Vw Transporter T3 1979. – 1992. – Istorija modela

Vw Transporter T3

Vw Transporter T3

Posle velikog uspeha postignutog sa modelom T2, VW je nastavio sa razvojem svog kombija, a novi model je stigao 1979. godine u obliku varijante T3. Izvorno to je bila oznaka T3, ali širom sveta bio je, između ostalih imena, poznat kao Caravelle, Vanagon i Transporter. Ove godine navršava se jubilarna 30-godišnjica ovog modela koji se i dan danas nalazi u velikom broju na svim putevima sveta…

Nakon preliminarnih crteža iz 1947. godine, te opsežnih aerodinamičkih testiranja na tehničkom univerzitetu u Braunschweigu, VW Type 2 Van svetlo dana je u serijskoj verziji ugledao sada već daleke 1950. Ovaj model, poslije Bube Type 1, predstavljao je drugo VW-ovo civilno vozilo nakon II Svetskog rata, a ideja da se kreira došla je od strane holandskog uvoznika VW vozila Ben Pona, koji je i napravio prve crteže. Zabelživši neslućen uspeh, VW-ovom inženjerima nije ostalo ništa drugo već da kreiraju dostojnog zamenika, koji je svetlo dana ugledao sada već daleke 1979. godine. Nova verzija u prvom redu se isticala izmenjenim, kockastijim dizajnom koji je istovremeno rezultitrao i komfornijim enterijerom. I ovaj put VW je nastavio sa oprobanom i dokazanom koncepcijom transportnog vozila sa pozadi postavljenim motorom, koji je ovaj put uz vazdušne bio dostupan i u nekoliko vodeno hlađenih opcija. Prvi T3 sa proizvodnih traka u Hannoveru sišao je u proleće 1979. godine, a novosti koje je doneo sa sobom zadivile su tadašnju automobilsku javnost.
Vw Transporter T3

Vw Transporter T3

Novi model osim što je izgledao drugačije profitirao je i po pitanju pasivne bezbednosti, jer brojni crash testovi su pomogli da se dizajniraju ojačanja i apsorpcione zone koje će neutralisati većinu negativne energije u slučaju frontalnog i bočnog udara. Koncept vazdušno hlađenog bokser motora povećavao je iskoristivi prostor, a u poređenju sa prethodnikom poklopac motora je bio niži za 16,5 cm, čime je dodatno olakšan pristup u putnički ili tovarni prostor. Novi dizajn karoserije pratilo je i dorađeno podvozje, kao i odličan raspored težine između osovina, što je direktno uticalo i na postizanje uverljivijih voznih karakteristika, ali i velike nosivosti od jedne tone. U pogedu motora zadržana je bokser konfiguracija benzinaca, koji su dolazili u verzijama 1.6, 1.9, 2.0 i 2.1 litre, od kojih su početni i 2.0-litarski bili hlađeni vazduhom, a ostali tečnošću. Već 1981. godine paleta je dopunjena 1.6-litarskom linijskim dizelašem sa 50 KS, poznatim iz modela Golf, a 1985. VW model T3 obogaćuje novorazvijenim turbodizelašem sa 70 KS, te 2.1-litarskom benzinskom verzijom od 95 KS, koja je raspolagala i direktnim ubrizgavanjem goriva.

Vw Transporter T3

Vw Transporter T3

Iste godine T3 izlazi i u varijanti Syncro, čije je pogon na sve točkove razvijen u saradnji sa austrijskim specijalistom za terenska vozila Steyr Daimler Puch. Većina 4×4 modela izrađena je u kamper verzijama, namenjenim izletima van urbanih sredina, što je ovaj model učinilo idealnim i izdržljivim saputnikom na svim svetskim putevima. Već naredne godine Transporter je pertrpio nekoliko opsežnih poboljšanja, uključujući još luksuzniji enterijer sa uključenom klimatizacijom, te eksterijer prepoznatljiv po četvrtastim svetlima, opcionim lakim točkovima, te masivnijim plastičnim branicima. Poslednje serije za 1990. i 1991. godinu bile su vrhunac ponude VW-ovog transportera, i to posebno u opcijama Carat, Joker, california i kultnoj kamperskoj Westfaliji, a zadnja edicija nosila je naziv Limited Last Edition, koja je 1992. izrađena u samo 2.500 primeraka. Koliko je ovaj VW-ov model bio uspešan najbolje govori i podatak da je od 1979. godine sa proizvodnih traka sišlo preko 5,5 miliona transportera. Neki modeli nastavili su se proizvoditi i dalje, a posebno je poznata južno-afrička verzija čija je proizvodnja obustavljena tek 2002. godine. Uzmemo li u obzir da ih se i danas većina kotrlja svetskim putevima, nema sumnje da je i Transporter već stekao status kultnog vozila, upravo kao i njegova slavna braća – Golf i Buba.

Pruzeto sa: auto-skaut.net


Ostavite odgovor