Ulje za manuelni menjač: da li je važno ili ne?

Menjač
Menjač

Zamena ulja u ručnom menjač-u? To je potrebno? Pre nekog vremena zupčanici su se smatrali večnim, ali sada često čujete o oštećenjima koja su posledica vožnje sa starim uljem.

Čak i ako proizvođač ne preporučuju zamenu ulja, ponekad je poželjno zameniti ulje u menjaču Ponekad amater može podneti zamenu ulja u kutiji, u drugim automobilima je veoma teško Pogrešan izbor ulja za
transmisiju može značiti probleme!

Zašto biti pametniji od proizvođača? Ako proizvođač napiše da  ne mora da se menja ulje u menjaču, da li je vredno preterivanja? Definitivno da, i iz nekoliko razloga. Najvažnije – sveže ulje može sprečiti veće kvarove.

Sveže ulje bolje podmazuje ležajeve

To će svakako potvrditi i korisnici Toyota Corolle, u kojoj proizvođač nije propisao promenu ulja u menjaču. Međutim, da bi se izbegla potreba za zamenom ležajeva (uglavnom petog stepena prenosa) posle oko 150 hiljada. km, ulje treba zamijeniti čak i na svakih 60.000 km na! Vozač će takođe voleti Opel Astre H i Zafira B, u kojima radi poznati (nažalost, ne izdržljiv) M32 menjač – zamena ulja je jedna od malobrojnih aktivnosti koje možemo da učinimo da se zaštitimo od problema, a ima ih mnogo: istrošeni ležajevi , napuklo kućište, slomljeni zubi.

Ne zaboravite da proizvođač, kada piše “za ceo život automobila”, ne znači 20 godina i 500 hiljada. km, već pola ovog vremena i udaljenosti. U toku rada (ili proteklog vremena) ulje gubi svoja svojstva – osim podmazivanja (potrebno vam je i pravo viskozitet) mora se i hladiti, štititi od korozije, itd. Iako ima bolje radne uslove od motornog ulja (niže temperature, nema izduvnih gasova), takođe stari! Posljednji argument za zamenu može biti niska cena.

Menjač
Menjač

Pravi izbor ulja za menjač je osnova dobrog posla

Nadamo se da smo vas uverili u potrebu za promenom ulja. Možeš li to sam uraditi? U većini slučajeva, da, ali mehaničar može sačekati nekoliko zamki, uzrokujući probleme čak i profesionalcima.

Prva stvar je da se pripremi pravo ulje. Dok se loše odabere viskoznost može osvetiti, na primer, problemi zimi  ili neispravno podmazivanje tokom leta, primena drugog API-ja (American Oil Institute) od potrebnog može dovesti do uništenja delova prenosna posle nekoliko hiljada kilometara! Teoretski, što je viša klasa (GL-3, 4, 5 ili čak 6), bolja je priprema za teške uslove (GL-5 ima dvostruko više aditiva protiv trošenja kao GL-4), međutim, upotreba GL-5 ulja u nepropisnim  menjačima može uništiti, na
primer, sinhrone od obojenih metala!

Neki proizvođači ne navode parametre ulja, oni samo daju svoj standard. Proizvođači ulja su spremni za to – razvijaju proizvode koji ispunjavaju ove zahteve. Neke kompanije, kao što su Honda ili (Lada Samara), preporučuju viskozitet ulja za menjač … 10W-40 (specijalno za menjač ili motore!). Ako je menjač podmazan zajedno sa diferencijalom koji ima, na primer, ograničeno trenje, onda može zahtevati aditiv LS (ograničeno klizanje). Nećemo davati specifične marke preporučenih ulja, ali ponekad je vredno pregledati profesionalne web stranice i dobiti povratne informacije sa foruma fokusirane na dati model, jer se može ispostaviti da će u određenim slučajevima neka ulja bolje raditi od drugih.

Ulje se ne može uvek lako promeniti

Ulje se kupuje, vreme je za zamenu. Ako sve prođe glatko, biće potrebno nekoliko minuta. Kutiju treba zagrejati na odgovarajuću temperaturu (samo nekoliko kilometara).

Svaki proizvođači menjača ima svoj dizajn sistema. Menjač uglavnom ima dva čepa šrafa – onaj koji se nalazi odmah ispod polovine menjača služio je za dolivanje i punjenje. Bilo je dovoljno da se odvrne i vidi da li se pod prstom oseća ulje. Prilikom dosipanja ulja potrebno je čekati da se ulje pojavi u rupi. Na najnižoj mogućoj tački kućišta menjača nalazio se čep za ispuštanje ulja.

Uvek počinjemo odvrtanjem … čepa! Ako postoji problem sa ovim (sa odgovarajućim ključem, lokacijom …) operacija se može odložiti. Ako ispustite ulje ranije – auto će biti onesposobljen.

NAPOMENA: Nemojte odvijati šraf na menjaču ako mu niste sigurni za namenu !

Ponekad je lako pronaći čep za dolivanje ulja, na primer, senzor brzine vozila, senzor za hod unazad ili odušak, postavljen u kućište.

Često se ne možete osloniti na otvor za dolivanje, jer se količina ulja koju
traži proizvođač nalazi, na primjer, 1 cm ispod rupe (ili dolivanje ulja s vrha
prenosnika). Zbog toga je potrebno sipati precizno izmerenu količinu ulja, ne sugerirajući njen nivo.

Postoje automobili (npr. Fordovi) u kojima nema ispusnog čepa. Ponekad se takođe može ispostaviti da je potrebno odvrnuti desni poklopac, npr. diferencijal ili poklopac ispod kućišta (Daewoo Lanos). Ulje se može promeniti usisavanjem ili, na primer, prilikom zamene kvačila (kada je potrebno ukloniti menjač i može se okretati tako da ulje curi, npr. u blizini osovine). U zavisnosti od menjača i modela, mogu postojati i druga iznenađenja koja čekaju: na primer, Opel predlaže zamenu čepa za pražnjenje menjača, ponekad je potrebno koristiti zaptivku ili dodatne elemente (npr. Kopče koje treba uništiti, rastaviti bateriju, poklopac, itd.).
Iako je promena ulja u motoru ili automatskom pogonu važnija nego kod ručnog menjača, ovo svakako ne treba zanemariti!

Zamjena ulja u mjenjaču


Proizvođači često daju informacije o intervalima zamene ulja u menjaču. Može biti 30.000 km, kao i 200.000 km na. Ako nemate pravu informaciju, možete pretpostaviti da će ulje trajati do kraja prenosa. Međutim, vredno je obratiti pažnju na često zanemarene rezerve u pogledu korišćenja automobila u teškim uslovima. Pokazalo se da, na primjer, u gradu ili dok se vuče prikolice, teoretski nesmjenjivo ulje treba zamijeniti novim. Čak i ako proizvođač pretpostavi da ulje ne treba zameniti, mislimo da je vredno toga. Na kojoj frekvenciji? Zavisi od marke automobila, modela transmisije, itd. Ako nema dodatnih indikacija (npr. Tendencija kutije da nosi ležajeve), vredi raditi svakih 80-100 hiljada. km ili svakih 8-10 godina.

Čepovi za pražnjenje ponekad imaju magnete na kojima se nakupljaju strugotine. Treba da ih gledate – daje opšti pregled stanja prenosa. Čepovi mogu imati zaptivke (npr. Bakrene podloške) ili je preporučljivo koristiti zaptivač (nije jako lepak). Sipajte svježe ulje – u ovom slučaju morate ga pažljivo izmjeriti, ali se može izvući u grudi gravitacijom iz spremnika, šprica nije potrebna.


Ostavite odgovor