1.7 CRDi motor (Kia/Hyundai) – mišljenje , problemi i kvarovi

1.7 CRDi motor

1.7 CRDi motor

Korejski brendovi dobijaju sve više evropskih kupaca. Ponekad su bili prosečni u svakom inču, danas su često ispred konkurencije sa Starog kontinenta u mnogim oblastima. Što se tiče tehnologije, oni takođe imaju puno da ponude. Dobar primer ovoga je 1.7 CRDi koji se može naći ispod hauba značajnog dela vozila Kia i Hyundai.

1.7 CRDi motor je 4-cilindrični dizel uređaj sa direktnim ubrizgavanjem goriva Common Rail (Bosch elektromagnetne dizne) i turbo punjač sa varijabilnom geometrijom lopatica. Vredi napomenuti da je u ovom slučaju lanac koristi kao pogon, a ne kaiš. Motor je dostupan u dve varijante snage: 115 i 136 KS.

Problemi i kvarovi – 1.7 CRDi motor

1.7 CRDi motor je relativno mlada konstrukcija, ali mnogi korisnici su već prešli više od 200.000 kilometara sa ovim motorom, tako da već znamo nekoliko činjenica o tome. Kada su u pitanju kvarovi, lista je izuzetno kratka. Glavni problem može biti filter DPF čestica, što je ekološka neprijatnost praktično svih modernih dizela, posebno onih koji se koriste na kratkim relacijama. Postoje i povremeni problemi EGR ventila. Robustnost turbine, kvačila, plivajućeg zamajca (136-konjskih snaga) ili injektora treba oceniti vrlo pozitivno.
Ima li još problema?  Bilo je samo to subjektivno. 1.7 CRDi jedinica je montirana, između ostalog, u kompaktne SUV i D segment automobile korejskog koncerna. Mnogi veruju da je snaga nedovoljna, čak i za 136 KS. I zaista, pogotovo kada pretičete na većim brzinama, to možete osetiti. Sa druge strane, možete uživati u skromnom apetitu za gorivo, koji u mešanom ciklusu, zavisno od specifičnog modela, obično kreće od 5 do 7 litara. Neki korisnici takođe ukazuju na previše glasan rad, posebno hladan u odnosu na popularne, konkurentske jedinice.

Treba li preporučiti 1.7 CRDi ?

Ako vozite brzo, tada 1.7 CRDi motor svakako vredi preporučiti. Odlikuje se izdržljivošću i nekomplikovanom konstrukcijom. Umerena kultura rada nagrađuje potrošnju goriva. Inženjeri kompanije zaslužuju značajnu pohvalu.

Ostavite odgovor