Audi A5 1. generacija 2007. – 2016. – Polovnjak, prednosti, mane

Audi A5

Audi A5

Prednosti  – Audi A5

 • Dizel motori s niskom potrošnjom
 • Agilno podvozje
 • Kvaliteta izrada
 • Kvalitetni materijali
 • Sigurnost

Mane  – Audi A5

 • Manjak prostora u unutrašnjosti
 • Pregaranje spojke kod visokih obrtnih momenata kod jakih dizel motora s ručnim menjačem brzina
 • Trešnja i nedostatak snage  multitronic menjača
 • Pucketanje u unutrašnjosti
 • Brzo pražnjenje akumulatora
 • Problemi sa pristupnim sistemom
 • Problemi s prednjom i zadnjim osovinom
 • Porozna kočiona creva
 • Visoka cena
Audi A5

Audi A5

Audi A5 pojavio se na tržištu 2007. kao bliski srodnik A4 modela u srednjoj klasi automobila. Pre svaga je predstavljen kao coupe s troja vrata, te je tako postao dostojna konkurencija mercedesovoj E-klasi odnosno C-klasi te takođ BMW-om 3 coupe.

u.2009. godine Audi je  ponudu A5 modela proširio na Cabrio te Sportback coupe-limuzinu sa peteroja vrata sličnu Mercedesovom CLS-u ili VW-ovom CC-u. Sportback je posebno omiljen jer je prostraniji, a ujedno je zadržao elegantu formu koja je odlika Audijevog A5 modela. Sportback osim toga ima veću zapremninu prtljažnika skoro kao A4 Avant. Dovoljno prostranosti nudi se vozaču i suvozaču, ali na zadnjim sedištima nema toliko prostora pa Audi A5 i ne predstavlja baš dobar izbor kao porodični automobil.

Audi A5

2011. dolazi do lagane prerade Audi A5 te su vidljive oštrije prednje, bočne i zadnje linije na karoseriji, promenjeni su prednji farovi s LED-dnevnim svetlima, LED-zadnjim svetlima te je ušminkana unutrašnjost.

Coupe i Cabrio su modeli sa troja vrata te je i ulaženje na zadnja sedište otežano. Audi je sportskiji od konkurencije što se vidi u tvrđem vešanju. U ponudi su varijante na prednji pogon kao i poznati pogon na sva četiri točka „quattro“.

Serijska sigurnosna ABS oprema je s prednjim i bočnim vozačevim i suvozačevim te vazdušnim zavesama za zaštitu glave putnika, ABS-om i ESP-om potpuna. Dodatno se još mogu naručiti, uz nadoplatu naravno, brojni asistenti prilikom vožnje kao što je „lane-assist“.

Ponuda motora je velika i i zadovoljava sportske kriterije Audija. Benzinski motori kreću s četverocilindričnim snage od 160 KS, šesterocilindrični snage od 265 KS i 333 KS, te na samom vrhu „S“ i „RS“ modeli sa osamcilindričnim motorima snage od 354 KS odnosno 450 KS. Dizelski motori su četverocilindrični i šesterocilindrični raspona snage od 143 KS do 245 KS. Kod jakih dizelskih motora s ručnim menjačem zbog visokog obrtnog momenta dolazi do pregorevanja spojke, zbog toga je bolji izbor automatik. Međutim kod multitronic mjenjača treba obratiti pažnju na trešenje automobila prilikom menjanja i nedostatak snage.

Audi kao proizvođač premium vozila želi svojim kupcima ponuditi kako kvalitetnu izradu automobila tako i dugovečnost, u većini slučajeva u tome i uspeva ali postoje i izuzeci. Tako A5 ima nekoliko mana. Obavezno bi trebali prilikom kupovine obratiti pažnju na gumene britve oko vrata jer su nečisto stavljene i prilikom brze vožnje mogu dovesti do neugodnih zvukova zato je preporuka probna vožnja po autoputu. Osim toga mogu se pojaviti zvukovi pucketanja u unutrašnjosti vozila, brzo pražnjenje akumulatora, te problemi sa pristupom vozilu zbog problema s „advance key“ sistemom. Zabeleženi su problemi s prednjom i zadnjim osovinom pa bi i na to trebalo kod kupovine obratiti pažnju. Takođe jedna od mana koja se može pojaviti su porozna kočiona creva.

Audi A5 je sve lep, udoban i siguran automobil premium srednje klase, ali još uvek je skup.

Preuzeti sa:  auto-mane.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.