BMW X1 1. gen. 2009. – 2015. – Polovnjak, iskustva

BMW X1 1. gen.

BMW X1 1. gen.

Kvaliteta izrade, odlično vešanje i motori, te solidan prtljažnik razlog su zbog kojeg je prva generacija najmanjeg člana iz serije X jedan od zanimljivijih modela na tržištu rabljenih. Ali, to je ujedno i razlog visoke cene, posebno dizelaša s malo kilometara.

Najmanji bavarski crossover BMW X1 1. gen. na tržištu pojavio se krajem 2009. i već sledeće godine prodajnim rezultatima dosegao starije, etablirane i veće modele serije X. Pripreme za ulazak u kompaktnu klasu bile su dugotrajne. Razvoj BMW X1 1. gen. na prilagođenoj platformi serije 3 (koju je koristio i X3) službeno je započeo još 2004., ali čim se pojavio usledio je strelovit uspeh. Uz kvalitetu, vozna svojstva i ugođaj koji nisu odstupali od bavarskog standarda, Nemci su u nepuna 4,5 metra ponudili prtljažnik od 420 litara. Za poređenje, tadašnja karavanska verzija serije 3 (E91) nudila je 460, a X3 (E83) 480 litara…

BMW X1 1. gen.

BMW X1 1. gen.

Praktičnost i prozračnost, uslovno rečenog malenog terenca najviše pažnje privukla je na evropskom tržištu i 2015. godine predstavljena je druga generacija Bmw X1. Novi X1 s poprečno postavljenim motorima nema više osnovni pogon na zadnje, nego na prednje točkove, a uz novi dizajn, donosi i 80 litara veći prtljažnik. Ali, to nije umanjilo interes za starim izdanjem koji na tržištu polovnih, posebno u dizel varijantama, predstavlja jedan od traženijih modela. Motori, upravljač, kao i vozna svojstva BMW X1 1. gen. još uvek predstavljaju sam vrhu u klasi kompaktnih crossovera. Dvolitreni turbodizelaš koji se nudio u čak četiri verzije pri ubrzanju nije najtiši, fabrički deklarisana potrošnja uvelike odstupa od stvarne, ali bez obzira na broj konja reč je o izdržljivom motoru koji ostavlja uverljiv dojam u vožnji. Osobito u kombinaciji sa znalački naštimanim vešanjem i karoserijom koja s lakoćom podnosi zavoje i neravnine na putu. Kao i kod serije 3 za upravljačem se sedi neznatno nakošeno na desnu stranu s malo više ispruženom levom rukom, ali je visina sedišta idealna pa nema spuštanja ni penjanja.

BMW X1 1. gen.

BMW X1 1. gen.

Da i najbolji ponekad greše dokaz su problemi na sistemu distribucije koji je zabilježen na dvolitrenim dizelašima (oznaka N47) proizvedenim od sredine 2009. do početka 2011. Bavarci nisu pokrenuli klasičan opoziv jer se radilo o sporadičnim slučajevima vezanim uz grešku na primarnom zupčaniku koji je s motorom N47 premešten na stranu zamajca, a manifestovao se u obliku kucanja primetnom na 1500 obrtaja. Iako nema opasnosti od pucanja lanca ili nekih drugih posledica, neugodno kliktanje s vremenom bi postajalo sve snažnije i zahtevalo zamenu serije elemenata na sistemu distribucije.

Preuzeto sa:  www.jutarnji.hr


Ostavite odgovor