1.7 CDTi motor (Opel) – ima mana , ali ima i prednosti

1.7 CDTi motor

1.7 CDTi motor

Isuzu je poznat ne samo po terenskim vozilima, već i po dizel motorima isporučenim u mnogim svetskim proizvođačima automobila. Proizveden u Poljskoj 1.7 DTi / CDTi je ispod maske Honda Civic, kao i mnogih Opelovih modela. 1.7 CDTi motor ne pravi mnogo problema do 250.000 kilometara. Kasnije može biti drugačije.

1.7 CDTi motor – od 80 KS do 130KS

Zapravo, ovo je Isuzu dizajn motora. Azijski proizvođač devedesetih je bio u velikoj meri fokusiran na stvaranje pogonskih jedinica za druge brendove. Jedan od ovih motora bio je četvorocilindrični dizel 1.7. Najveći kupac postao je koncern General Motors, vlasnik Opel-a. Na početku, motor je takođe bio pod maskom Honda. Karijeru je započeo na tržištu 1999. godine pod maskom Astra G. Interesantno, od samog početka proizvodnje pravio se u poljskoj fabrici GM u Tychach .

Prva DTI verzija 1.7 opremljena je direktnim ubrizgavanjem goriva realizovano pomoću pumpe za ubrizgavanje. Velika modernizacija se desila 2001. godine. U to vreme debituje verzija sa direktnim ubrizgavanjem Bosch common-rail. Motor se pojavio ispod poklopca  Honda Civic, a 2003. i u mnogim modelima Opela. U ovoj verziji 1.7 CDTI pravi 80 i 101 KS. U 2007. godini ponuda je dopunjena sledećim verzijama 110 i 125 KS. Naredno poboljšanje edesilo se 2010. godine. Inače, snaga najmoćnijeg motora porasla je na 130 KS. Slabije varijante opremljene su fiksnom geometrijom turbopunjača, a drugi su dobili naprednije turbine sa varijabilnom geometrijom. Nažalost, pro-ekološke težnje proizvođača su pogodile i ovaj motor. Od 2007. godine u Zafiri i 2009. u ostalim modelima, DPF filter za čestice se standardno ugrađuje.

Uprkos višegodišnjim prisustvom na trzistu, proizvođač nije bavio glasnim radom  motora, kao i fleksibilnošću motora od 130 KS. 1.7 CDTI postiže najveći obrtni moment mnogo kasnije od konkurentskih motora i nije toliko ekonomičan. Standardno se kombinuje sa petostepenim manuelnim menjačem, dok su najmoćnije verzije povezane sa 6-stepenim manuelnim menjačem.

Sa 1.7 CDTi motorom ste mirni prvih 200.000 kilometara

Velika većina korisnika slaže se da prvih 200-250 hiljada kilometara treba ići samo na redovne servisne usluge. Samo kod većih kilometraža se javljaju problemi sa opremom motora. U slabijim verzijama, turbopunjač se pokazao kao veoma izdržljiv. Ako vozač prati preporuke stručnjaka, ovaj element će izdržati preko 250-300 hiljada kilometara. Verzije 1.7 CDTi motora opremljene turbo punjačem sa promenljivom geometrijom imaj uviše problema. Ovde dolazi do kvara ventila regulacije geometrije. Kao rezultat toga, snaga motora se smanjuje, a potrošnja goriva se značajno povećava.  Mnogo veći trošak će biti remont cele turbine.

Pumpa za ulje curi

Sledeći razlog za posećivanje servisa je curenje ulja. Curenje motornog ulja može biti na uljnoj pumpi. Treba zameniti uljnu pumpu jer na njoj curi ulje. Doći će do ozbiljnih problema, ako ignorišemo curenje motornog ulja. Propuštanje ulja iz pumpe prelazi na kajš, koji nakon nekog vremena slabi strukturu gume i može doći do pucanja  kaiša. U ekstremnom slučaju, klipovi će se sudariti sa ventilom i rezultirati će generalnim remontom dizel motora. Puka popravka neispravne pumpe ne bi trebalo da prelazi 400-500 PLN.

Bosch bolji od Denso

U slučaju 1.7 CDTI motora, moramo biti spremni i za otkazivanje dizni. Dizne su jednako osetljive na kvalitet dizel goriva kao kod konkurentckih motora. Ako se problem dogodi kod Bosch dizni, možemo se pokušati remont  ili kupiti zamenu. Ozbiljni troškovi počinju ako je motor opremljen Denso diznama – zamena dizni je skuplja. Sa kilometražom od oko 200.000 kilometara, može se javiti i problem sa kvačilom sa plivajućim zamajcem. Naravno, životni vek plivajućeg zamajca se može produžiti pravilnom eksploatacijom, izbegavajući, između ostalog, i naglo startovanje.

Vožnja po gradu je loša za DPF filter

Kao i kod modernih dizelaša, 1.7 CDTI se takođe suočava sa problematičnim filterom čestica. Ako redovno koristite automobil na dugim putovanjima, stvaraju se pogodni uslovi za sagorevanje sadržaja filtera. Vožnja samo po gradu brzo će dovesti do potpune blokade sistema. U ovom slučaju imamo dve opcije. Specijalisti sugerišu ne efikasnu regeneraciju ili zamenu za novu DPF filter. Da se maksimalno odloži neuspeh, preporuka je 2-3 puta mesečno voziti  automobil nekoliko desetina kilometara autoputem.

Zaključak – 1.7 CDTi motor

U odnosu na konkurente, Isuzu motor je deo proseka koji je dodeljen ovom segmentu. Ako nađete dobro održavan i servisiran motor u skladu sa propisima, možete lako preći do 400-500 hiljada kilometara. Pre kupovine, vredi proveriti sistem ubrizgavanja. Bosch je mnogo izdržljiviji i jeftiniji od ekvivalenta potpisanog sa logotipom Denso.

2 Comments

Ostavite odgovor