Toyota Aygo 2005. – 2014. – Polovnjak, iskustva

Toyota Aygo

Toyota Aygo

Toyota Aygo je mali gradski automobil koji se proizvodio  od 2005. do 2014. Toyota Aygo dolazi u varijanti „hatchback“ sa troja ili petero vrata.

Prvi facelift je imao 2010. godine, u međuvremenu mu je ponuda proširena dizelskim motorom, a 2012. je temeljito redizajniran.
2010. su izmenjena zadnja svetla te prednji branik i rešetka. Poboljšana je i emisija CO2 izduvnih gasova, te smanjena potrošnja goriva. Dodane su i nove boje karoserije.
2012. je opet izmenjen prednji branik, dodana su LED svetla te je potrošnja još malo poboljšana.

Toyota Aygo

Toyota Aygo

Toyota Aygo dolazi u sedam nivoa opreme:
Aygo – osnovni model, sa dva vazdušna jastuka, ABS-om i cd playerom
Aygo Plus – električni podizači stakala, centralno zaključavanje i bočni vazdušni jastuci
Aygo Sport –aluminijumski naplatci, brojač obrtaja, prednja svetla za maglu – ne proizvodi se od 2007.
Aygo Black – temelji se na Plus modelu, sa aluminijumskim naplatcima i polu-kožnim enterijerom
Aygo Blue – temelji se na Plus modelu, sa klimom, Bluetoothom, te oblogama u unutrašnjosti
Aygo Platinum – temelji se na Plus modelu, sa aluminijumskim naplatcima, polu-kožnim enterijerom te srebrnim oblogama u unutrašnjosti
Aygo Ice – temelji se na Plus modelu, dodavši Alcantra te kožne presvlake sedišta i ručni klima uređaj. Metalik boja standard
Aygo Go! – temelji se na Plus modelu, sa TomTom navigacionim uređajem, aluminijumskim naplatcima te zadnjim zatamnjenim staklom

S obzirom na malu veličinu automobila (3.4m), prostranost na prednjim sedištima je sasvim solidna, no na zadnjim sedištima ,te prtljažniku ne treba računati na raskoš. Zadnja sedišta su gotovo uz stražnje staklo prtljažnika. Završna obrada unutrašnjosti je takođe na nivou.

Od benzinskih motora u ponudi je 1.0 i 12V snage 67 KS, s ubrzanjem do 100 km/h za 14.2 s te maksimalnom brzinom kretanja od 158 km/h.
Potrošnja mu je svega 4.7 L u gradu te 3.8 L u kombinovanoj vožnji.

Od dizelskih motora u ponudi je 1.4 HDi 8V snage 54 KS, s ubrzanjem do 100 km/h za 15.6 s te maksimalnom brzinom kretanja od 154 km/h.
Potrošnja mu je 5.5 L u gradu te 3.4 L u kombinovanoj vožnji.

Toyota Aygo

Toyota Aygo

Prednosti – Toyota Aygo

 • Mala potrošnja goriva
 • Pogodan za grad
 • Lak za parkiranje
 • Pouzdan
 • Dobra preglednost na sve strane

Mane – Toyota Aygo

 • Na putu lošeg kvaliteta poskakuje i trese
 • Neujednačen otpor upravljača kod okretanja
 • Nedovoljno precizan menjač
 • Cena dodatne opreme
 • Kvalitet plastike u unutrašnjosti
 • Skučen prostor na zadnjim sedištima
 • Vozač ne može upravljati podizanjem suvozačkog prozora na svojoj strani
 • Lošija prefinjenost na otvorenom putu
 • Kod nekih modela dolazi do prodora vode s prednje donje strane vrata kod vozača
 • Kod nekih modela problemi sa kvačilom (čudna buka, povremeno teško prebaciti u drugu brzinu) – potreba zamena iste
 • ESC stability control sistem potpuno skinut iz serijske opreme kod facelifta 2012. godine te se ne može ugraditi ni uz doplatu
 • Kod nekih modela dolazi do začepljenja EGR ventila zbog čestica ugljenika iz izduvnih gasova

Preuzeto sa: auto-mane.com

 

Toyota Aygo pokreće jednolitarski benzinac sa tri cilindra, inače s Daihatsuovih polica, pa ga zapravo gotovo i može smatrati pravim Toyotinim kućnim proizvodom. Glasa se prilično frktavo ali je zapravo vrlo živahan te se odlično slaže s ručnim petstepenim menjačem. To međutim ne vredi i za verzije s automatizovanim menjačem MMT, pa se uvek radije preporučuje ručni menjač …

Vlasnici pet i više godina starih primjeraka znali su se žaliti na probleme s gumenim brtvljenjem vrata, a oni nešto starijih godišta (od 2007. i starijih) prijavljivali su slabiju kvalitetu laka i pojavu mehurića rđe, uglavnom na vratima i spojevima. Sporadični problemi s anlaserom rešeni su opozivom 2011., a s propadajućom papučicom gasa još 2010. godine.

Vešanje, upravljački sistem i amortizeri uopšteno su u dobrom stanju, ali pri šopingu i tamo nije loše baciti pogled, s obzirom na to da je prvih znakova rđavanja znalo biti i pre pete godine starosti. Slabija tačka, uslovno rečeno, znaju biti kočioni diskovi, koje je ponekad potrebno menjati češće od proseka, kao i obloge, koje takođe znaju biti meta prvih naznaka rđe.

Ali , sve u svemu, uz izdržljiv motor i celi pogonski sklop te izduvni sistem (eventualna propuštanja ulja prava su retkost), Aygo kao polovnjak uglavnom zaslužuje iznad prosečne ocene.

Preuzeto sa: www.jutarnji.hr


Ostavite odgovor