Veliki servis – pitanja i odgovori o velikom servisu !

Veliki servis

Veliki servis

Veliki servis bi trebalo da bude sasvim jednostavna stvar kod redovnog održavanja automobila. Nažalost, tu ima toliko nejasnoća i različitih mišljenja po svim pitanjima: od toga na kojoj kilometraži raditi veliki servis, koje delove zameniti a koje ne, koju marku delova kupiti, isplati li se kupovati skuplje delove, da li menjati i one delove koji ne pokazuju znakove habanja/zamora…

Na kojoj kilometraži se radi veliki servis?

Evo zašto prosečan vozač upada u zonu sumraka! Kome verovati??? Na primer, po fabričkom uputstvu zupčasti kaiš na Ford Fiesti treba da se menja na 240.000 kilometara!? Ili nakon 10 godina ako se ne dostigne ta kilometraža. Mnogi će reći da je to suludo i da ne treba rizikovati. Međutim, ovde govorimo o originalnim delovima  iz prve ugradnje.

Drugi primer je Fiat Panda – zamena zupčastog kaiša predviđena je na 120.000 km ili na svake 4 godine ukoliko se auto vozi u teškim uslovima (hladna klima, pretežno gradska vožnja, dug rad u praznom hodu…) ili na svakih 5 godina nezavisno od pređene kilometraže. Dakle, čak i ako ne vozite mnogo – nakon 4-5 godina treba uraditi veliki servis. Ipak, piše u uputstvu da treba obaviti i kontrolu na svakih 60.000 km – na polovini intervala između velikih servisa.

Postoje fabrički intervali, a postoji i zdrava logika

Stoga zaključujemo da ne treba slepo pratiti fabrička uputstva, pošto i u njima piše da zamena zupčastog kaiša treba da se obavi ranije ukoliko se auto vozi u teškim uslovima ili ukoliko se proverom utvrdi da je zreo za zamenu. Uostalom, isto važi i za mali servis – vozite li uglavnom po gradskoj gužvi, sa mnogo kreni-stani situacija, kratkih vožnji i slično, ulje i filteri se menjaju češće nego da se auto vozi na otvorenom putu.

Zupčasti kajš

Zupčasti kajš

Šta je to veliki servis?

Dok mali servis podrazumeva zamenu motornog ulja, kao i filtera ulja, vazduha, kabine i goriva… Ne, čekajte – kod nekih se filter goriva nikad ne menja, kod drugih na 60.000, filter vazduha i kabine na svake dve zamene motornog ulja… Zašto sve mora da bude ovako komplikovano?

Slično je i kod velikog servisa. S obzirom na lošiji kvalitet zamenskih delova u odnosu na originalne, intervale velikog servisa treba skratiti. Koliko? Zavisi od uslova u kojima se auto vozi, napora kojima je izložen i slično. Raspitajte se kod majstora. Pitajte druge vlasnike. Imate i internet forume i sajtove.

A onda odlučite hoćete li raditi veliki servis na 60.000, 90.000 ili 120.000 km. Pumpa vode (vodena pumpa) –  takođe odlučite hoćete li nju menjati prilikom svakog velikog servisa, svakog drugog ili tek kada otkaže (počne da se „čuje“, pušta vodu i slično). Hoćete li menjati i španere/zatezače/rolere ako majstor proceni da su u dobrom stanju iako bi po pravilu trebalo da se menjaju?

„Uradi sam“ veliki servis?

Ne, ne i ne. Veliki servis, kao što mu i samo ime kaže, podrazumeva mnogo ozbiljnije intervencije, pa ga za razliku od malog servisa ne možete obaviti sami. U stvari, možete ako imate mnogo vremena, volje, alata, znanja, nerava… Zato nipošto ne preporučujemo da veliki servis pokušavate da obavite sami – možete da napravite više štete nego koristi.

Veliki servis

Veliki servis

Šta se sve menja?

Nema univerzalnog pravila – zavisi od vrste i tipa motora. Generalno, menjaju se zupčasti kaiš, španeri, roleri, klinasti kaiš (PK kaiš), pumpa za vodu (vodena pumpa), antifriz (rashladna tečnost)…

Da li se na svakom velikom servisu obavezno menja „vodena pumpa“?

Ovo je tamno-siva zona. Neki kažu da su pumpe za vodu (tj. rashladnu tečnost – antifriz) generalno lošeg kvaliteta i da ih treba menjati na svakom velikom servisu, drugi tvrde da nema potrebe ako se proveri, tj. ako nigde ne curi, ne zuji/bruji i slično. Ako je auto relativno nov i ima još uvek pumpu za vodu ugrađenu u fabrici, onda je verovatno dobrog kvaliteta i može da preživi par velikih servisa, mada i to zavisi od kilometraže na kojoj se veliki servis radi.

Treba pratiti i preporuku proizvođača, ali i savete majstora i drugih vozača koji imaju takav automobil, kako bi se predupredila veća šteta. Npr. kupili ste nov auto – pumpa za vodu otkaže nakon isteka garantnog roka po kilometraži (npr. nakon 130.000 km) – šta onda? Morate sami da snosite troškove popravke.

Na vama je odluka – u praksi ima mnogo različitih primera, tako da ne možemo da vam damo konkretan savet. Neki vozači su imali „krvave“ probleme zbog otkazivanja pumpe, dok je drugima uvek radila perfektno iako su kupovali najjeftiniju.

Kod kojih automobila ne postoji veliki servis?

To se obično kaže za automobile čiji motor umesto zupčastog kaiša ima lanac. Pošto lanac ne mora ni da se menja onda praktično nema ni velikog servisa. Ipak, lanac nije večan uprkos tome što su mnogi domaći vozači uvereni u to.

On se takođe troši, isteže i slično, pa što je on u lošijem stanju, sve je veći njegov negativan uticaj i na lančanike i na sam rad motora. Stoga lanac treba redovno proveravati, mada će se on blagovremeno „javiti“ kada odluči da odlazi u penziju.

Veliki servis

Lanac ili kaiš?

Nećemo sada o istoriji – kada se koristio lanac, pa kaiš postao zastupljeniji, pa opet počeo sve više da se koristi lanac… Uglavnom, ovo ne bi trebalo da bude neki faktor prilikom odlučivanja o kupovini. I lanac i kaiš imaju svoje mane i prednosti. Osnovno je ne dozvoliti im da stradaju i izazovu štetu na motoru i drugim delovima.

Zupčasti kaiš treba menjati na predviđenoj kilometraži ili nakon 4-5 godina ako za to vreme niste dostigli predviđenu kilometražu ili ako su na samom kaišu primetni tragovi oštećenja ili ozbiljne pohabanosti. Ako zupčasti kaiš pukne ili mu se otkine par zubaca, u zavisnosti od motora može da dođe do prave havarije. Kod nekih motora zupčasti može da pukne bez većih posledica.

Lanac ne može da pukne, mada je daleko od toga da je imun na probleme. Kod nekih motora je postao prava noćna mora. Mnogi proizvođači za lanac kažu da ne mora da se menja tokom čitavog životnog veka automobila, ali da ga treba redovno proveravati i u slučaju bilo kakve neispravnosti na vreme zameniti. Dobra stvar kod lanca je to što on bukom ili na drugi način upozorava da nešto nije u redu mnogo vremena pre nego što može da dođe do ozbiljnijih problema.

Šta u stvari rade lanac i zupčasti kaiš?

Oni povezuju radilicu (kolenasto vratilo), za koju su vezani klipovi, tj. klipovi je okreću; sa bregastom osovinom koja kontroliše rad usisnih ventila kroz koje ulazi vazduh ili smeša goriva i vazduha i izduvnih ventila kroz koje se izbacuju ostaci nakon sagorevanja. Dakle, oni sinhronizuju kretanje klipova i rad ventila, inače motor ne bi mogao ispravno da radi. Kod nekih motora zupčasti kaiš pokreće i pumpu za vodu (tj. rashladnu tečnost).

Kliknite na video snimak ispod da biste videli zupčasti kaiš na delu:

Na ovom video snimku možete da vidite lanac na delu:

Podsećamo  – posle kupovine polovnjaka obavezno uradite veliki servis

Ukoliko niste u mogućnosti da sa 100% sigurnosti utvrdite da je veliki servis urađen na kilometraži na kojoj prodavac tvrdi da jeste, obavezno uradite veliki servis nakon kupovine. Naime, servisna knjižica se bez problema falsifikuje, mnogo je prodavaca spremno da slažu kako bi prodali auto, a cena velikog servisa nije baš mala stavka, tako da prodavac može da pokuša da vas ubedi da veliki servis ne treba da se radi još 40.000-50.000 kilometara.

Ušteda po ovom pitanju vrlo lako može da se pretvori u veliku štetu. Ne mora obavezno da pukne zupčasti kaiš. Može da „zariba“ pumpa za vodu (vodena pumpa), što može da dovede do prokuvavanja rashladne tečnosti i izbacivanja iste iz sistema za hlađenje, do krivljenja glave motora i pratećih oštećenja, kao i do kidanja zupčastog kaiša. U takvim slučajevima, popravka je često neisplativa, već se ugrađuje drugi motor.

Odokativni pregled zupčastog kaiša

Neretko vlasnici ili serviseri pregledaju zupčasti kaiš i zaključe da ne treba da se menja pošto ne deluje istrošeno, iako mu je stiglo vreme za zamenu prema pređenoj kilometraži ili vremenu koje je proveo u automobilu. Ovo je veoma rizično pošto kaiš može da deluje očuvano, ali je u stvari izgubio karakteristike neophodne da bi pouzdano obavljao svoju funkciju.

Da li se menjaju i svećice na velikom servisu?

Ne menjaju se, već je njih potrebno proveravati i menjati nakon određene kilometraže, bez obzira na mali ili veliki servis, mada ih nije na odmet proveriti i tada.

Cene velikog servisa

Od 250 do 350 evra. Može i mnogo manje od toga, a može i mnogo više. Zavisi šta se sve menja – npr. neko proveri/pogleda španere, proceni da su u redu i ne želi da ih menja. Neko ne želi da menja pumpu za vodu. Međutim, ovi delovi mogu da budu ispravni u tom trenutku i da rade bez problema još npr. 20.000 km, ali šta će biti za 30.000 km?

Takođe, cene delova mogu ozbiljno da se razlikuju. Tu su i „ruke“, tj. rad majstora – uglavnom oko 50 evra, ali može da bude i 100 evra za komplikovanije motore.

Zaključak

Ako kupite nov auto, pa ste sigurni da su na njemu novi i originalni delovi, možete da ispoštujete preporuku proizvođača i odradite veliki servis posle npr. 120.000 ili 160.000 kilometara ili 5 godina ukoliko niste dostigli tu kilometražu. Međutim, ako nakon toga počnete da ugrađujete jeftinije delove, uvek ostaje pitanje njihovog kvaliteta, pa se preporučuje skraćenje intervala.

I ne zaboravite – bez obzira na pređenu kilometražu – nakon 4-5 godina vozite auto na veliki servis.

Pripremio: Dragan Romčević

Preuzeto sa: www.polovniautomobili.com


3 Comments

 • MileCitroen kaže:

  Bio bih slobodan ponuditi svoj pogled na ovo pitanje i celu nedoumicu. Prvo treba vozilo odvesti u servis koji daje pismenu garanciju na svoj rad i rezervne delove koje ugrađuje. Da bi takav servis realno mogao da da takvu garanciju, i on je mora dobiti od dobavljača delova, a dobavljač od proizvođača. Obično se garancije u svim ovim slučajevima svode na reč i funkcionišu sve dok ne nastane problem. Što se tiče izbora delova za ugradnju, nema tu šta puno da se filozofira, ugrađuju se delovi koje je i fabrika ufrađivala na početku. Što se servisera tiče, on je dužan da iskoristi svoje iskustvo i izabere najkvalitetnije delove za najmanju moguću cenu, kolika god da je ona. To je njegov posao i nije ga briga koliko to košta jer ne plaća one već vlasnik vozila. Njegovo je samo da uradi i ugradi kvalitetno. Ako proizvođač za set razvoda daje garanciju 50.000km ili 4 godina, naravno da servis za iste te delove ne može dati garanciju 80.000km i 5 godina., ma da je po iskustvu ovaa druga opcija sasvim normalna i ne biste pogrešili ni na jednom vozilu, ako bi se toga pridržavali. Kadaa je reč o velikom servisu, važno je pitanje da li se to odnosi na veliki servis motora ili veliki servis vozila. U našem servisu, praktikujemo sledeće: Kompletan pregled vozila, El. Dijagnostiku, zatim, zamenu motornog i ulja, filtera motornog ulja, filtera goriva, filtera vazduha, svećica (predgrejača). na scakih 10,15 ili 20 hiljada kilometara u zavisnosti koliko je vozilo prešlo i koje se ulje sipa. Zatim Semering radilice i bregaste/tih osovina ispod razvoda, Pumpu vode, Zatezač razvodnog kaiša, trkač razvodnog kaiša i sam kaiš. ( u koliko vozilo ima ukupni pređeno preko 450.000km potrebno je zamenuti i remenice. Takođe na vozilu postoji i Agregatni razvod, odnosno Kanalni kaiš koji pokreće Servo pumpu, Alternator i Kompresor klime. Te je na tom razvodu potrebno zamenuti u velikom servisu i Remenicu radilice, Zatezač PK kaiša, trkač PK kaiša, Radni ležaj kompresora klime i sam PK kaiš. Zatim Anlaser, odnosno starter i Alternator, potrebno je osvežiti kako bi mu produžili životni vek i sprečili da prestanu sa radom i prouzrokuju nove kvarove ili i pored uloženog ozbiljnog novca za veliki servis ipak vozača izdaju u nezgodnoj situaciji, za koju će naravno biti okrivljen serviser. U ovom servisu na 80.000km potrbno je zamenuti i ulje u menjaču, kako manuelnom tako i automatskom. Moram napomenuti, da određena vozila osim razvodnog kaiša imaju i dodatni razvodni lanac između dve bregaste osovine, kao i automatski većinom uljni zatezač, te bi bilo poželjno na svakih 250.000 km zamenuti i taj set, kao i pumpu za ulje. odnosno podmazivanje motora. Potrebno je znati i da određena vozila imaju nepovratni ventil odnosno ventil koji drži određeni pritisak ulja i onda kada je motor ugašen, te je i njega potrebno zamenuti, ukoliko se ne nalazi u sklopu pumpe za ulje, već u kanalu bloka motora ili kućištu filtera za ulje. Na žalost vozača, ovde se priča ne završava, već se razilazi u razlikama dizel i benzinskog motora. Na dizelskom motoru, na 125.000 km potrebno je preventivno promenuti Set kvačila, kao i semering radilice ispod zamajca i druge zaptivače vezane za podmazivanje motora. Zatim na potrebno je osveženje injektora visokog pritiska goriva kao i pregled VP pumpe i pranje rezervoara, kao i celog sistema za dovod goriva. Ne treba isostaviti ni pregled i osveženje turbine i njenih vodova za podmazivanje. Dok na benzinskom motoru, osim seta kvačila koje je manje složeno i koje se menja na istoj kilometraži kao i kod dizela, Benzinski injektori i pumpa u rezervoaru se menja na 250.000km. Posle ovog na izgled detaljnog pregleda svega što je potrebno uraditi na vreme, što se zove servisiranje, (ne popravka), ostaju redovni servisi Kočnica, Upravljanja i vešanja, kao i prenosa.

 • Mirko kaže:

  Brate Mile, po ovoj tvojoj preporuci ispada da svi vlasnici automobila moraju ostatak života raditi i služiti onome što njima treba da služi. Znam ljude koji bar 1x sedmično vise kod nekoga od majstora, popravljaju ispravno, šminkaju i gledaju auto više nego svoju porodicu. Oprosti, alli to su za mene ljudi s poremećajem! Em i majstori počeli da se ponašaju kao doktori. Šta god im urade na autu, idu po fazonu „kontrola za 1000 km“, da bi im kapnula još neka kinta u džep.
  Lično, vozim japanca, konkretno Suzuki SX4 4×4. Do sada sam pregazio s njim nešto preko 200 000 km. Osim ulja, filtera, guma, kočnica i jednom oba PK remena, ništa, ali baš ništa više! Poslednjih par meseci mi bruji vodena pumpa, pa sam rekao majstoru da je nabavi, jer me iritira to zundanje, iako ne pravi nikakve probleme, nema gubitka tečnosti, nema pregrevanja. Kad uradim to, šibam dalje. Zašto popravljati ono što radi?!
  Pre njega Opel. Slična priča. Kad je bio na 420 000 km, smatrao sam da je odradio svoje. Prodao ga nekim klincima za sitnu lovu. Dugo sam ih gledao kako se iživljavaju s njim i kasnije ne znam šta je bilo.
  Nije mi jasno zašto je nekome potrebno imati auto star preko 30 godina, za koji priča kako je „kao nov“, a ne priča kako je u njega uložio bar 3 nova auta?! Opet, izvini, ali to je prilično bolesno!

  • mioljub kaže:

   U pravu si. Za ovo sto je Majstor napisao mozes da kupis auto star par godina i da nista ne menjas od toga.
   Ja ima isto Japanski Daihatsu 1.0 DVVTi motor koji ide u Yarica, C1 i Peugeor 107. Presao do sada 280 000 od toga 260 000 na plinu sa potrosnjom oko 6L plina i nista od ovih skalamerija nije radjeno. Ima lanac, zamenjeno do sada tri puta svecice (750din komad a ima ih 3), 3 puta kocione plocice (2500din), ulje (Likqi Moli oko 950din Litar a ide 3L),filteri ulja ( oko 650din), vazduha (Toyotin 700din) i plina (1000din) na svakih oko 12 000km i na 200 000 PK kais (1100din) i dva puta stabilizatori (900din komad)i jednom prednje viljuske (3700din komad) i na svakihh 50 000 ulosci plinskih dizni (300din komad) i dva puta menjan antifriz (3.5L). To sve za 12 godina i 280 000km koliko je presao do sada. Trebalo bi po majstoru zameni gumice ventila jer trozi malo ulja (1-2L izmedju zamena) ali tako je zadnjih 180 000 km.

Ostavite odgovor