TDI motor – Turbocharged Direct Injection motor – istorja

TDI motor

TDI motor

Skraćenica TDI motor ( Turbocharged Direct Injection ) je oznaka koja se koristi za motore sa direktnim ubrizgavanjem dizela sa turbo punjačem.

Strukturno jednostavniji motori bez turbine su SDI. Ubrizgavanje goriva se kontroliše ECU motora, koja podešava i pritisak turbine. TDI motor ubrizgava gorivo pod visokim pritiskom direktno u cilindre. Gorivo pod visokim pritiskom je dobro raspršeno i formira tzv. homogenu smešu. Kontrolna jedinica određuje momenat i količina ubrizgavanja goriva, time se postižu bolje performanse i manja potrošnja goriva.

Kada pratimo skraćenicu TDI kroz istoriju, nalazimo da je turbo dizel sa direktnim ubrizgavanjem počeo da se koristi dvadesetih godina 20. veka u brodskih motora i lokomotiva. Uspešna primena direktnog ubrizgavanja u automobilima, međutim, otežava uglavnom problema sa grubim radom motora, jer su u prošlosti radilo sa manje efikasnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Imaginarnu barijeru je raspršio 1986. Fiat Croma, koji je postao prvi masovno proizveden automobil sa dizel motorom sa direktnim ubrizgavanjem. Bilo je agregat Turbo D i.d SOHC 1929 cc sa snagom od 94 KS.

VAG Grupa je postala sinonim za TDI turbo – dizel motore. Premijera TDI motora se desila 1989. kao petocilicndraša sa 2,5 litara u Audi 100. U raznim formama, zatim se pojavio u drugim modelima VAG grupe.

Verovatno najpopularnija opcija je moćan i veoma ekonomičan 1.9 TDI. Instaliran po prvi put u 1991. u Audi B4 1.9 TDI, 90 KS i 182 Nm obrtnog momenta, ubrzanje do 100 km/h za oko 14 maksimalna brzina od 175 km/h i trošio oko 5,5 litara goriva na 100 km. U praksi, to je realno šansa da se pređe 1200 km bez punjenja gorivom. Dodatna prednost ovog motora je što se pokazao bez problema sa startovanjem na niskim temperaturama i nad prosečna izdržljivost. Inovativna konstrukcija, uvođenje ubrizgavanje goriva direktno u komoru za sagorevanje. 1.9 TDI motor se zasniva na starom 1.9 TD motoru – glava motora je promenjena, drugačija glava i drukčiji sistem ubrizgavanja – direktno ubrizgavanje sa pumpom visokog pritiska „Boš pumpa“ – ključni element povećanja njegove efikasnosti. Na tržištu vrlo brzo su se pojavile jače verzije. Motor je pokretao najpopularnije modele proizvedenih od strane nemačke grupe (Audi, Seat, Škoda, Volkswagen).

Sledeća faza razvoja je verzija 1.9 TDI sa 110 KS. Pojavio se 1995. godine i karakteriše ga turbina promenljive geometrije. 1.9 TDI motore brzo upoznaju sa drugim kolima kompaniji.

Vremenom, se ispostavilo se da 1.9 TDI motor osim dobrih parametara snage takođe stabilni i ne previše skupo za održavanje. Naravno oni imaju slabosti ( uglavnom EGR ventil i turbina posle velike kilometraže ), uz redovno održavanje trebao bi da radi 40000 – 500000 km bez većih problema.

U međuvremenu 1994. tokom predstavljanja naslednika Audija 100 , Audi A6 pokazuje novu verziju 2.5 TDI motor – ovaj put sa snagom od 140 KS, sa standardnim šestostepenim menjačem i opcionim pogonom na svim točkovima, čuveni quattro.

Godine 1997. , sa uvođenjem novog modela Audi C5 A6 je predstavljen prvi 2.5 TDI V6. Volkswagen dve godine kasnije je predstavio prvi Audi A8 sa 3.3 TDI V8. Oba ova motora su dinamična sa niskom potrošnjom goriva i tiši od svojih prethodnika, ali što se tiče eksploatacije o njima nije lepo mišljenje .
Ovi motori na većim kilometražama imaju skupe kvarove, između ostalih protokomer i tajmingom . To je razloga zašto vozila sa ovim motorima mogu kupiti po niskoj ceni.

Godine 1998. pojavio se na tržištu nova generacija 1.9 TDI – 1.9 TDI PD. Odlikuje upotrebom pumpa-dizna ubrizgavanja, koje je zamenila tradicionalne dizne i pumpu, što je omogućilo podizanje pritisak ubrizgavanja do 2050 bara. Takođe povećava snagu porodice motora 1.9 TDI. Osnovna verzija je sa 100 KS jači je 115 KS, a kasnije je uveden najmoćnija verzija od 130 KS.
Ovo rešenje je pomogao da se poveća pritisak ubrizgavanja i tako smanjili potrošnju goriva i ponovo poboljšali performanse. U ovom slučaju, nažalost, već se pojavio mali propratni efekat – blago veći troškovi održavanja.
Samo optužba protiv 1.9 TDI i 1.9 TDI PD je da su prilično bučni. Srećom , ovo neprijatnost se osetiti tek u nižim klase automobila i uglavnom pri maloj brzini. Kada vozite pri brzini od oko 100 km/h akustičnim problema nema. Važno je napomenuti da je u cilju suzbijanja vibracije, proizvođač ovih motora koristi držače motora sa skupim jastucima punjenim uljem. Upotreba jeftinih držača u potpunosti izrađena od gume i metala pogoršavaju udobnost.

Godine 2001. , on je debitovao manji brat opisanih motora. Predstavljen je efikasan, trocilindrični 1.4 TDI. Iako je rad bio nemiran i bučan, motor održava prednosti većih prethodnika.
Varijacija ovog motora je takođe 1,2 TDI , montiran u Vw Lupo i Audi A2. Oni su naglasili prednosti porodice TDI i promovisali nisku potrošnju goriva manje od 3 l / 100 km.

1.9 TDI preživeo u raznim oblicima 19 godina , sve do kraja 2010. i stupanja standarda Euro 5 , ali su dugo razgovarali o nasledniku . Godine 2003, sa uvođenjem pete sa petom generacijom Vw Golf -a , uveden je novi 2.0 TDI . Takođe 2009. 1.9 TDI zamenio je 1.6 TDI motor.

Iako je Volkswagen grupa dugo dokazala da će budućnosti biti popularan pumpa-dizna sistem, međutim 2003., je popustio pritiscima i uveo model 3.0 TDI sa common rail sistemom i piezo injektora. Common rail sistem je postepeno uveden i na druge vrste TDI motora i od 2009. je u svim TDI motorima.

2006. je hrabro odlučeno da se sa TDI motorm uđe u auto sport. Opremljen sa V12 TDI trkački automobil Audi R10 TDI dostigao je 650 KS i osvojio čuvene Le Mans tri puta zaredom ( prvi put u 2006.). Uspehe je postigao i njegovog naslednika, model Audi R15 TDI.

Sportski uspesi su koristili za izgradnju najmoćnijeg dizel motor kod putničkih automobila. 6.0 V12 TDI konstruisan da Audi Q7 model postigne 500 KS i 1000 Nm obrtnog momenta , što omogućilo ovom kolosu performanse dostojne sportskog automobila (0 – 100 km/h za 5,5 sekundi).


Ostavite odgovor