Kako odabrati ozvučenje za automobil?

ozvučenje

Ozvučenje

Najvažnija stvar na automobilu su kočnice i zvučnici. Dobro, može da se koči motorom i ručnom, ali ako nemate dobre zvučnike, kakva je svrha posedovanja kola? Šalu na stranu, svi mi volimo dobar zvuk u kolima i često poželimo da ugradimo bolje zvučnike. Problem je što se tada susretnemo sa brojnim nedoumicama, bez obzira na to da li smo potpuni laici ili već imamo neko iskustvo. Pitanja je mnogo, stižu razni odgovori koji su često u suprotnosti jedni s drugima…

Odredite količinu novca koju želite da potrošite

Postoje dva pristupa ovom problemu. Prvi – odrediti budžet za kompletno ozvučenje i onda u okviru njega određivati koliko ćete novca potrošiti za pojedine komponente. Drugi – kupovati deo po deo, u zavisnosti od toga kada dođete do viška novca; npr. prvo kvalitetan radio, zatim snažne prednje zvučnike, pa pojačalo, subwoofer… Koji ćete pristup primeniti zavisi od toga šta želite i sa koliko novca raspolažete. Sve zavisi i od toga šta želite da postignete – kristalno čist zvuk, vibracije od kojih se tresu komšijski prozori, oboje…

Ako želite vrhunski sistem, moraćete mnogo da uložite, ali i mnogo da naučite o samim komponentama. Što više budete učili, shvataćete koliko malo ustvari znate i koliko je sve komplikovano. Naravno, mnogi su bez ikakvog poznavanja elektronike, akustike i sličnog sklopili audio sistem koji im sasvim odgovara. Nismo svi zagriženi audiofili, niti je automobil prostor u kojem može da se postigne „savršen“ zvuk bez pomoći stručnjaka, komplikovanih kalkulacija i mnogo novca.

Čuvajte se falsifikata

Sve se danas falsifikuje, a iz Kine i drugih zemalja stiže razna tehnika vizuelno gotovo identična originalu, dok je razlika po pitanju kvaliteta, karakteristika i dugotrajnosti drastična. Ne postoji univerzalni recept kako prepoznati falsifikat – neki su urađeni bolje, drugi lošije, dok su neki toliko dobro urađeni da kupac nikad ni ne sazna da je prevaren.

Prvo se detaljnije upoznajte sa kompletnom problematikom ozvučenja

Naravno, možete da odete kod nekoga ko se profesionalno bavi ugradnjom auto ozvučenja i da prepustite sve njemu, ali ako želite to sami da radite, ne budite nestrpljivi, već prvo napravite plan. U suprotnom, možda ćete bespotrebno dati više novca na neku veoma kvalitetnu/skupu komponentu čije mogućnosti neće moći u potpunosti da budu iskorišćene zbog drugih komponenti.

ozvučenje

Ozvučenje je mnogo komplikovanije nego što možete da zamislite

Nije sve u vatima. Ni u decibelima. Ni u broju ili veličini zvučnika. Čitava ova priča je suviše komplikovana za običnog čoveka, pa proizvođači komponenti to koriste i pokušavaju da nas impresioniraju nekim karakteristikama koje nisu od presudne važnosti. Slično kao što nas proizvođači fotoaparata (i mobilnih) „navlače“ brojem megapiksela – 10 hiljada milijardi megapiksela za najbolje slike IKADA!!! 

Radio (CD/DVD plejeri, plejeri, glavne jedinice ili kako već hoćete da ih zovete)

Verovatno ćete prvo imati dilemu za kojeg proizvođača da se odlučite. Proverene marke su npr. Kenwood, Pioneer, Blaupunkt, Sony, Alpine… I oni imaju proizvode višeg i nižeg kvaliteta, tj. cene, kako bi pokrili što širi krug kupaca, a kao što smo već pomenuli falsifikatori su se potrudili da vam po vrlo povoljnoj ceni ponude vrhunski uređaj.

Ako planirate iole ozbiljniji audio sistem, na radiju ne bi trebalo (mnogo) da se štedi. Kvalitetniji i skuplji radio će obično imati i razne dodatne, veoma korisne funkcije, kao što su: USB priključak, čitač SD kartice, bluetooth…

Zvučnici

Ovde treba isplanirati hoćete li stavljati nove zvučnike identičnih dimenzija kao što su fabrički ili će biti veći, pa će nešto morati da se seče. Možda će imati isti prečnik, ali različitu dubinu, što takođe treba uzeti u obzir. Možda ćete stavljati još zvučnika na mesta na kojima se fabrički nisu nalazili – i tu treba isplanirati provlačenje kablova i montažu.

Mnogi zaboravljaju na kvalitet montaže zvučnika. Ako nisu dobro učvršćeni ili ako je rastresena podloga na koju se učvršćuju, to može ozbiljno da utiče na kvalitet zvuka. Bićete razočarani, a nećete znati da problem nije u zvučnicima.

Kada se ugrađuju auto zvučnici u vrata, trebalo bi učvrstiti sve plastike i druge delove koji mogu da vibriraju. Takođe je vrlo korisno uraditi takozvani damping, tj. ubacivanje posebnog materijala koji apsorbuje zvuk, mada može i da se improvizuje drugim, jeftinijim materijalima. Mogu i svi drugi delovi automobila da se dampinguju, mada se to obično radi u vratima i u gepeku ako se ugrađuje subwoofer.

Kvalitetniji zvučnici napred?

Ako vam je važno da vi uživate u muzici onda stavite bolje napred, tj. uložite više novca u njih. Ukoliko vam je važnije da se čuje i napolju, onda dajte više na subwoofer… Neki vozači kažu da im je bilo sasvim dovoljno kad su dva prednja fabrička zvučnika zamenili „trosistemcima“ uz iole pristojno pojačalo, te su odustali od ugradnji elipsi na zadnju policu i naročito od subwoofer-a.

Vrste zvučnika

Auto zvučnici mogu da se razlikuju po dimenzijama, obliku, materijalu od kojeg su proizvedeni, vrsti zvuka koju treba da emituju… Zadržaćemo se na ovoj podeli:

  • Visokotonci: kao što im i samo ime kaže, imaju zadatak da kvalitetno „odrade“ visoke tonove.
  • Srednjotonski zvučnici: oni rade u najkritičnijem području prenosa frekvencija, gde su osetljivost i analizatorska sposobnost ljudskog uha najveći, a u tom području je i najveća koncentracija u muzičkom materijalu. Stoga je veoma važno da oni budu kvalitetni.
  • Niskotonski zvučnici: za emitovanje niskih frekvencija potreban je zvučnik za emitovanje velikih akustičkih snaga, niske rezonantne frekvencije, velikog prečnika i velikih hodova membrane na jako niskim frekvencijama.
  • Subwoofer: on se bavi zvukovima veoma niske frekvencije, po mogućnosti da „glumi“ zemljotres. Zahteva pojačalo, pošto mora da „gura“ veliku količinu vazduha.
Ozvučenje

Ozvučenje

Zašto se koriste različite vrste zvučnika?

Jedan zvučnik ne može da reprodukuje zvuk od niskih do visokih frekvencija uz prihvatljivu jačinu zvuka i bez distorzije, pa se koristi više vrsta zvučnika, gore navedenih. Naravno, ne moraju svi da se koriste, naročito subwoofer.   

Skretnice

Da bi do svakog zvučnika stigao signal odgovarajuće frekvencije, koriste se skretnice, koje predstavljaju neku vrstu filtera, obično u kompletu sa samim zvučnikom. Ako je dvosistemski zvučnik, odvajaju se visoki tonovi za visokotonac i niži za bas/srednjetonac, a slično važi i za trosistemske zvučnike.

Snaga zvučnika – gledajte RMS snagu

Ono što vas interesuje jeste RMS snaga – to je snaga koju zvučnik može da „podnosi“ neograničeno (bez oštećenja). Izražava se kao npr. 40W RMS. Naziva se i sinusna snaga. Ono čime nas proizvođači privlače jeste maksimalna snaga, koju zvučnik može da izdrži u ekstremno kratkom periodu, što je za nas relativno nevažan podatak.

I kod RMS snage postoje određene varijacije po pitanju merenja, tj. kako je pojedini proizvođači mere, što opet zavisi od vrste zvučnika, ali to je suviše komplikovano… Uglavnom, kada gledate neke zvučnike, fokusirajte se na RMS.

Pojačalo

Pojačalo ne služi samo da poveća jačinu zvuka, već utiče i na kvalitet zvuka. Postoji više vrsta pojačala, sa jednim ili više kanala, sa raznim karakteristikama… Krenimo ipak prvo od kompatibilnosti zvučnika i pojačala, pa ćemo naknadno pokušati da pojasnimo druge stvari. Dakle, impedansa.

Ozvučenje

Ozvučenje

Šta je to impedansa i čemu „služi“?

Kompatibilnost pojačala i zvučnika – odakle početi? Recimo da na prvom mestu treba voditi računa da se ove komponente uklope po impedansi i snazi. Kada zvučnike priključimo na pojačalo, ono ih na svojim izlazima vidi kao opterećenje, koje nazivamo impedansom.

Što je impedansa niža, to zvučnici troše više struje, a pojačalo trpi veće opterećenje. Ovo opterećenje čini „zbir“ otpora, induktivnosti i kapacitivnosti zvučnika, pa nema potrebe da ulazimo u detalje – nazivamo ga impedansom, koja se skazuje u omima (Ω).

Impedansa nije konstantna. Zavisi i od frekvencije – na nekim frekvencijama može višestruko da skoči ili opadne, ali se deklariše nominalna impedansa da bi uklapanje sa pojačalima bilo lakše. Neki zvučnici imaju navedenu i minimalnu impedansu, koja nam pokazuje koliko će maksimalno opteretiti pojačalo. Ipak, tu ima i drugih parametara, pa situacija nije tako jednostavna – impedansa zvučnika varira u različitim frekventnim opsezima.

Pojačalo takođe ima navedenu snagu i impedansu, ali ovde nije reč o impedansi pojačala (mada ono ima izlaznu impedansu) koja govori o sposobnosti pojačala da u zvučnik navedene impedanse isporuči deklarisanu snagu. Na primer, pojačalo od 100 vati i 4 oma može (teoretski) da u zvučnik iste impedanse isporuči 100 vati, pošto ima odgovarajući „hardver“ i druge karakteristike. Neka pojačala mogu da rade sa zvučnicima različitih impedansi, npr. 2 i 4 oma, a u slučaju zvučnika od 2 oma, deklarisana snaga je 50-100% veća.

Dakle, recimo da je nominalna impedansa otpor, koji nam pokazuje koliko će zvučnici opterećivati pojačalo, jer zvučnici s nižom impedansom zahtevaju više snage da bi se pokretali. Uglavnom – impedansa zvučnika treba da bude u skladu sa specifikacijom pojačala.

SPL – efikasnost i osetljivost zvučnika? (to je ono u db – decibelima ili dB/W/m…)

Kao da ovo do sada nije bilo dovoljno komplikovano, stigli smo i do efikasnosti i osetljivosti.  Pokušajmo ovako – kada zvučni talas krene od membrane zvučnika i ide kroz vazduh pritom ga sabijajući i razređujući, pritisak vazduha u svakoj tački na tom putu biće viši ili niži od normalnog koji bi bio bez rada zvučnika. Upravo razlika između vrednosti normalnog pritiska i maksimalnih vrednosti pritiska do kojih dolazi zbog rada zvučnika (kretanja zvučnog talasa), naziva se SPL  – „Sound Pressure Level“ – odnosno „glasnoća“.

Ovo je veoma značajan faktor kod zvučnika – izražava/meri se u decibelima po vatu na jednom metru udaljenosti (dB/W/m). Ovaj parametar pokazuje efikasnost zvučnika, jer nam govori koliko glasno će određeni zvučnici svirati pri istoj isporučenoj snazi.

Ozvučenje

Ozvučenje

Može doći do situacije da povezivanje zvučnika niskog SPL-a i manjeg otpora sa slabijim pojačalom rezultira nedovoljno glasnim zvukom. Znači, ako želite jak zvuk – potrebni su vam zvučnici sa visokom efikasnošću i otporom.

Neki kažu da efikasnost pokazuje koliko je u stvari teško „naterati“ zvučnike da zvuče glasno. Nedovoljno jasno? Naravno… Ali, uglavnom što je efikasnost veća, dobijate snažniji/kvalitetniji zvuk, tako da gledajte da kupite zvučnike sa što više decibela – dB.

Međutim, SPL može da se iskaže na dva načina, koji se često mešaju i u zvaničnim karakteristikama proizvoda, i među stručnjacima, ali srećom – krajnji rezultat je često vrlo sličan ili identičan, pa nema velikih problema. Govorimo upravo o efikasnosti i osetljivosti.

Efikasnost je reč koja je razumljivija na engleskom, a naš prevod bi bar u ovom slučaju bio „iskoristivost“. Kao kad Amerikanci ili Englezi kažu da je auto „efficient“, glupo bi bilo prevesti da je efikasan – kod nas se uglavnom tada koristi reč ekonomičan, malo troši i slično, pošto reč efikasan ne bi bila u duhu našeg jezika.

Uglavnom, efikasnost je stari način izražavanja SPL-a, kojim se iskazuje kolika je količina „elekrične snage“ (1 vata) pretvorena u akustičku energiju. Meri se tako što se 1 vat električne energije dovede zvučniku i prati koliku će akustičku snagu zabeležiti mikrofona postavljen na 1 metar udaljenosti. Odatle merna jedinica 89 dB/W/m – decibela za 1 wat na 1 metar.

Problem kod ovakvog načina merenja i glavni razlog zašto je uglavnom napušteno je problematično određivanje šta je to zapravo 1 W snage koji se dovede zvučniku, pošto to zavisi od impedanse zvučnog sistema i nekoliko drugih faktora.

Stoga je osetljivost vrednost kojom se SPL tačnije pokazuje – nećemo objašnjavati zašto, i ovo je previše.

Vrednosti osetljivosti i efiksnosti su gotovo identične kad je reč o audio sistemima sa ravnom i stabilnom impedansom, tj. kada se nominalna impedansa ne menja zbog, npr. rasta ili pada frekvencije. Međutim, kako dolazi do razlike u impedansi, dolazi i do povećanja razlike između efikasnosti i osetljivosti.

Uglavnom, podaci, bez obzira da li su navedeni za efikasnost ili osetljivost, ako su u rasponu 80 dB – 85 dB govore o niskoj, 86 dB – 90 dB o srednjoj, a iznad 90 dB visokoj osetljivosti ili efikasnosti audio sistema.

Da li je visoka osetljivost ili efikasnost uvek superiornija? Nije, to zavisi i od drugih faktora.

Subjektivna jačina zvuka

Subjektivni doživljaj svih karakteristika zvuka, pa tako i njegove jačine, koji dolazi iz jednog zvučnika ili sistema zvučnika razlikuje se od osobe do osobe. Na primer, naše uši su manje osetljive po pitanju niskih i visokih frekvencija, pri čemu je razlika u osetljivosti na različitim frekvencijama izraženija pri niskim zvučnim pritiscima, itd.

Kako starimo, tako gubimo sposobnost da čujemo visoke tonove. Tinejdžeri, ne smejte se! I vi ste već ozbiljno na putu sužavanja raspona frekvencija koje možete da čujete. Kažu da zdrava deca čuju do 20.000 Hz, da bi do 20. godine ova granica pala na 16.000 Hz, a do 60. na samo 8.000 Hz. Naravno, ovo su uopštene procene, ali i sasvim prirodan proces – koji može ozbiljno da se ubrza dugotrajnim slušanjem glasne muzike, naročito preko slušalica koje „dihtuju“ u samom ušnom kanalu. Suština ove priče je da nema potrebe da se oduševljavate zvučnicima koji mogu da idu do frekvencije od 20.000 Hz, kad taj zvuk nećete ni čuti.

Da li uz subwoofer obavezno ide pojačalo?

Da, pošto integrisano pojačalo u auto radiju nije dovoljno da pokreće veliku membranu subwoofer-a. Postoje pojačala sa jednim kanalom, namenjena samo subwoofer-u, a postoje i višekanalna na koja može da se priključi i subwoofer i drugi auto zvučnici. Tu su i pojačala sa više kanala koja imaju „bridge mode“, tako da se pretvaraju u jednokanalno za subwoofer. Ima tu i „krosovera“, internih i eksternih, pri čemu eksterni može da bude pre ulaza ili nakon izlaza pojačala… Ovo ćete morati da istražite sami ako dođete do te tačke.

Ipak, generalno, ako kupite npr. četvorokanalno pojačalo, pa planirate da ga koristite i za zvučnike i za subwoofer, to obično neće dobro proći, pošto će subwoofer tražiti više snage. Ako kupite dobro pojačalo, sve može da funkcioniše odlično.

Instalacija pojačala

Mora da bude na stabilnoj i ravnoj površini, npr. ispod sedišta ili u prtljažniku. Mora da ima i dobro napajanje, na šta u velikoj meri utiče kabl. Nakon što sve pravilno montirate i povežete, u zavisnosti od pojačala, imate podešavanja sa kojima u velikoj meri možete da utičete na kvalitet zvuka.

Kablovi

Možda će fabrički kablovi biti sasvim dovoljni za povezivanje zvučnika i drugih komponenti. Međutim, i tu treba napraviti proračun kako uprkos kvalitetnim komponentama ne bi dolazilo do šuma i sličnih neželjenih zvukova. Posebno je problematično povezivanje pojačala – stoga pitajte nekoga ko se razume kakav kabl da kupite i kako sve da povežete. Ako se ne razumete dovoljno, najbolje je da sve prepustite stručnjaku ili nekome ko se dovoljno razume.

Zaštita od krađe

Skidanje maske sa radija je vrlo korisna mogućnost. Međutim, tu su i zvučnici i pojačala, pa je alarm praktično obavezan. Neka lampica koja pokazuje da je alarm aktivan bude na što vidljivijem mestu, kako bi potencijalnim lopovima odmah dala do znanja da će auto “vrištati” ako pokušaju da ga obiju. Što kvalitetniji alarm, to bolje, ali protiv lopova koji se bave takvim krađama obično i jeftiniji alarm predstavlja nesavladiv problem. Istina, slaba je korist i od najkvalitetnijeg alarma ako niko ne reaguje na njegovo pištanje dok lopovi čerupaju vaše ozvučenje. Korisno je npr. i da sakrijete zvučnike na zadnjoj polici tako što ćete čitavu policu presvući nekim tankim materijalom.

Slab prijem radio signala?

Tu su antene za naknadnu ugradnju. Mogu da budu klasične, a mogu da budu i u takozvanom „shark“ (ajkula) stilu.

Bluetooth uređaji

Postoje razni bluetooth uređaji koji mogu da vam budu korisni – od bluetooth handsfree uređaja za razgovor telefonom, do  bluetooth MP3 plejera.

Multimedija

Postoje tipski i univerzalni uređaji, sa velikim tač-skrin (osetljiv na dodir) displejem, sa mnoštvom funkcija, među kojima je i GPS navigacija. Pošto na ovim uređajima možete da gledate i video snimke, uz dobre zvučnike doživljaj može da bude fantastičan.

Vaš radio nema priključak za USB „stik“ (fleš)

Tu su FM transmiteri – uključite ga u upaljač, povežete sa vašim radiom preko određene radio frekvencije, ubacite USB „stik“ i slušate muziku. Tako možete sa sobom da ponesete 4, 8 ili više GB muzike. Vrlo su jeftini, pa ne morate da trošite novac na novi radio/plejer.

Zaključak

Kao što smo rekli na početku, mnogo je znanja potrebno da bi se u potpunosti razumela sva problematika koja prati auto ozvučenje. Ipak, i uz relativno malo novca i pomoć iskusnijih prijatelja ili prodavaca možete da sklopite pristojan audio sistem.

Ukoliko, međutim, želite ozbiljno ozvučenje kojim biste mogli da se hvalite kako samim kvalitetom i jačinom zvuka, tako i tehničkim karakteristikama komponenti, onda ulazite u uzbudljiv svet u kojem ćete provesti mnogo vremena u diskusiji i druženju sa ljudima koji imaju istu strast. Ovaj tekst je samo načeo priču o izboru savršenog ozvučenja…

Pripremio: Dragan Romčević

Preuzeto sa: www.polovniautomobili.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *