Categories: Tehnika

Servis instrument table, koji su česti kvarovi instrument table?

Servis instrument table

Kvar instrument tabli izvan garantnog roka noćna je mora mnogih vlasnika automobila. Treperenje ili potpuni otkaz instrumenata ispred vozača znak je da će trebati potrošiti određenu svotu novca, a kod uglednijih marki i dvostruko više. Ništa se tu ne može improvizovati, niti napraviti po sistemu ‘uradi sam’. Velike poplave prošle godine  potopile su brojna vozila, a nastalim štetama treba dodati brojne otkaze instrument tabli.

Ipak, vlasnicima auta više briga zadaju kvarovi u normalnim okolnostima, koji često počinju treperenjem osvetljenja i signalnih lampica, nepomicanjem kazaljki i otkazom LCD ekrana. Nevolja je što se većina servisera, ovlaštenih i ostalih, ne želi upuštati u zahvate oko instrument table, čak i u slučaju pregorevanja jedne ili više signalnih lampica (LED), koje nije teško zameniti. Najčešće preporučuju zamenu kompletne table, koja uključuje programiranje odnosno inicijalizaciju svih pokazivača i instrumenata te usklađivanje koda ključa s instrument tablom i aktiviranje zaštite protiv krađe.

A kod modela starih 7-8 i više godina to može iznositi četvrtinu, ponekad i više od trećine vrednosti automobila pa je zamena neispravne instrument table novom često neisplativa. Preporučuje se popravka, a alternativa je ugradnja polovne instrument table. Pritom je potrebno prilagoditi software, prvenstveno ubacivanje broja šasije, kilometraže i koda elektroničke blokade motora.

Većina servisera ne petlja se sa popravkom, jer im je zamena znatno lakša i isplativija. Uzrok kvara mogu biti procesor, elektromotori, napajanje, LCD-ekran ili kondenzatori. Dobro popravljena i podešena instrument tabla precizna je i pouzdana poput nove.

Na automobilima novije generacije izvan garantnog roka rade se posebne provere, jer su podložna manipulacijama instrument tabli s integrsanim zaštitama protiv krađe. Problemi mogu ukazivati da je auto ukraden.

Kvalitetno popravljena instrument tabla jednako je funkcionalna i pouzdana poput nove. Kad se zamene neispravni delovi i prilagodi software, sve je ‘tip-top’. Problema najviše ima s procesorom, koji je osetljiv na vlagu i visoke temperature. Loše je ako je instrument tabla satima izložena suncu, što se leti ne može potpuno izbeći.

Procesor dobija informacije od elektronskog upravljačkog modula (ECU), koji senzorima prikuplja podatke o najvažnijim parametrima vožnje, prerađuje ih i preko ‘drivera’ omogućava ispravno funkcionisanje instrumenata, pokazivača, ekrana i signalnih lampica. Visoke temperature negativno deluju i na kondenzatore, jer se suše, pada im kapacitet i posle otkazuju. Kod starijih se modela kvare (pregorevaju) i elektromotori, najčešće zbog povećanja otpora u ležajevima. Problem može biti i u otkazu napajanja, niskonaponskog (5V), za rad instrumenata i visokonaponskog, koje aktivira instrument tablu. Neispravni LED  se ne popravlja, nego jednostavno menja.

Nakon popravke sledi kalibracija, jer je popravka, odnosno zamena instrument table mnogima prilika da prikriju stvarnu kilometražu automobila, no oni koji rade korektno, od servisera će tražiti da postavi broj pređenih kilometara koji je bio pre kvara. Pritom je potrebno uprogramirati i broj šasije. Ako se menja samo procesor, to u pravilu nije potrebno. Nakon njegovog odlemljivanja i vađenja uređajem za elektronsku dijagnostiku učita se software iz starog i uprogramira u novi procesor. Nakon toga potrebno ga je precizno postaviti i zalemiti.

Hirurška preciznost potrebna je prilikom odlemljivanja starog, postavljanja i zalemljivanja novog procesora na elektroniski panelZaliha polovnih tabli nabavljenih na otpadima sa slupanih auta dobra je baza za popravake, jer su ispravni delovi višestruko jeftiniji od novih. Programator služi za podešavanje kodova ključa, kilometraže, broja šasije i nultog položaja elektromotorića kazaljki, precizno za svaki tip auta. Elektronički kod kontaktnog ključa u pravilu ostaje nakon izmene procesora, ali ako ga elektronika ne prepoznaje, ključ treba inicijalizirovati.

čestih kvarova instrument table

TABLA ‘MRTVA’

Slučaj kad ništa ne radi, ni rasveta, ni kazaljke, ni ekran ni lampica uključenosti kontakta

 PALI SE I GASI

Treperenje i pulsiranje svega na tabli, simultano ili pojedinačno, češće kod hladnog motora

 KAZALJKA NE RADI

Najčešće se radi o pojedinačnom otkazu kazaljki, kazaljki temperature, goriva i okretomjera

 RASVETA NE RADI

Može otkazati delimično ili potpuno, a često dolazi do pregorevanja pojedinih signalnih lampica

 LCD EKRAN

Ne radi ili radi delimično, retko se stanje može popraviti

Preuzeto sa: www.autostart.co.rs


View Comments

  • Gde se pipravljaju inst table za pasata b4 i koja je cena? (radi al netacno pokazuje,baguje)
    0641193211

  • dobar dan.zeleo bih znati da li popravljate instrument table motora?u pitanju je aprilia caponord etv 1000 2001 godiste.unapred hvala albert

  • Zna li neko da mi objasni zasto na opel astri g 2001 god sijalice led nece da rade na osvetljenju instrumental table. Posle toga sam vratio fabricke koje su bile na njemu ispravne, sad nece ni one da svetle, u pitanju su tri sijalice pozadinskog osvetlljenja. Onda sam na trenutak samo izvadio sijalicu koja obasjava predjenu kilometrazu vozila, i vratio je na mesto tada ni ona vise nije osvetljavala. U cemu je problem?

    • Ja mislim da si se sjebao.. To stvarno mislim.. Ko te terao da diras ako ne znas.. Sad stavi fenjer...

  • Zasto mi se pali i gasi instrument tabla nije samo instrument tabla vec svee unutra i lcd i oko grejanja lampice one sto svetle upitanju je touaran 2004god?

  • Mozete li da zamenite osvetljenje kontrolne table za BMW peticu E60 ?
    Standardna je narandzasta.... Video sam da kod M5 izgleda bela i lepsa je.
    Umete li vi da promenite te led diode iza table?
    Bicu vam veoma zahvalan na odgovoru.

  • Na Peugeot Partner 1.4.i 01 godina mi je krepala instrument tabla, radi samo sijalica od akumulatora i ABS,pa bi od kuda krenuti? hvala

  • Toyota corona verso,svetlo na tabli radi,sve dok ne upalim svetla,tada imam jako lose osvjetlenje zanima me koji je problem i mogucnost popravke,Pozdrav.

    • Ilija. Na mom vozilu audi a3 2011 godina izgubila je sve na tabli, mrtva tabla kad mi je majstor skinuo sad i ponovo vratio on je proradio i upalio. Šta da radim dalje da li da menjam kilometar sat ceo i gde da kupim drugi

  • Na kamionu merc atego 812 2005 god tabla ne radi ništa. Ima li popravke i neka orjentaciona cena popravke. Hvala

Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

12 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago