2.7 TDI motor (Volkswagen, Audi)– Mišljenja, problemi i kvarovi

2.7 TDI motor

2.7 TDI motor

Još jedan motor iz Volkswagen-a . Ovaj put gledamo TDI jedinicu zapremine 2,7 litara. Da li je motor vredan preporuke?

2.7 TDI se  uglavnom je išao sa modelima iz Ingolstadt (Audi A4, A5, A6). Zasnovan je na 6 cilindara, 24 ventila i direktnom ubrizgavanju goriva Common rail  (Bosh piezoelektrični injektori). Kada su u pitanju oprema, tu su turbo punjačem sa varijabilnom geometrijom lopatica, lanca kao pogon, plivajuću zamajac i filter čestica. Motor je ponuđen u dve varijante snage: 180 i 190 KS.

Problemi i kvarovi – 2.7 TDI motor

Važno je napomenuti da je 2.7 TDI mnogo uspešniji motor od 2.5 TDI, koji se smatra jednim od najvećih nesreća nemačkog koncerna. Međutim, on nije lišen nekoliko značajnih nedostataka. Počnimo sa pogonom. Proizvođač je tvrdo da je sistem zasnovan na lancu neuništiv. U praksi, međutim, ispostavlja se da čak i ovo rešenje ima ograničen životni vek. U slučaju ovog motora, preporučuje se zamena na oko 300.000 kilometara. Na kraju krajeva, možete se pričati o visokoj izdržljivosti.

Još jedna stvar sa lancem kao pogonom . Oba zatezača i lanci  su relativno skupi elementi. Tačno, operativni troškovi mogu biti osnovni problem za ovu jedinicu. Iako nije preterano često, njegova konstrukcija je komplikovana, tako da moguća zamena uključuje velike novac.

Još jedan dokaz ovakvog stanja su Bosch piezoelektrični injektori navedeni gore. Često korisnici automobila sa dizelskim motorima daju ove elemente na regeneraciju. U slučaju 2.7 TDI, to nije moguće jer su praktično nepopravljive.

Pored pomenutih troškova, teško je pronaći teške nedostatke tokom svakodnevne upotrebe. Motor troši relativno malo goriva (7-8 litara u mešovitom ciklusu za 100 km).
Pristojne performanse u kombinaciji sa visokom radnom kulturom zaslužuju pohvale.

Preporuka – 2.7 TDI motor

Prema nama 2.7 TDI je prilično dobar predlog za ljude koji traže automobil za dugačke rute. Dovoljno je jak, ima manire i relativno visoku izdržljivost. Dakle, ako neko pronađe urednu održavan polovnjak Audi sa ovim motorom, vredi razmisliti o kupovini. Međutim, morate zapamtiti više troškove održavanja povezane s kompleksnom konstrukcijom.

Ostavite odgovor