehnika u brizgaljkama se koristi da bi se postigla brzina i preciznost rada. Dosadašnja iskustva su pokazala da je primenom piezo brizgača moguće postići smanjenje izduvne emisije do 20 posto ili povećanje snage za 5 do 7 posto. Bošovi inženjeri kažu da je radni vek brizgaljki između 150 i 250 hiljada kilometara, kada im performanse bitno slabe. Prilikom promene preporučljivo je da se promene svi brizgači.


Ostavite odgovor